אוקראינה נמצאת בעמדת התקדמות טובה יותר במתקפת הנגד הצפויה שלה נגד רוסיה ממה שצוין במסמכי המודיעין האמריקני שהודלפו, אמר מזכיר המדינה אנתוני בלינקן ביום רביעי, והביע ביטחון כי קייב תוכל להשיב לעצמה את השטח הכבוש למרות שורה של אתגרים צבאיים.
בלינקן סירב להתייחס ספציפית לשלל החומר המסווג שהודלף ציבור לאחר פרסום בפלטפורמת המדיה החברתית של דיסקורד, אך אמר כי חומר מודיעיני המפרט את האתגרים הצבאיים איתם תתמודד אוקראינה, כולל בעיות בשטח ושימור חיילים, "שיקף חומר מסוים בנקודת זמן, וזה לא סטטי".
רוב החומר שדלף הוא מינואר, פברואר ומרץ. גורמים רשמיים האשימו חבר במשמר הלאומי האווירי של מסצ'וסטס בטיפול לא נכון במסמכים מסווגים.
"המקום שבו אוקראינה הייתה יכולה להיות לפני חודש, לפני חודשיים, לפני שלושה חודשים, הוא לא המקום בו היא נמצאת עכשיו מבחינת היכולת שלה, למשל, להעמיד לדין מתקפת נגד ולהתמודד עם התוקפנות הרוסית המתמשכת", אמר בלינקן, שנאם באירוע לציון יום חופש העיתונות העולמי.
ממשלתו של הנשיא וולודימיר זלנסקי מתכוננת לפתוח במבצע המיוחל במטרה להשתלט מחדש על שטחים עצומים שנכבשו על ידי הכוחות הרוסיים לאחר פלישת הנשיא ולדימיר פוטין בפברואר 2022. מנהיגים בקייב גם התחייבו לגרום לרוסיה לסגת מחצי האי קרים, חצי האי האוקראיני שפוטין סיפח לשטח רוסיה ב-2014 והתבצר בו בכבדות.
בעוד שצבא אוקראינה לחם הרבה יותר טוב מול רוסיה ממה שמדינות המערב ציפו, הוא כבש מחדש מעט שטחים בלבד מאז השנה שעברה. הערכה אחת שדלפה בארה"ב חזתה שכוחות אוקראינים – שיתמודדו עם מחסור בכלי נשק כבדים, תחמושת וכוח אדם – ישיגו כנראה רק "הישגים טריטוריאליים צנועים" במסע האביב שלהם.
שני הצבאות ספגו אבדות רבות, אך עדיין נראה כי אף אחד מהצדדים לא נוטה לנהל משא ומתן על סיום המלחמה. מוסקבה האשימה אתמול (ד') את ממשלת אוקראינה בניסיון התנקשות בפוטין והכריזה כי היא "שומרת לעצמה את הזכות להגיב". גורמים רשמיים בקייב הכחישו אחריות לאירוע, והציעו במקום זאת שהמתקפה שסוכלה בוצעה על ידי "כוחות התנגדות מקומיים" ונוצלה על ידי הקרמלין כדי להצדיק את כוונת רוסיה לתקיפת לאזרחים אוקראינים.

בלינקן, שציין כי מדינות המערב סיפקו לאוקראינה כמויות אדירות של נשק ואימונים, אמר כי הוא "בטוח שיצליחו להחזיר יותר משטחן". עבור פוטין, הוסיף, המלחמה כבר הוכחה כחסרת פרי. "רוסיה ביקשה למחוק את אוקראינה מהמפה, לחסל את עצמאותה, להכניס אותה לרוסיה. זה נכשל", הוא אמר.
לאורך הסכסוך, בלינקן הביע אמון במומנטום הצבאי של אוקראינה, גם כאשר כוחותיה התלוננו על מחסור בתחמושת ובציוד וההתקדמות בשטח הואטה. אבל הוא גם רמז שבניגוד להתחייבותם של מנהיגים בקייב, המלחמה עשויה שלא להסתיים גם אחרי שאוקראינה תחזיר לריבונותה כל סנטימטר משטחה שנכבש. "היכן בדיוק זה מתיישב – נותר לראות", אמר בלינקן. "ואוקראינה צריכה לקבל החלטות חשובות לגבי לאן בדיוק היא תגיע, כמה רחוק היא יכולה להגיע, ואיך היא רוצה להמשיך בזה. אבל אנחנו נחושים לשמור על התמיכה הזו".

וולודימיר זלנסקי באיזיום המשוחררת. צילום: AFP
זלנסקי הביע מורת רוח מהדלפת דיסקורד – שגם פירטה נקודות תורפה רגישות של אוקראינה, כולל הגנה אווירית – כמו גם כעס ואכזבה על היעדר מעקב מצד גורמים רשמיים בארה"ב.
בלינקן אמר כי שוחח עם שר החוץ האוקראיני דמיטרו קולבה על ההדלפות לאחר פרסום החומר. בשיחה ההיא, אמר בלינקן, הוא הודיע כי ארצות הברית "מצטערת מאוד על החשיפה הבלתי מורשית של המסמכים הללו", ועצרה את האדם האחראי לכאורה. בלינקן הוסיף כי אוקראינה ומדינות אחרות נהנות מ"מידע יוצא דופן" שסוכנויות הביון האמריקניות מייצרות, כאשר חלק גדול ממודיעין האותות של קייב מופעל על ידי תוכניות המעקב האלקטרוני מרחיקות הלכת של אמריקה. לדבריו, שותפים זרים לא הביעו בפניו כעס על ההדלפות.

בלינקן שיבח את שיחת הטלפון בשבוע שעבר בין זלנסקי לנשיא סין שי ג'ינפינג, ואמר כי "חשוב מאוד שסין ומדינות אחרות שחיפשו לקדם שלום ישמעו מהקורבן, לא רק מהתוקפן".
מוקדם יותר השנה, נשיא סין הציג תוכנית שלום בת 12 נקודות לאוקראינה, אך לא שוחח עם זלנסקי מאז תחילת הסכסוך, למרות ששוחח ונפגש עם פוטין. פקידים אמריקנים הזהירו את סין, הידידה החזקה ביותר של רוסיה, מפני אספקת נשק למוסקבה. בלינקן אמר כי ייתכן שסין תוכל למלא תפקיד פרודוקטיבי בהבאת המלחמה לסיומה וכי תוכנית השלום של שי כוללת אלמנטים "חיוביים". אבל הוא אמר שלא ברור אם המנהיג הסיני עדיין קיבל את העובדה שאוקראינה היא הקורבן ורוסיה היא התוקפן בסכסוך.