שופט פדרלי בארה"ב ביטל אתמול (שלישי) חוק האוסר על קטינים לעבור טיפול שנוי מגדרי בארקנסו. זו הפעם הראשונה בה הגבלה כזו בוטלה, את בזמן שחוקים דומים נחקקים במדינות בהנהגת רפובליקנים.
השופט ג'יי מודי קבע שהחוק אינו חוקתי מכיוון שהוא מפר את זכויות הרופאים להעניק טיפול רפואי ומפלה טרנסג'נדרים. "הראיות הראו כי הטיפול הרפואי האסור משפר את בריאותם הנפשית ורווחתם של החולים וכי בכך שאסרה זאת המדינה ערערה את האינטרסים שהיא טוענת כי היא מקדמת", אמר השופט.
ארקנסו, מדינה בדרום ארה"ב בעלת נטייה שמרנית, הפכה בשנת 2021 למדינה הראשונה שאסרה על קטינים לעבור טיפולים לשינוי מגדרי בכוללים טיפולים הורמונליים או ניתוחיים. מאז, כ-20 מדינות אחרות בארה"ב הלכו בעקבותיה, כולל פלורידה וטקסס. החוקים האוסרים על טיפולי שינוי מגדרי בקטינים כבר הושעו זמנית בכמה מדינות בזמן שהדיוניים המשפטיים נמשכים, אך ההחלטה של יום שלישי הייתה הראשונה של שופט פדרלי שהכריעה לגופו של עניין.
התובע המחוזי של ארקנסו, טים גריפין, אמר שהמדינה תערער על פסילת החוק האוסר טיפולי שינוי מגדרי בקטינים. "אין הוכחות מדעיות לכך שילד כלשהו ירוויח מהטיפולים הללו, בעוד שההשלכות הן מזיקות ולעיתים קרובות בלתי ניתנות לשינוי", אמר בהצהרה.
התובע שהביא לפסילת החוק, דילן ברנדט, נער טרנסג'נדר בן 17, אמר שהוא "אסיר תודה" לשופט, שהבין כיצד הטיפול הזה "שינה את חיי לטובה וראה את ההשפעה המסוכנת שיכולה להיות לחוק הזה על חיי ועל אינספור טרנסג'נדרים אחרים".
ההחלטה משפיעה רק על ארקנסו, אך פעילים המגינים על זכויות טרנסג'נדרים קיוו שתהיה לה משמעות סמלית מעבר לגבולות המדינה. "ההחלטה הזו מעבירה מסר ברור", אמרה הולי דיקסון, מנכ"לית האיגוד האמריקאי לחירויות האזרח בארקנסו. "הפצת פחדים ומידע שגוי על הטיפולים האלה אינם עומדים במבחן המציאות: זה פוגע בנוער טרנס וחייב להסתיים", אמרה.