שמה הוא SET 50F והיא בובת מבחן הריסוק הנשית הראשונה בעולם. היא תוכננה על ידי מהנדסת שוודית כדי לוודא שנשים בטוחות יותר במכוניות.
החקיקה מחייבת יצרניות רכב לערוך מבחני ריסוק רק עם בובות המבוססות על פרופורציות גבריות – דגם שראשיתו בשנות ה-70 – למרות שהסטטיסטיקה מראה שנשים נמצאות בסיכון גבוה יותר לפציעה במקרה של התנגשות חזיתית. יצרניות הרכב השתמשו בגרסאות קטנות יותר של בובות גבריות, כדי לייצג נשים וילדים, אך אלה לא דימו את מבנה הגוף השונה של הנשים.

אסטריד לינדר, מהנדסת במכון הלאומי לחקר כבישים ותחבורה (VTI), החליטה לשנות את זה עם "בובת מבחן הריסוק הנשית הראשונה בעולם בגודל ממוצע", לפי VTI.
בהאגנר בלינקופינג, 200 ק"מ דרומית לשטוקהולם, בובה נשית קשורה לכיסא בטיחות שמואץ לאורך מסילת מתכת במהירות של 16 ק"מ לשעה, לפני שהוא נעצר בפתאומיות. מסך מראה את הגוף נע בהילוך איטי ברגע הפגיעה, החזה של הבובה מבדיל אותו באופן גלוי מבובת מבחני ריסוק גברית רגילה.
"השרירים בצוואר בדרך כלל חלשים יותר אצל נשים", אומר טומי פטרסון, אחד מעמיתיה של לינדר ב-VTI, ומצביע על העורף של הבובה, מעוות מהפגיעה. "אם אתה משווה את זה לבובה גברית, הצוואר הזה גמיש יותר ויש לו יותר מרחב תנועה".
– כתפיים צרות, ירכיים רחבות –
כשהוא פועל בשוודיה מאז סוף 2022, אב הטיפוס הנשי העשוי מגומי, ממתכת ומפלסטיק, נבדק על ידי 24 חיישנים. גובהו 162 סנטימטרים ומשקלו 62 קילוגרם. כלומר 15 ס"מ ו-15 ק"ג פחות מאשר בובת מבחן ריסוק גברית. גם הכתפיים שלה צרות יותר וירכיה רחבות יותר. הבדלים אלו, כמו גם מרכז כובד נמוך יותר, ממלאים תפקיד חשוב בהערכת הסיכונים שנשים מתמודדות עמן כשהן נקלעות לתאונת דרכים.

"בפציעות לא קטלניות שעלולות להוביל לנכויות, הסטטיסטיקה מראה שהגורם שתמיד בולט הוא ההבדל בין גברים לנשים", אמרה לינדר לסוכנות הידיעות הצרפתית. "הסבל הנובע מכך יכול להימשך כל החיים. חיוני לקבוע כיצד ניתן להגן על כולם".
על פי מחקר משנת 2019 מאוניברסיטת וירג'יניה בארצות הברית, לנשים יש סיכוי של 73 אחוז יותר מגברים להיפצע במקרה של התנגשות חזיתית. הן גם בסיכון גבוה פי שניים לסבול מפציעת צליפת שוט בתאונה בגלל מבנה הצוואר שלהם ועיצוב כריות הצוואר במכוניות.
– 'התרבות השתנתה' –
בובת הדמה הנשית של לינדר, שפותחה עם תקציבים שהתקבלו מהנציבות האירופית, כבר נמצאת בשימוש כמה יצרניות רכב, כולל וולוו בשוודיה. אבל אין תקנות בינלאומיות המחייבות את היצרנים לעשות זאת.

"בתקנות כתוב שצריך להשתמש במודל של גבר ממוצע לכל הבדיקות, נקודה", קוננה לינדר, שגם מלמדת הנדסת רכב. היא זכתה בתחילת השנה בפרס המציין את תרומותיהן של נשים לתעשיית הרכב, אבל השוק עדיין לא תפס תאוצה.
"בחברה ובתרבות שלנו, במשך זמן רב התמקדנו בשמירה על בטיחות הגברים, כי בהתחלה זו הייתה התרבות. זה היה בעיקר גברים שנהגו", הסבירה אמילי תומס, ראש מחלקת בדיקות רכב בעמותה האמריקנית "דו"ח הצרכנות" . "למרות שהתרבות השתנתה, למרבה הצער טכנולוגיית הבטיחות לא השתנתה יחד איתה", אמרה.

לינדר הפצירה במחוקקים לעלות על הגל. "אנו שואפים לחברה בת קיימא וחברה מכילה, ויש לנו חקיקה שאינה כוללת נשים כרגע", אמרה. היא מקווה ליצור עותקים נוספים של SET 50F כדי להפיץ את הבשורה ברחבי העולם.