מונית ללא נהג האטה ברחוב חשוך בסן פרנסיסקו והוקפה במהירות בקבוצת דמויות רעולות פנים. אחד מהם הניח קונוס תנועה על מכסה המנוע של המכונית. הפנסים שלה נדלקו, והמכונית נעצרה באמצע הכביש, מושבתת. הסצנה המוזרה הזו חזרה על עצמה עשרות פעמים ברחבי בירת הטכנולוגיה של ארה"ב בשבוע האחרון – עבודתם של פעילים המוחים נגד התפשטות מכוניות רובוטיות, שלדעתם לא בטוחות.
"אנחנו מאמינים שכל המכוניות גרועות, לא משנה מי או מה נוהג", אמר הפעיל, שביקש להתייחס אליו בשם הבדוי אלכס כדי להגן על זהותו. קבוצת הפעילים נגד מכוניות, "מורדי הרחוב הבטוח", תומכת באופן קיצוני בהולכי רגל ובאופניים, ואינה מתרשמת מהטענות הנרחבות שמכוניות ללא נהג הן "אמצעי תחבורה מהפכני חדש". אלכס רואה את הגעתם "רק כדרך נוספת לבסס את הדומיננטיות של המכוניות".

באמצעות קונוסי התנועה שנגנבו מהרחובות, הפעילים השביתו מוניות ללא נהג המופעלות על ידי וויימו וקרוז – שתי החברות המורשות היחידות כיום בסן פרנסיסקו. פעולות המחאה שלהם הפכה ויראליות, וצברו מיליוני צפיות ברשתות החברתיות בזמן שרשויות המדינה מרחיבות את פעילות המוניות ללא נהג בעיר לשירות מלא בתשלום 24 שעות ביממה. ההרשאה של רשות השירותים הציבוריים של קליפורניה (CPUC), המפקחת על מוניות אוטונומיות במדינה, תאפשר לוויימו ולקרוז להתחרות ישירות באפליקציות שיתוף נסיעות כמו Uber או Lyft – אך ללא נהגים.
"החלטה נמהרת"
אבל הנושא גרם לחיכוכים בין פקידי המדינה והעירייה. מכוניות ללא נהג הוצגו לראשונה בסן פרנסיסקו בשנת 2014 עם חובת "נהג בטיחות" אנושי. ארבע שנים מאוחר יותר, קליפורניה ביטלה את הדרישה שלה לנהג אנושי במכונית, כלומר זה כבר לא עניין של מדע בדיוני לחזות במכונית בלי נהג נוסעת ברחובות. אבל לאחרונה, גורמים רשמיים בסן פרנסיסקו מודאגים ממספר הולך וגדל של תקריות שבהן מעורבות מכוניות אוטונומיות.

מתן רשות לרובוטים לעלות על ההגה הוביל לכך שמכוניות נתקעו באמצע הכבישים, חסמו נתיבים של אוטובוס או אפילו התערבו בזירת פשע משטרתית. לא תועדו תאונות קטלניות בהן היו מעורבים בני אדם ורכבים של קרוז או של וויימו, אם כי דווח ביוני שמונית של וויימו הרגה כלב שרץ לרחוב.
המפקח העירוני ארון פסקין גינה את "ההחלטה הנמהרת" של ה-CPUC לאפשר "הגדלה מסיבית" של מוניות ללא נהג ברחובות סן פרנסיסקו. רשות התחבורה של מחוז סן פרנסיסקו שלחה מכתב ל-CPUC, שבו פירוט של 92 תקריות שבהן היו מעורבות מוניות אוטונומיות בשנה שעברה. נראה שהמחלוקת המתגברת משפיעה במידה מסוימת.

החלטה קריטית של ה-CPUC אם להרחיב עוד יותר את שירותי חברות וויימו וקרוז הייתה אמורה להתקבל עד סוף יוני, אך נדחתה פעמיים, כעת ל-10 באוגוסט. לעת עתה, קרוז מורשית לגבות תשלום מלקוחות רק עבור נסיעות בין 22:00 ל-6 בבוקר. וויימו לא יכולה לגבות תשלום עבור נסיעות ללא נהג אנושי ברכב. ובכל זאת, אפילו עם תוכניות ניסוי אלה, שתי החברות צברו לקוחות נאמנים.
דאגות בטיחות
ג'יידן סטרלינג נוסע במונית רובוטיות כל יום. "אני משתמש בהם בעיקר מטעמי נוחות ובטיחות", הסביר בן ה-18. מהמושב האחורי של ה-וויימו הם צופים בתוכנת המכונית מזהה כלי רכב אחרים, הולכי רגל ורוכבי אופניים בזמן אמת. הם אמרו שהם מרגישים בטוחים יותר בנסיעה עם מכונית בנהיגה עצמית מאשר עם שירותים אחרים כמו אובר או ליפט.
"רוב הזמן, הנהגים מרגישים לחוצים כי השכר שלהם מבוסס על מספר הנסיעות שהם נוסעים, כך שהם עלולים לנהוג בצורה לא בטוחה", אמר סטרלינג, והוסיף כי הם רואים את העצירות התכופות של מכוניות בנהיגה עצמית. סימן לזהירות של כלי הרכב. רשומות הבטיחות של מכוניות ללא נהג הן הטיעון השיווקי העיקרי עבור היצרנים שלהן.
לוויימו "לא היו התנגשויות עם הולכי רגל או רוכבי אופניים" ב"מעל מיליון מיילים של פעולות אוטונומיות לחלוטין", אמרה החברה לסוכנות הידיעות הצרפתית, בעוד "כל התנגשות בין רכב לרכב הייתה כרוכה בהפרות כללים או התנהגות מסוכנת מצד הנהגים האנושיים". אבל חלק מהתושבים המקומיים נשארים זהירים.