כלי התקשורת בלבנון חוגגים את "התפוררות ישראל". העיתון אל־אח'באר, המזוהה עם חיזבאללה, הקדיש את כותרתו הראשית לנושא הבוער והציב בשער את הכותרת "ישראל – מלחמת השבטים". ערוץ הטלוויזיה אל־מיאדין המזוהה גם הוא עם ארגון הטרור עוקב בדריכות אחר ההתפתחויות, ומפיץ את דיווחי התקשורת הישראלית בלי הרף בחשבונותיו ברשת ובשידור. בין השאר ציטט הערוץ את אהוד אולמרט, שטען שישראל "בדרך למלחמת אזרחים", ואת הדיווח המעוות בחדשות 12 שלפיו הרמטכ"ל טען שאבדה כשירותו של צה"ל (הערוץ התעלם מההכחשה של דובר צה"ל). אל־מיאדין ציטט גם את דיווחי כלי התקשורת בישראל על אלפי חיילי מילואים שהודיעו שלא יתייצבו לשירות, ואמירות של ראשי הצבא, המוסד והשב"כ לשעבר בדבר תמיכתם במחאת הסרבנות.
בדיון באולפן לקראת ההצבעה על ביטול עילת הסבירות התארח מרחוק ח"כ אחמד טיבי, וביקש להבהיר לצופים שהמחאה בצה"ל חוצה את כל שדרות הצבא. פרשן הערוץ לענייני ישראל, תחסין אל־חלבי מדמשק, דיבר על השימוש בצה"ל בוויכוח הפנימי בישראל: "מפלגות האופוזיציה אפשרו לעצמן להשתמש בצבא ואפילו להחליש אותו למען המטרה שלהן, ולהוציא את אנשי הצבא לרחוב ולהביע את דעתם כנציגים של עשרות אלפי לוחמים ואנשי מודיעין", אמר אל־חלבי. "זה מהלך מסוכן, וחוששת ממנו לא רק ממשלת נתניהו אלא גם ממשלת ארה"ב".
אל־חלבי הוסיף שלא מדובר בהתנגדות לרפורמה המשפטית בלבד: "המצב המתברר במהלך העימות הפנים־ישראלי היא שלא מדובר בהתנגדות לשינויים משפטיים, אלא באמירה ברורה של צד אחד בחברה הישראלית שלא יהיה מוכן למות כדי להגן על ההתנחלויות. ההפגנות והמחאות גורמות לשבר פוליטי עמוק, הישות הציונית לא תשוב להיות כפי שהייתה לפני המשבר".

הפרשן טען שהתערבותו של ממשל ביידן נובעת מאינטרסים אמריקניים. "דיוויד פרידמן, השגריר האמריקני לשעבר, דיבר על תשעה באב ועל פיצול בדרך לחורבן", אמר אל־חלבי. "האמריקנים משמשים פה כצד שמנסה לעצור את הפיצול בתוך ישראל. ארה"ב לא יכולה להרשות לעצמה שמדינה שפועלת למען האינטרסים שלה באזור תיכנס למלחמה פנימית שתחליש אותה ותפחית מיכולתה לעמוד מול האתגרים שניצבים מולה היום – חיזבאללה וסוריה בצפון, איראן בטהרן ובבגדד, טילים מרצועת עזה ו־4 מיליון ערבים שחיים בישראל מאז 1948 בגדה המערבית ובירושלים. ארה"ב לא יכולה לאפשר ללפיד ולנתניהו לדרדר את ישראל למלחמה פנימית".
מחמוד אל־הנדי, מבכירי הג'יהאד האסלאמי, אמר באל־מיאדין ש"בישראל יש פיצול אמיתי. אנחנו לא מדברים על ישראל של כמה משוגעים שמכניסים פתקים בחומת אל־בוראק (הכותל המערבי, א"ג), אנחנו מדברים על ישראל הגדולה שאיימה על האזור ועכשיו היא מתפוררת. ההתפוררות הזאת מדאיגה את האמריקנים. ביידן מנסה להתערב ונתניהו לא יכול להגיב, כי הוא חושש לעתידו ולעתיד חבריו בממשלה.
"תופעת ההגירה, שאנחנו רואים בעיקר בקרב הצעירים שבורחים לגרמניה, תלך ותתחזק. גם אם בסופו של דבר יגיעו המפלגות להסכמה, הפיצול בחברה הישראלית כבר התרחש והוא עמוק מאוד, גם בנושא החברתי וגם בנושאים אחרים. השד העדתי הוא עניין עמוק מאוד, והעובדה שלא היה ראש ממשלה מזרחי וגם לא שר ביטחון מלבד שאול מופז, שמגיע מפרס, מלמדת הרבה על החברה בישראל.
"מה שמתרחש בישראל מסייע לסוגיה הפלסטינית ואנחנו צרכים להיות שמחים במציאות שאליה הגענו. תסתכל מה היה פה לפני כמה שנים. בשלטון טראמפ כל המדינות רצו לשתף פעולה ולנרמל יחסים עם ישראל. עכשיו המצב שונה לגמרי, איראן וסעודיה שיקמו את יחסיהן וכל מדינות ערב עכשיו תומכות בסוגיה הפלסטינית".
בתוכנית "מבט לאויב" ברשת אל־מנאר התראיין העיתונאי הפלסטיני אנס אבו־ערקוב, והסביר ש"נתניהו שיקם את האופוזיציה הישראלית… מה שאנחנו רואים בכנסת היא חציית נקודת האל־חזור. השיח הפנימי נכשל והמצב עכשיו בישראל חמור ביותר מבחינה צבאית עם הודעתם של הטייסים שלא יטוסו שוב ואנשי המודיעין שלא ייקחו חלק בצבא דיקטטורי. צבא הכיבוש איבד את יכולת התגובה שלו וישראל מאוימת היום יותר מתמיד".
דם ברחובות
מערכת התקשורת של חיזבאללה היא חלק מהניסיון למצב את מנהיג הארגון כחוזה עתידות, שכבר בשנת 2000 אמר ב"נאום קורי העכביש" שלו שהתפוררות הלכידות תוביל למפלתה של ישראל. "פעם היה נהוג לחשוב שאי אפשר לנצח את ישראל ושצבאה בלתי מובס", אמר מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה יום לאחר ההצבעה על צמצום עילת הסבירות. "היום הזה הוא היום הגרוע ביותר בתולדות ישראל, הוא מציב את המדינה במסלול של קריסה".
בסוכנות הידיעות רויטרס דווח שדיפלומט איראני סיפר שנערך בשבוע שעבר דיון בהשתתפות בכירים מאיראן ומחמאס, ובו הוחלט להימנע לעת עתה מפעולה נגד ישראל בגלל המשבר הפנימי. הפגישה נמשכה לדבריו שלוש שעות, והשתתף בה גם מפקד בכיר בכוח קודס האיראני. "המשתתפים הסכימו שהמשבר כבר גרם להחלשת ישראל, ולכן צריך להימנע מהתערבות ישירה שתאפשר לראש הממשלה בנימין נתניהו להסיט את האשמה לעבר האויבים מבחוץ", אמר הדיפלומט.
ד"ר אדי כהן, המתראיין רבות בערוצי התקשורת בערבית בשם ישראל, אומר שהתקשה להשיב לדברי מי שהתעמתו מולו באולפנים. "אני רגיל שמצטטים לי את התקשורת הישראלית. הפעם ציטטו את דברי אהוד ברק ואהוד אולמרט על מלחמת אחים, ואפילו תרגמו את סרטון הטייס שמתנה סיוע לחיילים בשטח בהתנגדות לרפורמה. הם עוקבים אחרינו כל הזמן, ומה שהולך בישראל הוא מאוד תקשורתי.
"אני לא מנסה להתמודד עם הטענות בעצימת עיניים ובאמירות חלולות שהכול בסדר. אני אומר שמדובר במאבק מוסדי בין הרשות השופטת והמבצעת, על היכולת של בית המשפט לבטל חוקים. אבל אותם זה לא ממש מעניין. הם לא נכנסים לדקויות, הם רוצים לראות דם ברחובות".

סרטון שהפיץ כהן בחשבון הטוויטר שלו, בעל 570 אלף העוקבים, הציג תמונות מההפגנות וזכה לחשיפה של 2 מיליון איש ול־3,000 תגובות. "מרבית העוקבים היו מרוצים מהתמונות, שהזכירו להם את ההפגנות של האביב הערבי. עוקב כתב לי: ברוך הבא למועדון ארצות ערב. מישהו ממצרים כתב לי שהוא מאוכזב. הוא הסביר שבשבוע הראשון של ההפגנות במצרים היו 120 הרוגים, ושאל מתי יהיו הרוגים אצלנו. אם אפשר להגדיר במילה אחת את הלכי הרוחות בעולם הערבי, המילה היא אופוריה. הם לא ראו אף פעם דבר כזה. זה חדש להם שהיהודים נלחמים זה בזה. באחת הקריקטורות רואים את דגל ישראל עולה בלהבות עם הכיתוב 'סיום הישות הציונית'".
כהן, יליד לבנון, קושר קשר ישיר בין האירועים בישראל ובין המתיחות מול חיזבאללה בצפון. לטענתו, הארגון מרשה לעצמו לאתגר את ישראל ולכרסם במציאות הביטחונית בצפון מתוך הבנה שעכשיו היא חלשה.
"ההפגנות החלו בינואר, וכמה חודשים לאחר מכן, נסראללה התחיל את סיפור האוהלים בהר דב. אחר כך הגיע חבר פרלמנט לבנוני להתעמת עם חיילי צה"ל על הגבול, פעילי חיזבאללה הורידו מצלמה, והיה סיור של פעילי חיזבאללה חמושים על הגדר. בכל אירוע כזה עולים מדרגה, ומבחינת נסראללה התיק עדיין פתוח, כי ישראל לא מגיבה.
"בנאומים שלו הוא מדבר על כך שישראל לא העזה לירות על האוהלים, ושישראל עומדת בפני חורבן, פילוג וגסיסה. הוא משמיץ ומשפיל את ישראל ואת צה"ל, ונותן פקודות לפעיליו לאתגר עוד ועוד את ישראל. התיאבון שלו גדל. במזרח התיכון אסור להיות הילד החלש של השכונה, אבל המחאות בישראל מציבות אותה בדיוק בתפקיד הזה".
לדברי כהן, נסראללה מבקש להעצים את הכאוס במגוון דרכים, אבל מטרתו היא דווקא פנימית: "הוא הכניס את הממד הדתי למשוואה וקשר בין שרפת הקוראן באירופה לישראל ולמוסד. הוא מכין את השטח למלחמה ורוצה לגייס את הלבנונים דרך הדת. בנוסף הוא מלבה את נושא הכפר רג'ר, כדי להכניס את העולם למתרחש בלבנון ולאפשר לו לפתור את המשבר הפוליטי הפנימי שלה. כרגע אין שם נשיא, וחיזבאללה רוצים למנות נשיא מטעמם. החישוב שלו הוא שאם הוא יהיה מוכן לסגת מנושא האוהלים בתמורה לתמיכה עולמית במינוי נשיא תומך חיזבאללה, זה יהיה שווה. הוא מנצל את חולשתה של ישראל כדי לפתור את הבעיה הפנימית שלו".