קבוצת נשים בגרינלנד מבקשת פיצוי מדנמרק בגלל המבצע הכפוי למניעת הריון שהתקיים בשנות ה-60, כך מסר אתמול (שני) עורך הדין שלהן.
למרות שממצאי החקירה הרשמית של ממשלות גרינלנד והשליטה הקולוניאלית לשעבר, דנמרק, לא אמורים להתפרסם עד מאי 2025, הקבוצה מבקשת פיצוי כבר עכשיו, זאת בהתחשב בעובדה שחלק מהנשים הגיעו כבר לשנות ה-70 וה-80 לחייהן. "בשביל מה אנחנו צריכות את זה כשאנחנו יודעות בבירור שהיו הפרות של החוק ושל זכויות אדם", אמרה לרויטרס נג'ה ליברת', אחת הנשים המבקשות פיצוי.
השערורייה התגלתה כאשר שדרן דני דיווח בשנה שעברה כי רישומים הראו שבין 1966 ל-1970 הותאמו 4,500 התקנים תוך רחמיים לנשים ונערות בגיל 13, ללא ידיעתם או הסכמתם. ממשלות דנמרק וגרינלנד הזמינו צוות חוקרים כדי לחשוף את היקף המקרים ואת תהליך קבלת ההחלטות שהוביל למבצע שהתקיים שבין 1960 ל-1991, כאשר גרינלנד קיבלה סמכות על מערכת הבריאות שבשטחה.
הנשים מבקשות 300,000 כתרים דנים (42,380 דולר) כל אחת, אמר עורך הדין של הנשים, מאדס פראמינג, לרויטרס. ביום שני הוא שלח את התביעה מטעם הנשים ללשכת ראש הממשלה, מט פרדריקסן. מלשכת ראש הממשלה לא נמסרה תגובה מיידית.
גרינלנד הייתה מושבה דנית עד 1953 אך היא כיום טריטוריה ריבונית למחצה של דנמרק, עם אוכלוסייה של 57,000 בלבד. האשמות על התנהגות בלתי הולמת של הרשויות הדניות נגד תושבי המושבה לשעבר הופיעו בשנים האחרונות. בשנה שעברה, דנמרק התנצלה בפומבי בפני הקורבנות של ניסוי משנות החמישים שבו נלקחו ילדים מגרינלנד לדנמרק.