מדי פעם, טענות במדיה החברתית שנשמעות מופרכות – מתבררות כנכונות. בשנה שעברה הופצה טענה ברשתות החברתיות שקבעה כי בשבת האחרונה, ה-8 ביולי 2023, 99% אחוזים מאוכלוסיית העולם יחוו אור יום בו-זמנית; במילים אחרות, רק אחוז אחד מאוכלוסיית העולם יהיה ממוקם במקום בו יהיה לילה.
נשמע קצת מופרך, נכון? ובכן, מסתבר שהטענה נכונה ושזה בדיוק מה שקרה.
חברת EarthSky חישבה את המספרים. בשעה 11:15 שעון אוניברסלי, או 14:15 שעון ישראל, ב-8 ביולי בכל שנה, כ-96 אחוזים מאוכלוסיית כדור הארץ חווה לפחות מעט אור שמש. 3 אחוזים נוספים נמצאים ב"דמדומים אסטרונומיים", המתרחשים כאשר השמש נמצאת מתחת לאופק, אך זוהר שלה עדיין מאיר חלק מהשמיים. המשמעות היא ש-99 אחוזים מכמעט 8 מיליארד תושבי כדור הארץ יהיו בצד המואר של כדור הארץ באותו הזמן. מסתבר שה-8 ביולי הוא היום שבו הכי הרבה אנשים ברחבי כדור הארץ חווים אור יום בו-זמנית.
זה קורה בגלל שרוב אוכלוסיית העולם חיה בצד אחד של כדור הארץ. זה אולי לא נראה כך ברוב המפות, אבל זה בגלל שרוב המפות שאנחנו מכיריפ מהכיתה בביה"ס מעוותות כדי להיות ממוקדות באוכלוסייה. למעשה, האוקיינוס השקט מתפרש על פני כמעט ממחצית מכדור הארץ. כשלילה שם, מדובר בעצם בשעות היום עבור כמעט כל גוש היבשה של כדור הארץ.
גם התקופה בשנה משחקת תפקיד. בחודשים דצמבר, ינואר ופברואר, קרני השמש הישירות ביותר זורחות על חצי הכדור הדרומי, שבו חיים רק 10 עד 12 אחוזים מאוכלוסיית העולם. זה משאיר את רוב חצי הכדור הצפוני עם אור שמש עקיף, ומצמצם את משך שעות האור.
אם אתם מחפשים למקסם את האוכלוסייה החשופה לשמש, השמש צריכה לזרוח בצורה הכי ישירה במקום שבו מתגוררים כמעט 90% מאוכלוסיית העולם – חצי הכדור הצפוני.
זו הסיבה שהתופעה מתרחשת בסמוך לזמן שבו חצי הכדור הצפוני חווה את יומו הארוך ביותר בתקופת "היפוך הקיץ" (ה-21 ביוני). למעשה, ישנם ימים רבים הכוללים את הקסם של 99 האחוזים. השכל הישר מכתיב שאם אחד מהתאריכים (8 ביולי) הוא 17 ימים לאחר ההיפוך, האחר צריך לחול 17 ימים לפניו. אבל, לפי EarthSky, יש למעשה 60 ימים בשנה המקיפים את היפוך הקיץ ועומדים בקריטריון של 99 האחוזים. בין ה-18 במאי ל-17 ביולי, יש כמה דקות בכל יום שבהן 99% מאוכלוסיית כדור הארץ נמצאים בצד שטוף השמש, כביכול. התזמון פשוט משתנה בהתאם לערך אזור הזמן האוניברסלי.
על פי ההיגיון אפשר גם היה לחשוב שה-21 ביוני, בו קורה היפוך הקיץ, יהיה התאריך בו אור השמש יגיע למספר הגדול ביותר של אנשים בעולם מפני שמדובר ביום הארוך ביותר בשנה, אך האמת היא שזה קורה ב-8 ביולי. עד אז, מעט מאור השמש של חצי הכדור הצפוני נחתך ונדחף אל השוליים הצפוניים של חצי הכדור הדרומי, וזה גורם ליותר אנשים להיות בצד המואר. הסיבה לכך היא שיותר אנשים חיים ממש דרומית לקו המשווה מאשר ליד הקוטב הצפוני, כך שיוצא שזהו התאריך האידיאלי למקסום האוכלוסייה המוארת בו-זמנית.
נכון יהיה לומר שלפעמים סטטיסטיקה מטלטלת אינה קסם – אלא שפשוט מתעלמים ממנה לעתים קרובות. ויכול להיות שיהיה מרגש לדעת שאם הבטתם לשמיים בשבת בצהריים, חוויתם משהו ביחד עם כמעט כל העולם, באותו הרגע ממש.