אחרי קיץ לוהט (שעדיין איתנו, כך נראה) ששבר שיאי חום רבים והוביל בהתאם גם לכמות שיא בצריכת החשמל, מסתבר שישנן דרכים נוספות וחסכוניות הרבה יותר לקרר את הבית. הראשית שבהן היא זרימת האוויר, שחשובה גם לחימום הבית באופן חסכוני בחודשי החורף.
זרימת האוויר חשובה לטמפרטורה. מעט מדי אוורור, והבית יכול בקלות להתחמם יתר על המידה. מנגד – יותר מדי אוורור מקשה לשמור על הבית חם כשקר בחוץ. אוורור הבית חשוב גם לבריאות שלנו. "זיהום אוויר פנימי" מבישול, אבק ומוצרי ניקוי עלול להזיק לבריאות, במיוחד עבור מי שמבלה זמן ממושך בתוך הבית.
ברמה הבסיסית, אוורור הבית יכול להיות להיעשות בפשטות על ידי פתיחת חלון או דלת. אבל טקטיקות חכמות יותר יכולות גם לשפר את היעילות של מערכות מיזוג אוויר או הסקה מרכזית, בהתאם לעונה ולאקלים. הנה מה שצריך לדעת:
מה האפשרויות שלנו?
בגדול, ניתן לחלק אוורור לשני סוגים: פסיבי ואקטיבי. בתים ישנים יותר, במיוחד כאלו שנבנו לקראת אמצע המאה הקודמת ולפני כן, תוכננו בדרך כלל תוך מחשבה על אוורור פסיבי. ארובות, קמינים, חלונות ופתחי אוורור – כולם הבטיחו זרימת אוויר בכל הבית.
"רוב הבתים הקיימים זקוקים למעט מאוד אוורור מכני, למעט אולי אוורור במטבח ובחדר האמבטיה, מכיוון שרווחים, פתחי אוורור [וארובות] יספקו אוורור טבעי לשאר הבניין", אומר בריאן הורן, אחראי ידע טכני בחברת האנרגיה Saving Trust, ארגון ללא מטרות רווח בבריטניה.
בתים ישנים רבים, ואפילו כמה בתים מודרניים, בנויים גם הם עם מה שמכונה "לבני אוויר" – לבנים מיוחדות עם חורים קטנים לאוורור המאפשרים זרימת אוויר. אלה ממוקמות בדרך כלל במרחק של כשישה מטרים זה מזה ומותקנות בגובה נמוך יחסית בקיר. בחלק מהבתים יש "פתחי טפטוף" (חורים קטנים) שנקדחו ישירות לתוך הקירות החיצוניים.
כמו אוורור פסיבי, לבני אוויר קלות וזול יחסית להתקנה בבית שכבר נבנה, אבל יש בהן כמה חסרונות. הן משפרות את זרימת האוויר בשעות היום פחות מכמה אפשרויות אחרות, ובימים סוערים לבני אוויר יכולות להרבות פרצי רוח בבית. הן גם פחות תואמות לדיור מודרני עם בידוד גבוה יותר, שבו בוני הבתים מבקשים לעתים קרובות להימנע מרווחים למען יעילות אנרגטית. מערכות אקטיביות מאפשרות יותר שליטה, אם כי הן יקרות יותר וצורכות יותר אנרגיה וחשמל להפעלתן.
מתי צריך אוורור אקטיבי?
בבתים רבים יש פתחי אוורור בתקרה בחדרי אמבטיה ובמטבחים כדי להסיר לחות ו"זיהום" מהבישול, שהם סוג אחד של אוורור אקטיבי. עם זאת, עבור מבנים מבודדים מאוד, ייתכן שיהיה צורך באוורור מקיף יותר כדי להגביר את זרימות האוויר הטבעיות.
"צריך שתהיה מערכת אוורור מכנית המתאימה לבניין מסוג זה כי פשוט אין זרימת אוויר, אז אתה צריך 'לדחוף' את האוויר דרך הבניין", אומרת חנה גידינגס, ראש חוסן במועצת הבנייה הירוקה בבריטניה. זה נכון במיוחד עבור בתים חדשים עם רמות גבוהות של אטימות ובידוד.
מבחינה טכנית, אוורור אקטיבי כרוך בשימוש במאווררים כדי לחלץ אוויר פנימי, שאחר כך מוחלף באופן טבעי באוויר צח מבחוץ, או כדי לספק אוויר חיצוני ישירות, תוך החלפת אוויר פנימי שנדחף החוצה דרך פתחי אוורור או פתחים אחרים. אוורור "חילוץ" נוטה לעבוד בצורה הטובה ביותר באקלים קר ולח, בעוד שאוורור "אספקה" פועל טוב יותר באקלים חם ולח פחות, שם סביר פחות שהוא יוביל לבעיות עובש וכד'. בתים מודרניים רבים יגיעו עם מערכת אוורור אקטיבית, אך ניתן להוסיף אותה גם לבית קיים על ידי מתקין מקצועי, במיוחד אם מתווסף גם בידוד נוסף.
בסופו של דבר, חשוב להכיר את הבית בו אנו מתגוררים, את סגנון הבנייה ואת רמת הבידוד שלו. באופן זה נוכל לדעת מהי הדרך הטובה ביותר לאוורר אותו ובסופו של ליהנות דבר מקיץ קריר יותר, חורף חמים יותר ולחסוך בצריכת החשמל.