השיטפונות שהיכו במזרח לוב החריבו כמעט רבע מעיר החוף דרנה והותירו אלפי אנשים ללא מחסה וגופות "פזורות בכל מקום", מתחת לבניינים שקרסו ומוטלות ברחובות, כך אמר השבוע גורם בשירותי הסיוע, בזמן שהממשלה דיווחה על עלייה במניין ההרוגים, ל-5,300 לפחות.
"המשבר עצום וגם הצרכים", אמר תאמר רמדאן, נציג הפדרציה הבינלאומית של הצלב האדום והסהר האדום. הוא הוסיף כי בית החולים הראשי בדרנה נמצא במצב "קריסה".
משרד הפנים של המחוז המזרחי הודיע על ספירת המתים הרשמית ביום רביעי, כאשר פעולות ההצלה והסיוע צברו סוף-סוף תאוצה, שלושה ימים לאחר שגשמים עזים הביאו לפריצת סכרים במזרח לוב וגרמו לשיטפון שמחק חלקים שלמים מהעיר באכזריות ובמהירות איומה.
גורמים רשמיים בלוב הוסיפו שלשום שמספר ההרוגים עשוי להגיע ל-10,000, אולי אפילו ל-20 אלף. אבל מספר זה הוא הערכה כללית למדי, שכן המוני גופות עדיין היו חבויות מתחת להריסות ובוץ או נסחפו לים.
האסון פקד מדינה מדממת שסובלת זה למעלה מעשור ממלחמה ומכאוס ומפוצלת בין ממשלות יריבות, ללא סמכות מרכזית לחיזוק תשתיות או לגיבוש תוכניות להצלת תושבים. אם ישנו צד חיובי לאסון, אמר רמדאן, הרי שזו תחושת הסולידריות המחודשת בין אזרחי לוב. "מתנדבים רבים מגיעים ממערב למזרח כדי לתמוך באוכלוסייה הפגועה", ציין.
הסערה הים תיכונית ההרסנית "דניאל" גרמה למוות ולהרס גם ביוון, בטורקיה ובבולגריה לפני שתקפה את מזרח לוב. דרנה, עיר חוף שמנתה 90 אלף תושבים, ספגה את הנזק החמור ביותר. סרטונים מהמקום הציגו סצנות שהזכירו מלחמה: בנייני דירות חרבים ושטחים עצומים ריקים שבהם עמדו פעם בניינים, מוכתמים בבוץ אדום.
בסרטונים אחרים נראו גופות נמשות מהים, מכוסות בשמיכות פרחוניות או עטופות בשקי גופות שחורים ולבנים. ערוץ הטלוויזיה הלובי אל-מסר דיווח שבית החולים של דרנה גדוש בגופות ושהוא החל להציב אותן בכיכר שמחוץ למבנה.
גם היום, חלקים מהעיר נותרו מנותקים מהעולם החיצון. "ישנן שכונות בדרנה שעדיין לא הגענו אליהן", אמר סגן ראש הממשלה עלי אל-קטראני מהממשלה המזרחית בריאיון לאל-מסר, והוסיף שעל התושבים להתפנות מהעיר כדי לאפשר לצבא, שהשתלט על מאמצי הסיוע, לעשות את עבודתו. "הרבה אנשים בורחים מהעיר", אמר סלאח אבולגסם מארגון הסיוע האסלאמי, שמנסה לספק מזון ומחסה בסיסי. "אבל המספרים מזעזעים ויש צורך בסיוע רב יותר ובדחיפות".
הארגון הבינלאומי להגירה דיווח כי 30 אלף בני אדם בדרנה, כשליש מתושבי העיר, איבדו את ביתם בעקבות ההצפה, שחסמה גם רבים מהכבישים אל העיר וגרמה להפסקות חשמל ותקשורת נרחבות. אלפים עדיין נעדרים.
5הטרגדיה הורגשה גם מעבר לאזור האסון: בנגזי שבמערב, בה הוקמו מקלטים בבתי ספר, ובמצרים השכנה ממזרח, קיבלה את גופותיהם של עשרות מצרים, כנראה מהגרי עבודה, שנספו בשיטפונות.
בשנים האחרונות הפכה לוב למוקד הפלגה מרכזי עבור אנשים מרחבי המזרח התיכון ומאפריקה שמדרום לסהרה, המבקשים לחצות את נתיב הים המסוכן לאירופה. הארגון הבינלאומי להגירה ציין כי ככל הנראה המהגרים הללו נפגעו קשות מהשיטפונות.
לדברי רמדאן, העדיפות העליונה של ארגונו היא להתריע בפני הקהילה הבינלאומית על המצב בלוב, שאותו כינה "משבר נשכח בשנתיים האחרונות", כשתשומת הלב של העולם הופנתה למקום אחר: "כמו מה שקרה לפני כמה ימים במרוקו, כמו מה שקרה בעולם עם אוקראינה. אומנם אלה משברים שחשוב מאוד לתמוך בהם, אבל לוב חשובה לא פחות".
ארגוני סיוע בינלאומיים פרסמו קריאות לגיוס כספים כדי לסייע לעקורים הרבים.
לוב, העשירה בנפט, נחרבה בסכסוך שהחל מאז נפילתו של הרודן הוותיק שלה מועמר קדאפי, בשנת 2011. המדינה מפולגת כעת בין המזרח למערב. במזרח עומד הגנרל חליפה היפטר בראש קואליציה של פלגים ולוחמים בלתי סדירים הידועים בשם הצבא הלאומי הלובי, ובמערב שולטת ממשלה הנתמכת על ידי האו"ם מהבירה טריפולי.
מדינות זרות – ובהן טורקיה, רוסיה, איחוד האמירויות ומצרים – מציעות תמיכה לצדדים הלוחמים.
לפחות ברמה העממית, ההצפות הקטסטרופליות ומספר ההרוגים הגבוה הרגיעו חלק מהמחלוקות, אמרה קלאודיה גאציני, אנליסטית בכירה בלוב, עבור קבוצת המשבר הבינלאומית. "האסון שפגע בדרנה באמת ליכד את המדינה, והכי חשוב – את האזרחים", אמרה. אך היא הוסיפה שהממשלות היריבות לא שמו בצד את המחלוקות ביניהן: "אנחנו לא רואים שום עמדה רשמית של שני הצדדים שמשלבים ידיים, אבל אנחנו מבינים שיש צורה כלשהי של תיאום.
"מוקדם מדי לומר אם המצב הנוכחי יסלול דרך למשא ומתן", אמרה. "מובן שזו תגובה לאסון טבע; כל אחד יודע את הגבולות שלו. הגבול של הממשלה שבסיסה בטריפולי הוא שהיא אינה יכולה להגיע למזרח. הגבול של הרשויות המזרחיות הוא שהן זקוקות לתמיכה פיננסית מטריפולי ולתמיכה מהקהילה הבינלאומית שעוברת דרך טריפולי ומתאמת איתה את מאמצי הסיוע, כך ששיתוף הפעולה הזה מועיל באופן הדדי".
מלחמת האזרחים אילצה את הלובים לסבול שנים ארוכות של לחימה, עם קיפאון פוליטי והפסקות אש רופפות שביניהן התלקחה אלימות. בתוך הכאוס, התשתיות והשירותים הציבוריים דעכו או נעלמו לחלוטין.
דרנה היא אחד החלקים השוליים יותר של אזור החוף והייתה זירה לקרבות גדולים ב-2018 וב-2019, בין כוחותיו של היפטר לבין חמושים אסלאמיסטים מקומיים, שגרמו להרס רב. על פי ההערכות, הסכרים שקרסו בגבעות שמעל העיר היו במצב רעוע ולא התאימו לכמות המים חסרת התקדים שהכתה בהם באחת ההצפות הקשות ביותר זה יותר ממאה שנה.