הכוחות האוקראינים פתחו במאמץ חדש במתקפתם נגד הפולשים הרוסים, ופרצו את הקווים מדרום לאוריחיב שבמחוז זפוריז'יה, כך מסרו אתמול בכירים במדינה.
מטרתה של קייב היא להגיע לים אזוב, ובכך לנתק את הגשר היבשתי של מוסקבה לקרים הכבושה, צינור חיוני להעברת חיילים, ציוד ואספקה רוסיים לאוקראינה. אך לפי גורם בכיר בצבא, הכוחות האוקראינים נותרו רחוקים מהים, השוכן כ-90 קילומטרים מדרום לאוריחיב.
סגנית שר ההגנה חנה מליאר מסרה שהכוחות האוקראינים "מתקדמים בשלבים" לכיוון ערי החוף מליטופול וברדיאנסק, אך לא ציינה לאן הגיעו עד כה.
ברוסיה ובאוקראינה אישרו את קיומם של קרבות אינטנסיביים סביב העיירה רובוטינה, אך מסרו דיווחים שונים. משרד ההגנה הרוסי מסר שמתקפה אוקראינית על האזור נהדפה, כאשר הושמדו 20 טנקים אוקראינים ועשרה נגמ"שים, ונהרגו כ-100 חיילים אוקראינים. מנגד, גורם אוקראיני אמר שהכוחות ספגו כמה אבדות, אך הכחיש שמטחי ארטילריה רוסיים דחפו אותם לסגת. הבלוג הצבאי הרוסי "זפיסקי וטרנה" ("הערותיו של וטרן"), דיווח מצידו על אבדות אוקראיניות צנועות יותר: "כמה כלי רכב של האויב נהרסו ונלקחו יותר מתריסר שבויים".
משרד ההגנה האוקראיני טען שבלם מתקפות רוסיות במספר נקודות לאורך החזית, שאורכה כ-900 קילומטרים, והשיג מספר מטרות כולל השתלטות מחדש על שטח כבוש באזור זפוריז'יה כחלק מ"מבצע התקפי לכיוון מליטופול וברדיאנסק". קייב מסרה שכוחותיה "מתבצרים בגבולות שאליהם הגיעו" וגרמו ל"נזקי אש".

בכיר אמריקני ביקש להביע זהירות בהסקת מסקנות מתנועות ראשוניות בשדה הקרב, שלפיהן החל עיקרה של מתקפת הנגד: "אנחנו רואים סימנים למהלכי הכנה לכניסת כוחות נוספים באזור זפוריז'יה למאבק, אבל טרם התבררה מטרתם של המהלכים הללו", אמר הבכיר.
לדבריו, יכול להיות שנשלחו לשם יחידות לפעולות שמטרתן להציב תנאי שטח נוחים לקראת קרב גדול יותר, כמו מציאת חולשות לניצול או השמדת הגנות האויב. יכול גם להיות שכוחות טריים נכנסים להחליף חיילים מותשים מהמאבק הקשה נגד כוחות רוסים מבוצרים. "אין תחושת ביטחון גבוהה שזה המהלך הגדול", סיכם.
במהלך היום דווח על קרבות קשים, ארטילריה ותקיפות אוויריות באזור זפוריז'יה בדרום וליד בחמוט ואבדייבקה במזרח. לפנות בוקר אתמול פתחה מוסקבה במטח של טילים על מטרות ברחבי אוקראינה, כולל שדה תעופה במחוז חמלניצקי.
חיל האוויר האוקראיני מסר שרוסיה שיגרה 39 טילי שיוט, ו-36 מהם יורטו על ידי מערכות הגנה אווירית. "הטילים חדרו למרחב האווירי של אוקראינה מכיוון דרום-מזרח ומערבה, ושינו את כיוון טיסתם באופן תכוף", פורסם מטעם חיל האוויר ברשתות החברתיות. המטח כלל גם ארבעה טילים בליסטיים על-קוליים מסוג קינזהל. מחיל האוויר נמסר שהוא "מברר את הפרטים".
הסדקים ברוסיה מתרחבים
במקביל למתקפה האוקראינית, שירות הביטחון הפדרלי של רוסיה עצר השבוע את הסוציולוג ואיש השמאל בוריס קגרליצקי באשמת "הצדקת טרור" בגין הערות שפרסם ברשתות החברתיות באוקטובר – צעד נוסף בפעולות הדיכוי מטעם ממשלתו של הנשיא ולדימיר פוטין כלפי מתנגדים למשטר ולמלחמה. הדיסידנט הסובייטי לשעבר, סופר ופעיל מרקסיסט, הועבר לעיר סיקטיבקר שבצפון המדינה, יותר מאלף קילומטרים מביתו שבמוסקבה.
האנליסט תומך המשטר סרגיי מרקוב כינה את המעצר "טעות פוליטית גסה" – ביקורת נדירה מהמחנה תומך המלחמה על פעולה נגד דמות אנטי-מלחמתית. "התרחקו מקגרליצקי!" הזהיר מרקוב בטלגרם. כליאתו, לדבריו, תגרום ל"נזק עצום לרוסיה בעולם".
מעצרו של קגרליצקי בא כמה ימים לאחר מעצרו של הבלוגר הלאומני התומך במלחמה איגור גירקין, באשמת קידום קיצוניות. גירקין, שמתח ביקורת קשה על פוטין ומפקדיו, היה תומך המלחמה הבולט הראשון שנעצר תחת חוקים חדשים שמונעים ביקורת על הצבא.
קגרליצקי, מבקר בולט של המלחמה, הוחזק בכלא לפורטובו במשך יותר משנה בתקופת הנהגתו של ליאוניד ברז'נייב בגין "תעמולה אנטי-סובייטית". הוא הקים מכון מחקר שמאלני, המכון לחקר גלובליזציה ותנועות חברתיות, במוסקבה בשנת 2007. המכון הוכרז כ"סוכן זר" על ידי משרד המשפטים הרוסי ב-2018, וקגרליצקי עצמו סומן בהגדרה הזו במאי 2022.

"בוריס קגרליצקי הוא כנראה הפוליטיקאי הרוסי והמומחה הרוסי המשפיע ביותר במחנה השמאל בעולם", אמר מרקוב. הוא קרא לקרמלין "לעבוד איתו באופן פעיל", לא לכלוא אותו.
קגרליצקי נעצר לאחר שראש שירות הביטחון הפדרלי בצפון רפובליקת קומי מצא שפריט שפורסם ברשתות החברתיות מהווה הצדקה לטרור. עורך דינו של קגרליצקי, סרגיי ירוקוב, אמר לכלי החדשות הרוסי אג'נטסבו כי הפוסט הנדון נוגע להתקפה על גשר קרים באוקטובר. בדברים, שנראה שנוסחו בקפידה דווקא כדי להימנע מהפרת החוקים הנוקשים של רוסיה האוסרים ביקורת על המלחמה, נכתב שהפגיעה בגשר תיצור בעיות אספקה צבאית.
"מרגע פתיחתו החגיגית, גשר קרים היה לא רק אובייקט אסטרטגי, אלא גם סמלי – ההישג העיקרי של עידן פוטין והוכחה חומרית לכך שבמדינתנו, גם על רקע שוד וחוסר יעילות, עדיין אפשר להגיע לתוצאות מעשיות, אם תשקיעו פי 4 או פי 5 מהכספים הדרושים מבחינה טכנולוגית", נכתב בפוסט.
ביום רביעי הורה בית המשפט להחזיק את קגרליצקי במעצר לפני משפט למשך חודשיים. מעצרים כאלה מתארכים לעתים קרובות.
קגרליצקי אמר שההחלטה להגיש נגדו כתב אישום הייתה פוליטית. "למה, על ידי מי ואיך – אני לא יכול להגיד", אמר. "אני לא מסכים באופן מוחלט עם ההאשמות שעומדות בפניי. האמירה שבה אני מואשם מתוארכת לאוקטובר בשנה שעברה. כלומר, לקח 10 חודשים להפליל אותי, על אף שזה היה קיים באינטרנט".
קגרליצקי טען לא פעם שרוסים, מנותקים מהמלחמה, מאוכזבים משחיתות ותחת איסור להביע את דעתם, נסוגו לעולמם האישי, נמנעו מפוליטיקה, מהפגנות ומדיבור על הפלישה. מעצרו היה יוצא דופן בכך שהתביעות מתקיימות בדרך כלל בעיר שבה מתגוררים הנאשמים. הוא גם העלה את החשש שאם אנשי ביטחון אזוריים במחוזות מרוחקים מרשיעים לפי הערות ברשתות החברתיות, כל אחד יכול להיעצר.
המעצר גם הדגיש את העמקת הסדקים בחברה הרוסית, כאשר פוטין ממשיך במלחמתו באוקראינה על אף הסימנים לכך שצבאו נבלם ולאט-לאט מאבד קרקע אל מול מתקפת הנגד האוקראינית.
ריח של מלחמה
בפומבי, פוטין מתרברב בכך שמתקפת הנגד של אוקראינה "נכשלה" ושאספקת הנשק של המערב לא תעזור לאוקראינה לנצח במלחמה. אך לקראת סוף השבוע היו סימנים לכך שהצבא הרוסי ממשיך להתמודד עם אתגרי כוח אדם, כאשר מחוקקים במוסקבה העבירו חוק להרחבת גיוס החובה. פרמטרי הגיוס, שצפויים להפוך לחוק בקרוב, יעלו את הגיל המקסימלי שבו ניתן לגייס גברים מ-27 ל-30.
"הדומא מריחה 'מלחמה גדולה'", דיווחה הכותרת של עיתון הרוסי "נזוויסימאיה גאזטה". המחוקק המשפיע אנדריי קרטפולוב, ראש ועדת ההגנה בדומא, הבית התחתון של הפרלמנט הרוסי, אמר שהחקיקה נוסחה "עבור מלחמה גדולה, עבור התגייסות כללית. ועכשיו כבר יש באוויר ריח של המלחמה הגדולה ביותר", המשיך קרטפולוב, סימן לכך שמשטרו של פוטין מתכונן להמשיך במלחמה ממושכת, חסרת רחמים, עקובה מדם כל עוד צריך, מתוך שכנוע שהתמיכה הצבאית המערבית תתפוגג בסופו של דבר ככל שהלחץ הפוליטי על פוליטיקאים יגבר.
קרטפולוב הזהיר שהחקיקה רגישה מדי לדיון ציבורי, דבר המדגיש את החשש מהתגובה הציבורית לאמצעי גיוס חדשים.

במופע יוצא דופן של התנגדות בפרלמנט שבדרך כלל משמש כחותמת גומי לפוטין, כמה מחוקקים הביעו התנגדות לחקיקה. בנזאוויסימאיה גזטה דווח כי הסנאטור רב ההשפעה ויקטור בונדרב, ראש ועדת ההגנה בבית העליון, אמר שהוא נבוך מהשינוי הפתאומי ושהחקיקה כלל לא נידונה אצלו. סנאטור בולט אחר, אנדריי קלישאס, ראש הוועדה המשפטית של הבית העליון, תמך בתוקף בבונדרב, שיקוף של אי-השקט סביב הסודיות והחיפזון שבהצעת החוק.
השינויים המוצעים בחוק הגיוס מצביעים על כך שרוסיה ממשיכה לחפש תגבורת לשלוח לאוקראינה גם לאחר מסע גיוס אגרסיבי בבתי הכלא שאפשר לאסירים לזכות בחנינות בתמורה להתגייסות. מלבד החקיקה החדשה, ביום שני חתם פוטין על חוק שמגדיל את מגבלת הגיל העליון שבה ניתן לגייס חיילי מילואים צבאיים מ-50 ל-55. עבור קצינים היא עלתה מ-55 ל-60. תוחלת החיים הממוצעת של גברים רוסים היא 67.
חוק נפרד יאפשר הקמת מיליציות פרטיות, שיאפשרו למושלים רוסים להקים ולחמש כוחות משלהם "כדי לחזק את ההגנה על הסדר הציבורי ולשמור על ביטחון הציבור בתקופת ההתגייסות, במהלך החוק הצבאי בזמן מלחמה".