כאשר בוטנים נזרקים לתוך כוס בירה, הם שוקעים בהתחלה לתחתית לפני שהם צפים למעלה ו"רוקדים" בכוס. מדענים חקרו לעומק בניסיון להבין את התופעה הזו. המסקנות הובאו במחקר חדש שפורסם היום (רביעי), שגם אמר שיש לזה השלכות על הבנה של כריית מינרלים ושל פריצת לבה דרך קרום כדור הארץ.
החוקר הברזילאי לואיז פריירה, המחבר הראשי של המחקר, אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי הפתרון צץ בראשו לראשונה כשעבר לבירת ארגנטינה, בואנוס איירס, ללמוד ספרדית. "זה היה "קטע של ברמנים" בעיר לקחת כמה בוטנים ולהכניס אותם לבירות", אמר פריירה.
מכיוון שהבוטנים צפופים וכבדים יותר מהבירה, הם שוקעים תחילה לתחתית הכוס, ואז כל בוטן הופך למה שנקרא "אתר גרעין". מאות בועות זעירות של פחמן דו חמצני נוצרות על פני השטח שלו, הפועלות כמצופים וגוררות אותו כלפי מעלה. "הבועות מעדיפות להיווצר על הבוטנים ולא על דפנות הזכוכית", הסביר פריירה, חוקר מאוניברסיטת לודוויג מקסימיליאן במינכן בגרמניה.
כשהבועות מגיעות לפני השטח הן מתפוצצות. לאחר מכן הבוטנים צוללים למטה לפני שהם מונעים שוב על ידי בועות טריות שנוצרו, בריקוד שנמשך עד שנגמר הפחמן הדו חמצני – או שמישהו מפריע על ידי שתיית הבירה. בסדרת ניסויים, צוות החוקרים מגרמניה, בריטניה וצרפת בדק כיצד הסתדרו בוטנים קלויים ומקולפים בבירה בסגנון לאגר.
המחקר, שפורסם בכתב העת Royal Society Open Science, מתאר שני גורמים מרכזיים במה שהחוקרים כינו "מערכת הבירה-גז-בוטנים". הם גילו שככל ש"זווית המגע" בין פני השטח של בועה בודדת לבין פני השטח של הבוטן הייתה גדולה יותר, כך גדל הסיכוי שלה להיווצר ולגדול. אבל זה לא יכול לגדול יותר מדי – רדיוס של פחות מ-1.3 מילימטרים הוא אידיאלי, אמר המחקר.
פריירה אמר שהוא מקווה ש"על ידי מחקר מעמיק של המערכת הפשוטה הזו, שכולם יכולים לתפוס, נוכל להבין מערכת" שתהיה שימושית לתעשייה או להסביר תופעות טבע. לדוגמה, הוא אמר שתהליך הציפה דומה לזה המשמש להפרדת ברזל מעפרה. אוויר מוזרק, בצורה מבוקרת, לתערובת שבה מינרל – כמו ברזל – "יעלה כי בועות מתחברות אליו בקלות רבה יותר, בעוד (מינרלים) אחרים שוקעים לתחתית", אמר.
אותו תהליך יכול גם להסביר מדוע וולקנולוגים מגלים שהמינרל מגנטיט עולה לשכבות גבוהות יותר במאגמה המתגבשת של קרום כדור הארץ ממה שהיה צפוי. כמו בוטנים, המגנטיט צפוף יותר, ולכן צריך לרדת לתחתית. אבל בגלל זווית מגע גבוהה, מתארים החוקרים, המינרל עולה דרך המאגמה בעזרת בועות גז.
כמובן, המדע לעולם אינו חד משמעי – במיוחד כאשר מדובר בבירה. פריירה אומר כי בתקווה ליצור מודל טוב יותר של תופעת הבוטנים הרוקדים, המדענים ימשיכו "לשחק עם המאפיינים של בוטנים שונים ובירות שונות".