שוודיה העלתה אמש את כוננות הטרור שלה לרמה השנייה בגובהה ודיווחה על סיכול כמה פיגועים. הרקע: שרפת הקוראן ופעולות אחרות נגד הטקסט המקודש ביותר באסלאם שהכעיסו מוסלמים במדינה ובעולם, ועוררו איומים באלימות מצד ג'יהאדיסטים.
בחודשים האחרונים, פעילים אנטי־מוסלמיים השחיתו כמה עותקי קוראן בשוודיה ובדנמרק, שתיים מהמדינות הליברליות באירופה, שמתירות מעשים אנטי־דתיים כאלו בשם חופש הביטוי. ההשחתות הן בחלקן מעשיהם של פליטים ממדינות אסלאמיות, כמו למשל במקרה של סלוואן מומיקה וסלוואן נאג'ם – פליטים נוצרים מעיראק שהשחיתו ושרפו את הספר במהלך חג הקורבן בחודש שעבר. מוסלמים רבים רואים בחילול הקוראן עבירה חמורה ביותר. כלי תקשורת עם קשרים לארגון הטרור אל־קאעידה קראו לאחרונה לגמול אלים על הפעולות.
לאחר תקופה של התרעות, שירות הביטחון של שוודיה, SAPO, העלה אתמול באופן רשמי את רמת הכוננות לטרור מ־3 ל־4 מתוך 5. "ההחלטה להעלות את רמת הכוננות אינה נובעת מאירוע אחד אבל אנחנו יודעים שחיזבאללה, אל־שבאב ואל־קאעידה קראו לתומכיהן לבצע פעולות טרור נגד שוודיה", אמרה ראש SAPO, שרלוט פון־אסן, במסיבת עיתונאים. "שוודיה עברה מלהיות מטרה לגיטימית למתקפות טרור למטרה מובחרת".
ראש הממשלה אולף קריסטרסון אמר במסיבת עיתונאים שחשודים נעצרו בשוודיה ומחוצה לה בחשד שהתכוונו לבצע פיגועי טרור. "אני מבין ששוודים רבים מודאגים, אך עלינו לחיות את חיינו כרגיל. עלינו לעמוד על אורח חיינו", הוסיף, מבלי למסור פרטים על המזימות. הכוחות המזוינים השוודיים גם העלו את רמת הכוננות. בריטניה וארצות הברית פרסמו אזהרות מסע לאזרחיהן.
מתקפת הטרור החמורה ביותר שאירעה בשוודיה בתקופה האחרונה אירעה כאשר מהגר אוזבקי שנשבע אמונים לארגון המדינה האסלאמית דרס הולכי רגל ברחוב סואן בשטוקהולם עם משאית בשנת 2017, והרג חמישה בני אדם.
שרפת הקוראן גררה גינויים נרחבים ממדינות רבות ברחבי העולם האסלאמי. המנהיג העליון האיראני, אייתוללה עלי חמינאי, קרא להעניש בחומרה את האחראים, ואמר ששוודיה נמצאת "בקרב" נגד העולם המוסלמי. בעיראק, מפגינים פרצו לשגרירות שוודיה בבגדד פעמיים בחודש שעבר, והציתו את המקום במחאה על שרפת הקוראן.
חופש הביטוי מוגן בחוקה השוודית, ולכן גם הזכות לשרוף את הקוראן או ספרי קודש דתיים אחרים, כמו התנ"ך והברית החדשה. המשטרה צריכה להביא סיבות ספציפיות לשלילת היתר להפגנה או התכנסות ציבורית, כגון סיכונים לשלום הציבור. ואכן, משטרת שטוקהולם דחתה שתי בקשות להפגנות שרפת קוראן בפברואר השנה, תוך שהיא מזכירה הערכות של שירות הביטחון השוודי כי מעשים כאלה עלולים להגביר את הסיכון להתקפות טרור נגד שוודיה. אך בית המשפט ביטל את ההחלטות הללו, ואמר שנדרשות סיבות מוחשיות ולא איומים כלליים.