מחקר חדש שפורסם השבוע מזהה אזורים שאינם ערוכים להתמודד עם חום גבוה מהרגיל, ומדגיש את הצורך להתכונן למידות חום קיצוניות ברחבי העולם. בהובלת חוקרים מאוניברסיטת בריסטול, המחקר מצא שחום גבוה במיוחד, יחד עם אוכלוסיות גדולות ומשאבי בריאות ואנרגיה מוגבלים, מעמידים חלקים מסוימים בעולם בסיכון גבוה ביותר, כגון אפגניסטן ומדינות במרכז אמריקה.
הדו"ח טוען שבכל מקום ניתן יהיה להרגיש מידות חום המגיעות לרמת שיא, "שנראות בלתי סבירות עד שהן קורות". אך מדינות שלא חוו גלי חום נדירים עד כה פגיעות במיוחד, לטענת מדענית האקלים והמחברת הראשית של המחקר, ויקי תומפסון. צעדי הסתגלות למידות חום קיצוניות ננקטים בדרך כלל רק לאחר שהן מופיעות בפועל, כך לפי מחקר שפורסם בכתב העת נייצ'ר קומיוניקיישנס.
המדענים ביססו את הניתוח שלהם על מערכי נתונים משישים השנים האחרונות ועל הדמיות אקלים, בניסיון להעריך את הסבירות לרמות שיא של מידות חום. הנה כמה מהאזורים הפגיעים ביותר:
7 אפגניסטן. "האזור שמעורר את הדאגה הגדולה ביותר", לדברי החוקרים, מסיבות הכוללות מחסור במשאבים, צמיחה מהירה של האוכלוסייה ופוטנציאל ל"גלי חום קיצוניים הרבה יותר ממה שנחווה" עד כה.
התלות בפרנסה חקלאית, פיתוח חברתי־כלכלי לקוי ועשרות שנות מלחמה הפכו את אפגניסטן לפגיעה מאוד לשינוי האקלים, ומצב זה עלול להחריף את חוסר הביטחון התזונתי, לפי האו"ם. העוני והרעב גברו מאז השתלטות הטליבאן ב־2021, והנסיגה הכאוטית של צבא ארה"ב החריבה את הכלכלה ואת נתיבי הסיוע.
מדד סיכוני האקלים העולמי ב־2021 דירג את אפגניסטן כמדינה השישית בעולם מבין אלו המושפעות מאיומי אקלים, וכאחת מהמדינות שפחות ערוכות להם.
7 מרכז אמריקה. המדינות באזור זה של העולם פגיעות, והן צפויות לחוות מידות חום גבוהות – אם כי האוכלוסייה לא צפויה לגדול כמו במקומות אחרים. "השיא הנוכחי נמצא הרחק מתחת למקסימום הסטטיסטי – מה שמצביע על כך שהאזור עלול לחוות קפיצה גבוהה במידות החום", נכתב במחקר.
לפי האו"ם, בצורת נרחבת בקוסטה־ריקה, אל־סלבדור, גואטמלה, הונדורס, ניקרגואה ופנמה הרסה אדמות חקלאיות והותירה מיליוני אנשים ללא ביטחון תזונתי מובטח.
7 בייג'ינג ומרכז אירופה. חלקים מסין וממדינות במרכז אירופה נמצאים גם הם ברשימה, מכיוון שגלי חום קשים באזורים מאוכלסים בצפיפות עלולים להשפיע על מיליוני אנשים, גם אם סביר יותר שלמדינות הללו יהיו תוכניות ומשאבים כדי למתן את ההשפעות.
אך אלו אינם האזורים היחידים בסיכון: המחברים אומרים שממשלות בכל מקום חייבות להתכונן לחום קיצוני, כולל צעדים כמו הקמת מרכזי קירור והפחתת שעות עבודה למי שעובדים בחוץ. "ההיערכות תציל חיים", אומר פרופר' דן מיטשל, מומחה למדעי האטמוספירה ושותף במחקר, "במחקר הזה אנחנו מראים שאירועים קיצוניים כאלה עלולים להתרחש בכל מקום. ממשלות ברחבי העולם צריכות להיות מוכנות".