פדרציית השחמט הבינלאומית (פיד"ה) פרסמה מדיניות חדשה האוסרת על טרנסג'נדריות להתחרות באירועי נשים ותשלול מכמה שחקניות טרנסג'נדריות את התארים שלהן.
לפי ההנחיות החדשות של פיד"ה, לאנשים שעוברים שינוי מזכר לנקבה "אין זכות" להתחרות באירועים רשמיים לנשים עד לביצוע "הערכת מצב נוספת", שעשויה לארוך עד שנתיים. בנוסף, אם שחקנית מחזיקה בתארים בקטגוריות של נשים והופכת להיות גבר, "יש לבטל את תארי הנשים" בהן זכתה, בעוד שאם השחקן יהפוך מזכר לנקבה, התארים יישארו, אומר המדריך.
פיד"ה גם אמרה כי יש לה את הזכות "להודיע למארגנים ולגורמים רלוונטיים אחרים" על שינוי מגדרי של שחקן, שלדבריה היה למנוע משחקנים "הרשמה בלתי לגיטימית אפשרית לטורנירים".
יושה איגלסיאס, מאסטר בפיד"ה ומאמן שחמט צרפתי, הביע דאגה מהתקנות החדשות, וכתב ב-X, הפלטפורמה שנודעה בעבר כטוויטר, שהפדרציה גרמה לזה להישמע כאילו שחקניות טרנסג'נדריות הן "האיום הגדול ביותר" על נשים בשחמט. המרכז לשוויון לטרנסים, בהצהרה שפורסמה בפלטפורמת X, אמר כי המדיניות החדשה "נשענת על רעיונות אנטי-טרנסים" שמקורם בבורות, ושהיא "מעליבה נשים בציבור, נשים טרנסיות ואת המשחק עצמו".
כשהתבקשה להגיב לביקורות הללו, כתבה פיד"ה כי "כמובן שגברים ונשים מסוגלים אינטלקטואלית באותה מידה. עם זאת, בשחמט כענף ספורט, גורמים אחרים כמו סיבולת פיזית עשויים לשחק תפקיד".
פיד"ה אישרה את המדיניות בפגישה בתחילת החודש, והיא תיכנס לתוקף בשבוע הבא. מטרת התקנות החדשות היא "להגדיר בבירור" את ההליך לרישום שינוי מגדרי במערכת הפיד"ה, אמר הארגון, והוסיף כי יעקוב אחר התפתחויות ב"חקיקה טרנסג'נדרית" ברחבי העולם כדי "לראות כיצד נוכל להחיל אותן על עולם השחמט". פיד"ה לא הגיבה לשאלה כיצד תשפיע המדיניות החדשה על שחקנים טרנסג'נדר שכבר רשומים במערכת.
גופי ספורט עולמיים, כמו גם מחוקקים שמרניים ברחבי ארצות הברית, ביקשו בשנים האחרונות לאסור על ספורטאים טרנסג'נדרים להשתתף בתחרויות ספורט התואמות את זהותם המגדרית, בטענה שלנשים טרנסיות יש יתרון פיזי לא הוגן על נשים סיסג'נדריות. הסנגורים אומרים שמדיניות כזו דוחקת עוד יותר לשוליים ומסכנת טרנסג'נדרים ומשקפת מאמצים ארוכי שנים "להוציא אנשים טרנסים מהמרחבים הציבוריים".
"אין את הממד הפיזי הזה בשחמט, זה משחק אסטרטגיה", אמר ריצ'רד פרינגל, פרופסור לסוציולוגיה וחינוך שחוקר מגדר ומיניות בהקשר של ספורט באוניברסיטת מונש באוסטרליה. "זה מצביע על כך שגברים הם כביכול טובים יותר מבחינה אסטרטגית… זה לא רק טרנספובי, זה גם אנטי-פמיניסטי", אמר פרינגל על האיסור, והוסיף כי מדובר ב"ככל הנראה החלטה פוליטית ולא עניין של הוגנות".
בעוד מספרן של שחקניות השחמט עולה בהתמדה – אולי באופן חלקי כתוצאה מההצלחה המחסררת של הסדרה "גמביט המלכה" של נטפליקס – ישנו עדיין רוב גברי באופן לא פרופורציונלי במשחק. רק 14.6 אחוז מחברי השחמט בארה"ב היו נשים, לפי נתוני 2019 – שיא באותה תקופה. בשנת 2020, רק 37 מתוך יותר מ-1,600 גדולי שחמט בינלאומיים היו נשים.
רוב תחרויות השחמט פתוחות לכולם. גם גברים וגם נשים יכולים להתחרות באליפות העולם בשחמט ובעוד שיש אליפות העולם בשחמט לנשים, אין מקבילה גברית. ההיגיון, לפי מאמר ב-Conversation, הוא ש"בסיס קטן יותר של נשים אומר פחות נשים מגברים בראש רשימת הדירוגים בשחמט", ושאליפויות נפרדות יוצרות הזדמנויות פיננסיות ופרסומיות לשחקניות. מספר שחקניות בולטות התבטאו נגד ההפרדה הזו.