בפעם הראשונה אי פעם אישר ממשל ביידן העברה ישירה של אמל"ח אמריקני לטאיוואן, במסגרת תוכנית שמסייעת בדרך כלל למדינות ריבוניות, כך הודיעה אתמול מחלקת המדינה האמריקנית לקונגרס. בהודעה נאמר כי הנשק "ישמש לחיזוק יכולות ההגנה העצמית של טאיוואן באמצעות יכולת הגנה משותפת ומשולבת ושיפור המודעות לתחום הימי ויכולת הביטחון הימי".
חבילת הסיוע צנועה – רק 80 מיליון דולר מ־2 מיליארד דולר פוטנציאליים שהקצה הקונגרס – אבל השלכות השימוש בתוכנית המימון הצבאי הזר כדי לספק אותה יעוררו זעם בסין. בייג'ינג, שרואה בטאיוואן מחוז מורד ולא מדינה עצמאית, מתעקשת לשקול שימוש בכוח כדי "לאחד" את האי לשטחה, ומוחה נחרצות על מכירת נשק אמריקני לאי האוטונומי. עם זאת, מכירות נשק קודמות לטאיוואן אושרו תחת רשויות אחרות, שאינן מרמזות בהכרח על הכרה במדינה.
פקידים בארה"ב מיהרו לומר שהמימון לטאיוואן לא מייצג שינוי מדיניות, אך זו עמדה שהסינים ודאי לא יסכימו איתה. "ארה"ב סיפקה נשק לטאיוואן במשך שנים", אמרו שני פקידים אמריקנים. "התוכנית מאפשרת למדינות שותפות הזכאיות לרכוש אמצעי הגנה, שירותים ואיומנים מארה"ב". אך ניסוח התוכנית קובע שטאיוואן היא "עם" או "מדינה", קביעה שסין מתנגדת לה בתוקף: כבר עשורים היא חוסמת את טאיוואן מחברות מלאה בארגונים בינלאומיים רבים.
הפעם היחידה שארה"ב סיפקה למדינה שאינה לאום סיוע צבאי במסגרת התוכנית הייתה לאיחוד האפריקני, ארגון של מדינות ריבוניות שבסיסו באתיופיה.
ההודעה בדבר הסיוע הצבאי לא פירטה אילו פריטי ציוד או מערכות צבאיות יועברו. עם זאת, נאמר בה שייתכן שייכללו בסיוע מערכות הגנה אווירית וימית, כלי רכב משוריינים, נגמ"שים, מל"טים, הגנה מפני טילים בליסטיים, אמצעי סייבר וציוד תקשורת מתקדם. מלבד זאת התוכנית עשויה גם לממן אימונים.
מייקל מקול, חבר קונגרס רפובליקני מטקסס שיושב בראש ועדת החוץ של בית הנבחרים, בירך על מתן הסיוע הממשלתי לטאיוואן. "הנשק לא רק יסייע לטאיוואן ויעזור להגן על דמוקרטיות אחרות באזור", אמר מקול, "אלא גם יחזק את עמדת ההרתעה של ארה"ב ויבטיח את הביטחון הלאומי שלנו מפני המפלגה הקומוניסטית הסינית, שהולכת ונעשית תוקפנית יותר".