פיצה ללא מוצרלה ועגבניות אולי לא נשמעת כמו פיצה לנפוליטנים, אבל תגלית חדשה שחשפו ארכיאולוגים בחורבות העיר פומפיי עשויה לספק הצצה לגרסה עתיקה של המאכל המודרני האהוב.
פרסקו שהתגלה על קיר בית בעיר הרומית ההרוסה מציג מגש כסף שעליו מוצרי מזון, הכוללים לחם פוקצ'ה שטוח, פירות וגביע יין אדום על רקע שחור. ציור הטבע הדומם נוצר לפני כאלפיים שנה, והוא "עשוי להיות אב קדמון" של הפיצה, לפי הגן הארכיאולוגי פומפיי. עם זאת, הוסיפו דוברי הגן, חסרים כמה מרכיבים קלאסיים שהופכים את המנה לזו שידועה בימינו.
התגלית נחשפה בחדר הכניסה של בית מגורים המחובר למאפייה. המבנה נחקר חלקית כבר במאה ה־19, והחפירות התחדשו בינואר.

העיר פומפיי, ששוכנת למרגלות הר וזוב, נחרבה בהתפרצות הר הגעש בשנת 79 לספירה. האסון הבלתי צפוי קבר את המובלעת הרומית העשירה תחת הרים של אפר – חומר ששימר את האתר ואפשר את שיקומו גם לאחר כמעט אלפיים שנה.
פומפיי, אתר מורשת עולמי של אונסק"ו, נחשב פופולרי בקרב תיירים, שיכולים לשוטט ברחובות הקדומים, בין מקדשים ותיאטראות המספקים מבט נדיר על חיי היומיום בערים הרומיות העתיקות. תגליות קודמות באתר חשפו בין השאר שרידי שלד שלמים של סוס, רחוב ובו בתי פאר עם מרפסות, ועוד שרידים מעניינים אחרים.
מנהל הגן הארכיאולוגי בפומפיי, גבריאל זוכטריגל, מעריך שהפרסקו מקושר למסורת היוונית או ההלניסטית. בהצהרה לתקשורת הוא אמר שציור הקיר מצמיד ארוחה פסטורלית ופשוטה ליוקרה של מגש כסף. "כאשר אנחנו שוקלים את העניין הזה, בלתי אפשרי לא לחשוב על הפיצה, שנולדה כמנה 'עלובה' בדרום איטליה אך כבשה את העולם – וכיום מוגשת גם במסעדות עם כוכבי מישלן", אמר זוכטריגל.
נראה שהלחם בציור מתובל בתבלינים או במעין פסטו, כך הסיקו הארכיאולוגים מהנקודות הצהבהבות־חומות המופיעות בתמונה. על המגש יש גם פירות יבשים, לצד רימונים ותמרים.
פומפיי ממוקמת פחות מ־15 קילומטרים מנאפולי, שמסורת ייצור הפיצה שלה נכנסה לרשימת המורשת התרבותית המופשטת של אונסק"ו בשנת 2017. השיטה הקולינרית של ה"פיצאיולו" – מכיני הפיצה בנאפולי – כוללת את לישת הבצק בסיבוב מורכב באוויר, לפני שהוא מוכנס לתנור עצים עד לאפייתו.