בינה מלאכותית נוטה יותר להגדיל את כמות המשרות מאשר לבטל אותן, כך הצביע מחקר של האו"ם שפורסם אתמול (שני), ומנסה לתת מענה לחרדה הגוברת מההשפעה הפוטנציאלית של הטכנולוגיה החדשה. ההשקה בנובמבר של פלטפורמת ה-AI הגנרטיבית ChatGPT, המסוגלת לטפל במשימות מורכבות, נתפסת כנקודת ציון טכנולוגית המבשרת על שינוי פוטנציאלי דרמטי של מקום העבודה.
אבל מחקר חדש של ארגון העבודה הבינלאומי של האו"ם (ILO) שבחן את ההשפעה הפוטנציאלית של פלטפורמה זו ושל פלטפורמות אחרות על כמות ואיכות משרות, מצביע על כך שרוב המשרות והתעשיות חשופות רק באופן חלקי לאוטומציה. לרובם "יש יותר סיכוי שיושלמו ולא יוחלפו על ידי הגל האחרון של AI גנרטיבי, כמו ChatGPT", מסרו מ-IAO. "לכן, ההשפעה הגדולה ביותר של טכנולוגיה זו צפויה לא לגרום להרס מקומות עבודה אלא לשינויים פוטנציאליים באיכות המשרות".
המחקר הדגיש שהשפעות הטכנולוגיה ישתנו מאוד בין מקצועות ואזורים. הוא מצא שעבודת פקידות היא הקטגוריה של המשרות עם החשיפה הטכנולוגית הגדולה ביותר, כאשר כמעט רבע מהמשימות נחשבות חשופות ביותר ולמעלה ממחצית המשימות יש חשיפה ברמה בינונית. בקבוצות תעסוקה אחרות, כולל מנהלים וטכנאים, רק חלק קטן מהמשימות נמצא חשוף מאוד, בעוד שבערך לרבע היו רמות חשיפה בינוניות, אמר ה-IAO.
הניתוח הצביע על כך שמדינות בעלות הכנסה גבוהה יותר יחוו את ההשפעות הגדולות ביותר מאוטומציה בשל החלק החשוב של משרות פקידות ופרו-מקצועיות בחלוקת המשרות שם. הוא מצא כי 5.5 אחוזים מכלל המשרות במדינות בעלות הכנסה גבוהה יהיו חשופות בפוטנציה להשפעות האוטומטיות של AI, בעוד שרק 0.4 אחוז מהמשרות במדינות בעלות הכנסה נמוכה יהיו חשופות.
יחד עם זאת, המחקר מצא כי נתח המשרות שעלולות להיות מושפעות מאוטומציה הוא גבוה פי שניים עבור נשים מאשר עבור גברים, בשל ייצוג היתר של נשים בעבודות פקידותיות, במיוחד במדינות בעלות הכנסה גבוהה ובינונית. בעוד הדו"ח שפורסם אתמול הראה הבדלים משמעותיים בהשפעה הפוטנציאלית על אובדן מקומות עבודה שנוצרו על ידי בינה מלאכותית בין מדינות עשירות ועניות יותר, הוא מצא שפוטנציאל ההגדלה הוא כמעט שווה במדינות השונות.
זה מצביע על כך ש"עם המדיניות הנכונה, גל חדש זה של טרנספורמציה טכנולוגית יכול להציע יתרונות חשובים למדינות מתפתחות", אמרו ב-IAO.
עם זאת, הם הזהירו כי בעוד שהגדלה יכולה להצביע על התפתחויות חיוביות, כמו אוטומציה של משימות שגרתיות כדי לפנות זמן לעבודה מרתקת יותר, "ניתן ליישם אותה גם באופן שמגביל את עצמאות העובדים או מגסיר את איטנסיביות העבודה". לפיכך על מדינות לעצב מדיניות שתתמוך בשינוי "מסודר, הוגן וחכם", המליצו מחברי הדו"ח, והדגישו כי "תוצאות המעבר הטכנולוגי אינן קבועות מראש".