איראן וערב הסעודית הן בין שש המדינות שיצטרפו בשנה הבאה לברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה בגוש הכלכלי BRICS. כך הודיעו מנהיגי הקבוצה הבינלאומית אתמול, במהלך שמעיד על התעצמותה של ההשפעה הסינית על מדינות המפרץ הפרסי. גם איחוד האמירויות, ארגנטינה, מצרים ואתיופיה צפויות להתקבל כחברות בראשית 2024.
ארגון המדינות BRICS הוקם ב־2009 כקבוצה של כלכלות מתעוררות, והפך לאחד הקולות המובילים הקוראים לייצוג העולם המתפתח ו"הדרום הגלובלי" בניהול ענייני העולם. הקבוצה כוללת כבר כעת כ־40 אחוזים מאוכלוסיית העולם ויותר מרבע מהתמ"ג העולמי, וכוחה אמור לצמוח עוד יותר עם החברות החדשות, ובהן שלוש מיצרניות הנפט הגדולות בעולם: סעודיה, איחוד האמירויות ואיראן.
מוחמד ג'משידי, סגנו הפוליטי של נשיא איראן אברהים ראיסי, כינה את ההחלטה לצרף את ארצו "מהלך היסטורי" ו"ניצחון אסטרטגי למדיניות החוץ של איראן", "איחולים למנהיג העליון של המהפכה האסלאמית ולאומה הגדולה של איראן", כתב ג'משידי ברשת טוויטר (או כפי שהיא נקראת כיום, X).
נשיא דרום אפריקה סיריל רמפוסה הודיע על שש החברות החדשות ביום האחרון של פסגת הגוש ברובע הפיננסי סנדטון ביוהנסבורג. נשיא ברזיל לואיז אינסיו דה־סילבה, ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי ונשיא סין שי ג'ינפינג, שהשתתפו בפסגה, עמדו לצד רמפוסה בעת ההכרזה. "ההרחבה מעידה על נחישותן של מדינות BRICS להתקדם באחדות ובפיתוח", אמר שי. "לאורך השנים, סין עמדה בסולידריות עם מדינות מתפתחות בזמנים טובים ורעים".
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לא הגיע לפסגה, מחשש שייעצר בדרכו לדרום אפריקה בהתאם לצו המעצר התלוי ועומד נגדו מטעם בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, בגין חטיפת ילדים מאוקראינה. הוא השתתף בפסגה באופן וירטואלי, ושר החוץ של רוסיה סרגיי לברוב ייצג את רוסיה ביוהנסבורג.
ערב הסעודית סומנה זה מכבר כחברה אפשרית בארגון, אך הוספתה של איראן נתפסה כבעייתית מבחינה פוליטית. סין ורוסיה דחפו לצירופה, אבל ברזיל, הודו ודרום אפריקה, שיש להן קשרים חזקים גם עם ארה"ב, נתנו את אישורן רק לאחרונה.
מנהיגי ה־BRICS החלו את שיחותיהם ביוהנסבורג ביום שלישי בלילה, והיו ספונים בדיונים במשך רוב יום רביעי כדי להתגבר על המכשולים האחרונים. BRICS הוא ארגון מבוסס הסכמה, וכל חברותיו צריכות להסכים על כל מדיניות כדי שהיא תתקבל. לאחר הקמת הגוש ב־2009 בידי ארבע חברות בלבד – ברזיל, רוסיה, הודו וסין – צורפה אליו דרום אפריקה ב־2010. כעת זו הפעם השנייה ש־BRICS יורחב.
עד לאחרונה, שילובן של איראן, ערב הסעודית ואיחוד האמירויות יחד באותו ארגון כלכלי או פוליטי לא התקבל על הדעת, על רקע המתיחות המסלימה בעקבות קריסת הסכם הגרעין האיראני ב־2015 וסדרת התקיפות שיוחסו לטהרן נגד שכנותיה מאז. לאחר התפוגגות מגפת הקורונה הכריזה איחוד האמירויות על חידוש היחסים עם איראן – לאחר מתקפות טילים על אבו־דאבי שיוחסו למורדים החות'ים בתימן, שמקבלים תמיכה מטהרן. לאחר מכן, בחודש מרץ השנה, הודיעו ערב הסעודית ואיראן שהגיעו להסכמה נפרדת על יחסים דיפלומטיים, הפעם בתיווך סין. למורת רוחה של וושינגטון, שלוש המדינות שמרו על יחסים טובים עם רוסיה גם לאחר פרוץ המלחמה באוקראינה.