נשיא צרפת עמנואל מקרון התקשה אתמול להרגיע את המהומות המתחוללות זה שלושה ימים ברצף בעקבות ירי קטלני של המשטרה בנאהל מ', נער ממוצא צפון־אפריקני, באחד מפרוורי פריז. הצעיר נהרג בעימות שהחל לאחר ששוטרים עצרו אותו לבדיקה עקב חשד לעבירת תנועה.
המפגינים הציתו כמה מכוניות בנאנטר, עיירת פועלים בפרוורים המערביים של פריז, בתום תהלוכת רחוב שלווה בעיקרה לזכר הנער בן ה־17 שנורה שם למוות ביום שלישי. צילומי הטלוויזיה הראו את המפגינים מקימים מחסומי דרכים ומשליכים חפצים לעבר שורות השוטרים. אלה הגיבו בירי גז מדמיע לעברם. לפחות סניף בנק אחד נבזז במהלך האירועים. "נקמה בשביל נאהל", כתבו אלמונים על בניינים ותחנות אוטובוסים.
שלשום אמר מקרון שהירי היה "בלתי נסלח". הוא כינס ישיבת חירום עם שריו הבכירים כדי לדון בתקרית, ובמהלך הישיבה המיוחד גינה גם את המהומות. ראש הממשלה אליזבת בורן דחתה את הקריאות של כמה מיריביה הפוליטיים להכריז על מצב חירום בצרפת.
שר הפנים ז'ראלד דרמנין מסר אתמול ש־40 אלף שוטרים יישלחו למשימת דיכוי המהומות ברחבי המדינה, כמעט פי ארבעה ממספר השוטרים שהוצבו בערי המדינה שלשום. 5,000 מהשוטרים יישלחו לפריז, במטרה להשיב את השקט לרחובות הבירה. "תגובת המדינה מוכרחה להיות תקיפה במיוחד", אמר דרמנין בביקור בעיר הצפונית מון און־ברול, שכמה מבנייני הממשל בה הוצתו באש.
התקרית הצטרפה לטענות ארוכות השנים של ארגוני זכויות על אלימות משטרית ועל גזענות מובנית במערכת אכיפת החוק בצרפת, ובעיקר בפרוורים העניים וה"מגוונים גזעית" המקיפים את הערים הגדולות במדינה. התובע המקומי בפרוור שהירי אירע בו אמר שהשוטר המעורב בתקרית נחקר רשמית בחשד להריגה. במסיבת עיתונאים הוסיף התובע, פסקל פרשה, ש"התובע הכללי סבור שהתנאים המשפטיים לשימוש בנשק לא התקיימו".
בסרטון שהופץ ברשתות החברתיות נראים שני שוטרים עומדים לצד רכב של חברת מרצדס AMG, כאשר אחד מהם יורה מטווח קרוב בנער שנהג ברכב, לאחר שעצר בצד. הנער מת מפצעיו זמן מה לאחר מכן. השוטר הודה שביצע את הירי הקטלני, אמר התובע. השוטר היורה טען בפני החוקרים שביקש למנוע מרדף משטרתי, מחשש שהוא או אחרים ייפגעו – שכן הצעיר, לכאורה, ביצע קודם לכן כמה עבירות תנועה. לדברי התובע מנאנטר, נאהל היה מוכר למשטרה וכבר נתפס בעבר בגין עבירות תנועה.
בצעדה לזכר נאהל בנאנטר, המשתתפים התכנסו למחות נגד מה שתפסו כתרבות של היעדר מתן דין וחשבון מצד המשטרה, וכן נגד היעדר רפורמה במערכת אכיפת החוק במדינה. "אנו דורשים שמערכת המשפט תעשה את עבודתה, אחרת נעשה זאת בדרכנו", אמר לרויטרס שכן של משפחתו של נאהל, שהשתתף במצעד.
אלפים נקהלו ברחובות. כשהיא עומדת על גב משאית, אמו של הצעיר נופפה לקהל, לבושה בחולצה לבנה שעליה הכיתוב "צדק לנאהל", ומתחתיו תאריך מותו. כרימה חרטים, עורכת דין מקומית בעיירה בלן־מסניל מצפון־מזרח לפריז, אמרה שסבלנותם של האנשים פוקעת. "חווינו אי צדק כזה פעמים רבות בעבר", היא אמרה.
המהומות בצרפת החיו מחדש את זכר מהומות 2005, שזעזעו את צרפת במשך שלושה שבועות ואילצו את הנשיא דאז, ז'ק שיראק, להכריז על מצב חירום. גל המהומות ההוא פרץ בפרוור הפריזאי קלישי סו־בואה בעקבות מותם של שני צעירים שהתחשמלו למוות בתחנת משנה של רשת החשמל בזמן שהסתתרו מפני שוטרים. לאחר מכן התפשטו המחאות בכל רחבי המדינה. רק כעבור עשור שנים זוכו שני השוטרים שהיו מעורבים בתקרית.
דובר המשטרה הלאומית ציין כי הירי הקטלני השבוע היה המקרה השלישי מהסוג הזה במהלך עיכוב מכוניות לתשאול בידי משטרת התנועה השנה, לעומת מספר שיא של 13 מקרים בשנה שעברה. שלושה מקרים כאלה אירעו ב־2021 ושניים ב־2020, לפי נתוני רויטרס, המראים כי מאז 2017 מרבית קורבנות הירי במקרים כאלה היו ממוצא ערבי או אפריקני.