החייאת עכבישים מתים כדי להשתמש בהם כחלקים לרובוט, ליקוק אבנים, דיבור לאחור ושירותים שסורקים "הדפסים אנאליים": פרסי "איג נובל" שוב כיוונו את הזרקור אל הצד המוזר של המדע. הטקס ה-23 של הפרסים השנתיים, שמוענקים "על הישגים שקודם כל מצחיקים אנשים ואחר כך גורמים להם לחשוב", לא אכזב גם הפעם.
זוכי פרס נובל אמיתיים – חלקם חובשים כובעים מטופשים – חילקו את הפרסים וגם שטר של 10 טריליון דולר בדולרים זימבבואים חסרי ערך, לאחר שנשחקו באינפלציה כמעט אין סופית.
להלן 10 הזוכים בפרסי "איג נובל" של השנה, המופקים על ידי מגזין ההומור המדעי "דברי הימים של מחקר בלתי סביר".
– מלקקי סלעים –
פרסי האיג נובל לכימיה ולגיאולוגיה הוענקו לג'אן זלסייביץ', גיאולוג מאוניברסיטת לסטר בבריטניה, "על ההסבר מדוע מדענים רבים אוהבים ללקק סלעים". זלסייביץ' אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי כתב את המאמר שלו "אכילת מאובנים" לאחר שגילה ש"כמה גיאולוגים מהמאה ה-18 השתמשו בטעם של סלעים כדי לזהות אותם". זו "מיומנות שאיבדנו", הוא קונן.
הגיאולוג, הידוע בדרך כלל בעבודה רצינית יותר על הגדרת עידן האנתרופוקן, אמר שהוא התכבד להיות חתן פרס איג נובל מכיוון שהפרסים "הפכו לאחת מהמסורות הגדולות של המדע".
– חזרה על מילה עד לחוסר משמעות –
פרס האיג נובל לספרות הוענק לצוות בינלאומי של חוקרים "על חקר התחושות שאנשים חשים כשהם חוזרים על מילה בודדת הרבה, הרבה, הרבה, הרבה, הרבה, הרבה, הרבה פעמים". הצוות בדק כיצד חזרה על מילה יכולה ליצור תחושה של חוסר היכרות עם משהו מוכר, תחושה שנקראת "ג'מאיס וו" – ההיפך מדז'ה וו.
כדי לקבל את הפרס, חזרו החוקרים על המילה "the" עשרות פעמים, עד שנראה שהיא מאבדת כל משמעות.
– רובוטים מבוססי עכבישים מתים –
פרס הנדסת המכונות הוענק לחוקרים אמריקנים ש"החיו" עכבישי זאב מתים כדי להשתמש בהם ככלי אחיזה מכאניים, בדומה למשחקים בקניון שבהם מנסים לתפוס בובות פרווה מלמעלה ולהפיל לחור.
על סרטון מצמרר ביותר של עכבישים פותחים את רגליהם ולופתים דברים, הסבירו החוקרים מאוניברסיטת רייס בטקסס את תחום ה"נקרובוטיקה", שבו חלקים של בעלי חיים משמשים כאיברים של רובוטים.
– שירותים שסורקים 'הדפסים אנאליים' –
פארק סונג-מין מאוניברסיטת סטנפורד בארה"ב זכה בפרס בריאות הציבור על המצאת אסלה שיכולה לנתח במהירות פסולת אנושית. ל"אסלת סטנפורד" שלו יש אפילו חיישן "הדפס אנאלי", הדומה לזיהוי טביעת אצבע בטלפונים ניידים – אבל בשביל פי הטבעת.
"אל תבזבז את הפסולת שלך", אמר פארק עם קבלת הפרס.
– מדברים אחורה –
פרס התקשורת הוענק למחקר על אנשים שטובים מאוד בדיבור לאחור. כמובן, זוכי הפרס נאמו את נאום קבלת הפרס שלהם בדיבור לאחור.
– שיערות אף –
פרס הרפואה הוענק לחוקרים שהשתמשו בגופות כדי לבדוק אם יש מספר שווה של שיערות בשני הנחיריים. התוצאה? זה שונה עבור כל אחד, אבל בממוצע, לגופות היו כ-120 שערות אף בנחיר השמאלי ו-112 בימני.
– טעם חשמלי –
פרס התזונה הוענק ל-הירומי נקמורה והומי מיאשיטה היפנים על פיתוח קשיות ומקלות אכילה מחושמלים שיכולים להפוך את הטעם של האוכל והשתייה למלוח יותר. "ניסיתם פעם ללקק סוללה?" שאלה מיאשיטה את משתתפי הטקס.
– מחקר משעמם על שעמום –
פרס החינוך הוענק לצוות חוקרים על כך שחקר כיצד מורים שנראים משועממים יכולים בתורם לשעמם את תלמידיהם. "גילינו שאם תלמידים חושבים שמורים משתעממים בזמן ההוראה, גם הם מרגישים משועממים יותר", אמר זוכה הפרס כריסטיאן צ'אן, בשעמום.
– שואפים למעלה –
פרס הפסיכולוגיה הוענק לחוקרים אמריקנים על הניסוי בו בדקו כמה אנשים ברחוב בעיר יעצרו ויסתכלו למעלה אם יראו זרים מושיטים את צווארם כלפי מעלה. ככל שיותר אנשים הסתכלו למעלה, כך הצטרפו יותר עוברי אורח, מצאו החוקרים.
– ערבוב מי הים –
פרס הפיזיקה הוענק לחוקרים שמדדו עד כמה "ערבוב מי אוקיינוס מושפע מהפעילות המינית של אנשובי". "אני חושב שיש קונצנזוס שזה לא משנה – אבל אני קצת לא מאמין בזה", אמר בייטו פרננדס קסטרו, אחד הזוכים בפרס.
פרסי נובל האמיתיים יוכרזו בחודש הבא.