אנשים שסבלו אפילו ממקרים קלים של נגיף הקורונה נמצאים בסיכון מוגבר, גם כעבור שנתיים, לבעיות ריאות, עייפות, סוכרת ובעיות בריאותיות מסוימות אחרות האופייניות לנגיף הקורונה ארוך, כך נמצא במחקר שמאיר באור חדש על המחיר האמיתי של הנגיף.
המחקר, שפורסם אתמול (ב') בכתב העת "Nature Medicine", הוא הראשון שמתעד את המידה שבה מגוון תופעות לוואי שחולים יכולים לפתח – כחלק מהתסמונת המכונה לונג קוביד – נשארות מעבר לתסמונת הראשונית. זאת גם חודשים או שנה לאחר שהחלימו מקורונה.
על פי הממצאים, חולים שסבלו ממקרי קורונה חמורים מספיק כדי להכניס אותם לבית החולים, פגיעים במיוחד לבעיות בריאות מתמשכות ולמוות, אפילו שנתיים לאחר שנדבקו לראשונה. אבל גם אנשים עם מקרים קלים או בינוניים אינם חפים מההשלכות בהשוואה לאלה שמעולם לא סבלו מנגיף הקורונה, ונמצאים בסיכון מוגבר למעל 20 מצבים רפואיים שנכללו במחקר.
המחקר מדגיש את הנטל שממשיך להכביד על מיליוני אנשים בארה"ב ועל מערכת הבריאות של המדינה, למרות שהממשלה הפדרלית ביטלה את מצב החירום של וירוס הקורונה לפני שלושה חודשים, וארגון הבריאות העולמי הכריז שהמגיפה אינה נחשבת עוד מצב חירום בריאותי בינלאומי.
"הרבה אנשים חושבים, 'חליתי בנגיף הקורונה, התגברתי על זה ואני בסדר", אמר הכותב הבכיר של המחקר, זיאד אלאלי, אפידמיולוג קליני בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס. "אולי הם שכחו מהקורונה… אבל נגיף הקורונה לא שכח אותם. הוא עדיין זורע הרס בגוף שלהם", אמר אלאלי.
לונג קוביד עדיין לא פוענח לחלוטין. חוקרים המשתתפים בצבר הולך וגדל של מחקרים מגדירים אותו לפי תסמינים שונים ומסגרות זמן שונות, וחלק מהרופאים עדיין לא תמיד רואים בתלונות של מטופלים תופעה חמורה. לדברי אלעלי, רק שני מחקרים ידועים אחרים השתמשו באופק זמן של שנתיים, אך הם התמקדו בקבוצה מצומצמת של סימפטומים, כגון השפעות על מערכת העצבים.
ההערכות משתנות לגבי כמה אנשים ממשיכים לסבול מתופעות לוואי משמעותיות. ניתוח אחד של כמעט 5 מיליון חולים בארה"ב שחלו בנגיף הקורונה, בהתבסס על שיתוף פעולה בין הוושינגטון פוסט וחברת רשומות הבריאות האלקטרוניות Epic, מצא שכ-7 אחוזים מאותם חולים פנו לטיפול בתסמינים מתמשכים של נגיף הקורונה תוך שישה חודשים ממחלתם החריפה. באותה תקופה, כ-200 מיליון אנשים בארצות הברית סבלו מנגיף הקורונה, כך שאחוז זה מתורגם לכ-15 מיליון עם תסמינים אופייניים ללונג קוביד.
לפי המחקר, חלק קטן יחסית של מחלימי קורונה שאושפזו, היו בסיכון מוגבר למוות כעבור שנתיים, או אשפוז נוסף. בנוסף הם היו בסיכון לסבול מבעיות קרדיווסקולריות, בעיות בקרישת דם, סוכרת, בעיות במערכת העיכול והפרעות בכליות. המחלימים ומי שלא נדבק התחילו את דרכם במצב בריאותי דומה, אמר אלעלי, כך שהממצאים מראים שהנגיף הוא שהביא למעשה את הסיכון המוגבר לבעיות רפואיות מתמשכות.
החדשות הטובות של המחקר הן שלחלק מהאנשים עם מקרי קורונה קלים יותר יש פחות תופעות לוואי לאורך זמן, כך טוען אריק טופול, מנהל המכון Scripps Research אשר עסק רבות במחקר נגיף הקורונה. טופול ציין כי מכיוון שהמחקר כלל רק חולים שנדבקו בשנת 2020 – מה שאפשר טווח זמן של שנתיים לעקוב אחריהם – הם חלו בנגיף לפני שחיסוני הקורונה היו זמינים באופן נרחב ולפני שפותחו טיפולים אנטי-ויראליים כמו Paxlovid. זה גם היה בתקופה בה עדיין אנשים לא פיתחו הגנה חיסונית מזיהום אחד או יותר של נגיף הקורונה. בהשוואה לאנשים שנדבקו מאוחר יותר במגיפה, אלו שנבדקו במחקר היו "אוכלוסייה חסרת הגנה".
מעט יותר ממיליון בני אדם בארצות הברית מתו מנגיף הקורונה, על פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן. ארגון הבריאות העולמי מדווח על יותר מ-103 מיליון מקרים מדווחים במדינה זו.