הטיפול הניסיוני בתאי גזע שפותח על ידי חברת הבת האמריקאית “BlueRock”, הראה סימנים חיוביים והביא הקלה בתסמיני מחלת הפרקינסון, זאת במסגרת ניסוי מוקדם ב-12 חולים. בסיכום שיצא בחודש יולי האחרון, הודיע יצרנית התרופות הגרמנית שהניסוי הצליח, ואמרה שזה היה השלב הראשון בטיפול בפרקינסון בתאי גזע. עם זאת, בחברה עצרו את התהליך בשל המתנה לוועדה הרפואית.
בהצהרה שהחברה מסרה היום (שני), נאמר כי שנה לאחר הטיפול – שבעת המשתתפים שקיבלו מינון גבוה מהתרופה החדשה נהנו בממוצע ממעל שעתיים נוספות בכל יום מהקלה בתסמינים, וזמן ההחמרה של התסמינים עבורם היה קצר ב-1.91 שעות ביום.
חמשת המשתתפים שקיבלו את הטיפול במינון נמוך יותר נהנו בממוצע מ-0.72 שעות נוספות בכל יום מהקלה בתסמינים, וזמן החמרת התסמינים היה קצר עבורם ב-0.75 שעות ביום. עוד הוסיפו כי הטיפול הוא נסבל לחלוטין, ועבר ללא בעיות בטיחותיות משמעותיות. "התוצאה החיובית של הניסוי הקליני השלב הראשון היא צעד ברור קדימה", אמר כריסטיאן רומל, ראש מחקר ופיתוח תרופות בחברת "באייר".
לצורך הטיפול הניסיוני של "BlueRock", החוקרים לקחו תאי גזע עובריים-פלוריפוטנטיים (תאי גזע שיכולים להתפתח לכל תא בגוף) אנושיים, והפכו אותם לתאי עצב המייצרים דופמין. הם הושתלו במוח כדי לשחזר רשתות עצביות שנהרסו על ידי הפרקינסון. בנוסף לכך, במהלך הניסוי ניתנו גם תרופות למניעת תקיפת התאים החדשים מהמערכת החיסונית. התוצאות הוצגו בכינוס הבינלאומי למלחמה במחלת פרקינסון ובהפרעות תנועה בקופנהגן, דנמרק.
הפרקינסון גורם למחסור במולקולה דופמין, מולקולה המסייעת לווסת מספר תפקודי מוח שונים. במשך עשרות שנים מחפשים בקהילת המדע הבינלאומית טיפול למחלת הפרקינסון, וחוו כשלנות רבים. שורה של פרויקטים מחקריים ברחבי העולם, כולל זה של "באייר", חידדו לאחרונה את הגישה להשתלת תאים שעברו שינוי כדי לשחזר אזור המייצר דופמין במוח.
חלק מהעבודה בתחום מבוצעת על ידי אוניברסיטת קיימברידג' הבריטית, בית החולים Bundang CHA בדרום קוריאה, ISCO.PK Cyto Therapeutics של International Stem Cell Corp באוסטרליה, האקדמיה הסינית למדעים, אוניברסיטת הרווארד בארצות הברית, ובית החולים האוניברסיטאי בקיוטו ביפן.
ב"באייר" חזרו ואמרו שהם יקדמו את הניסויים בבני אדם לשלב השני מתוך שלושה. רישום המטופלים, כולל לקבוצת הביקורת שלא תקבל את הטיפול, יתחיל במחצית הראשונה של 2024.
פרקינסון, המחלה שאין לה תרופה, ופוגעת ביותר מ-10 מיליון אנשים ברחבי העולם, גורמת לנזק מוחי מתקדם. התסמינים השכיחים הם: אובדן שליטה בשרירים, רעד ונוקשות שרירים, ולעיתים אף דימנציה – שמופיעה רק אצל חלק מהחולים.