האם בקרוב הצ'יפס שנקנה ברשת ההמבורגריות או המזון המהיר יהיה בריא? שייק שאק (Shake Shack), רשת מסעדות בארה"ב, תחל להשתמש בתחליף לשמן הטיגון המסורתי – שמן שמגיע מקנה סוכר.
בשני מקומות בניו יורק, שייק שאק תחליף שמן סויה בחלופה מתורבתת של חברת זירו אייקר (Zero Acre), שאמרה שהגרסה שלה – שמקורה בקני סוכר – בריאה יותר, ידידותית יותר לסביבה ואינה משנה את טעם האוכל. היא תשתמש בשמן לטיגון צ'יפס, המבורגר צמחוני, המבורגר פטריות וקציצות עוף.
השמן נעשה באמצעות תסיסה הנובעת מערבוב תרבית עם קנה סוכר, שמיקרואורגניזמים הופכים לשומן. לאחר מכן התרבית נלחצת לשחרור השמן, מופרדת ומסוננת.
לפי זירו אייקר, האלטרנטיבה המתורבתת שלה אמנם יקרה יותר משמן סויה, אבל יש בה יותר שומנים בלתי רוויים בריאים מאשר שמן זית. החברה גם אומרת כי בהשוואה לשמן סויה, המוצר שלה דורש 90% פחות שימוש באדמה ו-83% פחות מים וכן שהוא פולט 86% פחות גזי חממה. זירו אייקר אמרה שיש לה מספיק היצע עבור רשת שייק שאק ומשתמשים עתידיים נוספים, אם כי היא תצטרך יותר קיבולת כדי לספק את הביקוש הגובר.
שייק שאק בוחנת את האלטרנטיבה המתורבתת מכיוון ששמן סויה מופנה יותר ויותר לדלק ביולוגי בארצות הברית, ונשאר פחות זמין למזון ולהזנה. אם הניסוי עם תחליף השמן יעבוד, ייתכן ונראה התרחבות משמעותית של השימוש במוצר לרשתות מזון מהיר נוספות בארצות הברית – ובהמשך ברחבי העולם.