גורמים רוסיים הודיעו כי ראש קבוצת שכירי החרב שביוני ניסתה להפיל את ההנהגה הצבאית של רוסיה, כוח וגנר, היה על סיפון המטוס שהתרסק אמש (רביעי). כמו כן הם הודיעו כי כל הנוסעים שהיו על המטוס נהרגו.
ההתרסקות מגיעה חודשיים לאחר שיבגני פריגוז'ין פתח במרד קצר מועד – שנתפס כאתגר הגדול ביותר לסמכותו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מאז עלייתו לשלטון. מאז אופפת אי הוודאות את גורלו של פריגוז'ין.

המשרד הרוסי למצבי חירום הודיע אתמול על התרסקות מטוס פרטי שטס בין מוסקבה לסנט פטרסבורג. לפי מידע ראשוני, כל 10 האנשים שהיו על הסיפון מתו, כולל שלושה אנשי צוות, אמר המשרד. סוכנות התעופה הרוסית אמרה מאוחר יותר שמפקד כוח ואגנר היה על הסיפון.
"לטענת חברת התעופה, הנוסעים הבאים היו על סיפון המטוס … פריגוז'ין, יבגני", נמסר מהסוכנות הפדרלית הרוסית לתחבורה אווירית, אשר ציינה בין הנוסעים גם את דמיטרי אוטקין, דמות צללים שניהל את פעולותיו של כוח וגנר ושירת לכאורה במודיעין הצבאי הרוסי.
ערוצי טלגרם המקושרים לוואגנר פרסמו צילומים – שסוכנות הידיעות הצרפתית לא יכלה לאשר באופן עצמאי – המראים את הריסות המטוס בוער בשדה.
"לא מופתע"
הסוכנות הפדרלית לתחבורה אווירית אמרה כי הקימה ועדה מיוחדת שתחקור את התרסקות המטוס השייך לMNT-Aero. ועדת החקירה של רוסיה, שחוקרת פשעים חמורים, אמרה כי פתחה בחקירת ההתרסקות. גופותיהם של שמונה אנשים נמצאו עד כה באתר ההתרסקות, נמסר מהסוכנות הרוסית הבינלאומית למידע תוך ציטוט של שירותי החירום.

בינתיים, פוטין נשא נאום לרגל יום השנה ה-80 לקרב קורסק במלחמת העולם השנייה. הוא לא הזכיר את ההתרסקות ובירך את "כל החיילים שלנו שנלחמים באומץ ובנחישות" במבצע הצבאי המיוחד באוקראינה. אבל קייב וושינגטון הגיבו במהירות לדיווחים ראשוניים על ההתרסקות.
"אני לא יודע בוודאות מה קרה, אבל אני לא מופתע", אמר נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. "אין הרבה שקורה ברוסיה שפוטין (הנשיא) לא עומד מאחוריו. אבל אני לא יודע מספיק כדי לדעת את התשובה". העוזר לנשיאות אוקראינה מיכאילו פודוליאק אמר ברשתות החברתיות כי התרסקות המטוס הייתה "אות מפוטין לאליטות של רוסיה לקראת הבחירות ב-2024. 'היזהרו! חוסר נאמנות שווה למוות'".

סבטלנה טיכאנובסקאיה, המנהיגה הגולה של האופוזיציה של בלארוס – לשם עברו כמה לוחמי וגנר לאחר המרד קצר המועד שלהם ברוסיה – אמרה שלא יתגעגעו לפריגוז'ין בארצה. "הוא היה רוצח וצריך לזכור אותו ככזה", אמרה ברשתות החברתיות.
במהלך המתקפה של רוסיה באוקראינה, שהחלה ב-24 בפברואר 2022, פריגוז'ין – שפעל בעבר בצללים – הגיע לאור הזרקורים. הוא עמד בראש כוחות הכיבוש של כמה ערים באוקראינה, כולל באחמוט – ומתח ביקורת קשה על ההנהגה הצבאית הקונבנציונלית של רוסיה.
אי ודאות לאחר המרד
פריגוז'ין נלכד במאבק כוחות מר של חודשים ארוכים עם משרד הביטחון הרוסי שהוא האשים בניסיון "לגנוב" את ניצחונותיו של ואגנר. המתיחות הידרדרה למרד קצר מועד ב-23 וב-24 ביוני השנה. אלפי שכירי חרב נטלו נשק וצעדו מדרום רוסיה לעבר מוסקבה במטרה להפיל את מנהיגי הצבא במדינה.
המרד הסתיים בעסקה, בתיווכו של מנהיג בלארוס אלכסנדר לוקשנקו, במסגרתה היה צפוי פריגוז'ין לעבור לבלארוס השכנה עם כמה מאנשיו. חלק מלוחמי וגנר יצאו לבלארוס שם החלו לאמן את הכוחות המיוחדים של המדינה הסובייטית לשעבר.

אבל גורלו של פריגוז'ין נותר לא ברור: נראה שהוא נהנה מכמות מסוימת של חופש והשתתף בפגישה בקרמלין שבה סירב לוותר על הפיקוד על קבוצת שכירי החרב שלו. ובכל זאת, הוא בעיקר נשאר מחוץ לעיני הציבור. ערוץ הטלגרם שלו – שבו הוא נהג לתקשר – לא פעיל מאז סוף יוני. ערוצי טלגרם המקושרים לוואגנר העבירו הודעות בודדות. ביום שני הופץ סרטון בו נראה פריגוז'ין באפריקה, שהוא נשבע להפוך ל"חופשי יותר". קבוצת שכירי החרב מקיימת נוכחות צבאית חזקה באפריקה, שם היא שיתפה פעולה עם מספר מדינות, כולל מאלי והרפובליקה המרכז אפריקאית.