מלחמת האזרחים נמשכת בסודן זה 13 ימים, ותושבי חרטום, בירתה הנצורה של סודן, מתמודדים עם רעב גובר, מחלות ותקיפות אוויריות מתמידות. הפסקת האש שהוכרזה השבוע לא בלמה בפועל את הלחימה בין שני הגנרלים החזקים ביותר במדינה – האחד מוביל את הצבא, והאחר את המיליציה הצבאית למחצה "כוחות התמיכה המהירה", שפתחה בניסיון הפיכה לפני פחות משבועיים.
לדברי מייסון עבדאללה עבד אל־מוטאליב, ממנהיגי קבוצת המתנדבים "ועדות ההתנגדות", המגיבה זה כמה שנים למשברים בעיר, לפחות שני בני אדם נהרגו בתקיפות אוויריות שלשום. רבים אחרים נפצעו. אזורי מגורים, בתי חולים ומסגדים הותקפו, והיו דיווחים על ביזת חנויות ושוד מכוניות.
המערכת הרפואית בחרטום קורסת. במהלך רגיעה קצרה שלשום, רשת המתנדבים קיבלה מתושבים בקשות למזון, לתרופות ולעזרה בפינוי. "בהפסקת האש הזאת לא הייתה שום הפסקה של אש", אומר גאסים אמין אושי, מהנדס בן 29 וחבר ב"ועדות ההתנגדות", הפועלות מאז המהפכה הדמוקרטית במדינה ב־2019.
בשעת לילה שלשום הוא דיווח ששמע מסוקי צבא מתקרבים, עדות לכך שמתקפה נוספת בדרך. לדבריו היו לפחות שתי הפצצות ביום שלישי, כולל אחת שגרמה לפצועים רבים בבית החולים אל־רומי בעיר אומדורמאן, בגדתו האחרת של הנילוס.

תושבי העיר לא הסתמכו על הפסקת האש שהכריז מזכיר המדינה האמריקני אנטוני בלינקן ביום שני בלילה. אושי אומר ש"איש לא האמין" לגנרל עבד אל־פתאח אל־בורהאן, מפקד הצבא ומנהיג המדינה בפועל, וליריבו, הגנרל מוחמד חמדאן דגאלו, מנהיג "כוחות התמיכה המהירה", שדחפו את ארצם למלחמה: "יש לנו ניסיון רב איתם. הם לא עומדים במילתם".
לפי צבא סודן, בורהאן נתן "אישור ראשוני" להצעה של גורמים רשמיים בג'יבוטי, בקניה ובדרום־סודן להאריך את הפסקת האש ב־72 שעות. הוא גם אישר לקיים בג'ובה, בירת דרום־סודן, משא ומתן עם משלחת של כוחות התמיכה המהירה.
ממקום מחסה מצפון לחרטום, מרים אל־פאקי, פעילה אחרת ב"ועדות ההתנגדות", אמרה שאין אופק לסוף האלימות. כוחות התמיכה המהירה כבשו בתי מגורים בשכונות ברחבי חרטום, מה שמעמיד אזרחים בסיכון כאשר הצבא מבצע התקפות אוויריות. "הם לא נותנים לאזרחים ברירה אלא להתפנות", אמרה אל־פאקי. "אם אחד הצדדים ינצח, כולנו נפסיד".
אל־פאקי נמלטה מביתה בחרטום ביום שלישי כדי להיות עם משפחתה המורחבת. כעת גם הפרוורים הפכו מסוכנים, לדבריה, והיא התחילה לארוז את המזוודות שלשום. כמוה, רבים אחרים החליטו שאין ברירה אלא לנסוע מאות קילומטרים עד גבול מצרים ולעמוד בתורים ארוכים בחום הכבד בתקווה לחצות אל המדינה השכנה. גברים בגיל צבא אינם מורשים לעזוב את המדינה, ורבות מהמשפחות מתפצלות.
המאמצים לפינוי האזרחים הזרים תופסים תאוצה. לדברי פקידי ממשל בניו־דלהי, כ־700 הודים פונו במטוסים ובספינת חיל הים ההודי מסודן לג'דה שבערב הסעודית; בריטניה פינתה כ־300 אזרחים בטיסות מחרטום; שרת ההגנה הקנדית אניטה אנאנד אמרה שקנדה תשלח 250 חיילים כדי לסייע בתיאום פינוי אזרחיה מסודן.
עד אתמול טרם תוכנן מבצע לפינוים של כ־16 אלף אזרחי ארה"ב שנמצאים במדינה, לפי הערכות, אך דובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן, ג'ון קירבי, שאישר שלשום את מותו של אמריקני שני במדינה, אמר שהאמריקנים מסדירים את הטיסות עבור מי שהצליח להגיע לפורט־סודן, במרחק כ־750 קילומטרים מהבירה. הוא גם טען שהפסקת האש עומדת בעינה ומתקיימת ברובה, למעט חריגים.
מגורמי ממשל נמסר שצבא ארה"ב עוקב באמצעות כטב"מים אחר הכבישים המובילים לעיר הנמל פורט־סודן, ומשגיח גם על ההידרדרות בתנאים ההומניטריים במדינה – כולל המחסור במזון, במים ובתרופות. "אנחנו יודעים שבתי חולים רבים נסגרים", אמר קירבי לתקשורת.
מקומו של הרודן הצבאי לשעבר עומר חסן אל־באשיר, שהודח משלטונו בן שלושים השנים ב־2019 ומבוקש על ידי בית הדין הפלילי הבינלאומי בשל פשעים נגד האנושות שלכאורה ביצע בחבל דרפור, אינו ברור. עובדה זו מדגישה את הכאוס השורר במדינה בימים האחרונים.
צבא סודן הודיע שלשום שאל־באשיר נותר תחת משמר המשטרה בבית החולים עליאה, שאליו הועבר לפני פרוץ הקרבות, אך לא סופק לכך תיעוד. מנגד, אחמד הארון, שר לשעבר שהיה עצור עם אל־באשיר בכלא, ומבוקש גם הוא בחשד לפשעי מלחמה, הודיע ביום שלישי ששוחרר מהכלא יחד עם בכירים נוספים. "לנוכח הקרבות המשתוללים והסכנות הגוברות סביבנו, החלטנו להיות אחראים להגן על עצמנו", אמר הארון.
משרד הפנים של סודן מסר לרויטרס שהאסירים שוחררו בידי כוחות התמיכה המהירה כשאלה תקפו בתי כלא. כוחות התמיכה המהירה טענו, מנגד, שהצבא שחרר את הארון כחלק ממזימה.
בכירי האו"ם בקרן אפריקה אמרו שאין עדות לכך שהקבוצות החמושות מוכנות לנהל משא ומתן כדי לעצור את הלחימה, שכבר הביאה למותם של יותר מ־450 איש ולפציעתם של כ־3,700 בני אדם. וולקר פרת'ס, שליח מזכ"ל האו"ם לסודן, אמר ביום שלישי ששני הצדדים מאמינים שהם יכולים להשיג ניצחון צבאי על הצד האחר, אך הוא כינה זאת "חישוב שגוי": "סודן עלולה להתפצל יותר ויותר, ותהיה לכך השפעה הרסנית על האזור", אמר למועצת הביטחון של האו"ם.
מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, הזהיר שההתלקחות עלולה לעורר סכסוך אזורי רחב יותר, "לגרום סבל עצום במשך שנים, ולהסיג לאחור את הפיתוח בעשרות שנים". ארגון הבריאות העולמי מסר שלשום שרק 16 אחוזים ממתקני הבריאות במדינה פעילים.
הארגון גם הזהיר מ"סיכון גבוה לסכנות ביולוגיות": מעבדה בחרטום עם דגימות של חצבת, פוליו וכולרה נכבשה על ידי אחד הפלגים החמושים. ארגון הבריאות העולמי לא ציין איזה מהצדדים שולט כעת במעבדה, אך מסר שכל הטכנאים פונו. ההשתלטות "מסוכנת מאוד", לדברי נימה סעיד עביד, נציגת ארגון הבריאות העולמי בסודן. מומחים הזהירו מפני הפצה מקרית או מכוונת של פתוגנים מסוכנים, וקראו להפקיד את המעבדה תחת ניהול ארגון הבריאות העולמי או הצלב האדום.
"שני הצדדים משתמשים בתחמושת שיכולה להרוס את אמצעי הבטיחות שמחזיקים את החיידקים המסוכנים האלה", אומרת סרינת רדי, מומחית למחלות זיהומיות מניו־דלהי, "יכול להיות גם שימוש לרעה, כגון ניסיון להשתמש בהם בלוחמה ביולוגית, או אפילו מכירתם לגורמים אחרים".