אפילו בימינו, בעולם של הודעות וואטסאפ אימייל ושיחות וידאו, המשטרה במדינת אודישה שבמזרח הודו משמרת להקה של יוני דואר שנועדו לשימוש למקרה של אסונות, בהם יתנתקו תשתיות התקשורת המודרניות. שירות יוני הדואר של המדינה התחיל לפעול עוד בימי השלטון הקולוניאלי הבריטי, כאשר תחנות המשטרה השתמשו בציפורים כדי לתקשר ביניהן, וכיום משרתות בו יותר מ-100 יונים מסוג הומרוס בלגי.
Video: צילום: (c) 2023 Thomson Reuters
"שמרנו את היונים בגלל הערך של המורשת שלהן וכדי לשמר אותן לדורות הבאים", אמר סאטיש קומאר ג'ביה, מפקח כללי של המשטרה במחוז קאטאק. מהמשטרה נמסר כי היונים, שיכולות לעוף במהירות של 55 קמ"ש, למרחק של עד 800 ק"מ, התבררו כחבל הצלה לפחות פעמיים בארבעת העשורים האחרונים.
הם מילאו תפקיד חיוני לאחר שקווי התקשורת נפלו בשנת 1999, כאשר סופה רבת עוצמה פגעה באזורי החוף, כמו גם בשנת 1982, במהלך שיטפונות הרסניים בחלקים מסוימים של המדינה. היונים בדרך כלל נושאות מסרים שנכתבו על נייר קל משקל, אותו מכניסים לקפסולה ואז קושרים לרגל היונה.
"אנחנו מתחילים לאמן את הציפורים בגיל חמישה עד שישה שבועות, כשהן מוכנסות לארגז שאנחנו מציבים במחסה שלהן", אמר פרשורם ננדה, שמטפל בציפורים. כשהן מתבגרות, היונים נלקחות למרחקים גדולים והולכים שם משחררים אותם כדי ולעוף חזרה לביתן בצורה אינסטנקטיבית. "המרחק גדל בהדרגה, ובתוך 10 ימים, הם מסוגלות לחזור מכ-30 ק"מ", אמר ננדה.
יוני דואר הביאו חדשות על כיבוש גאליה לרומא, הביאו לאנגליה את החדשות על תבוסתו של נפוליאון בווטרלו, והן היו שימשו באופן נרחב כדי לשאת הודעות גם במהלך שתי מלחמות העולם. אבל הגעתה של תקשורת מודרנית גרמה שהיונים ההודיות מתפקדות כיום בעיקר לאירועים טקסיים במהלך בחגים לאומיים כמו יום העצמאות ויום הרפובליקה, אמר ג'ביה.
מחקרים מראים שהיונים יכולות לזהות שדות מגנטיים ולעוף ליעדן ממרחק אלפי קילומטרים, אמר ההיסטוריון אניל דייר, שעובד עם המשטרה. "אפילו במקרה הבלתי סביר שכל אמצעי תקשורת יתקלקלו מחר, היונים לעולם לא ייכשלו", אמר.