עשרות מומחים בכירים למשפט בינלאומי קבעו כי חמאס ביצע פשעי מלחמה במתקפת הטרור הרצחנית על יישובי עוטף עזה בשמחת תורה. על חוות הדעת חתומים מומחים בכירים מהאוניברסיטאות החשובות בעולם, ביניהן אוקספורד, הארווארד, קינגס קולג' ואוניברסיטת קולומביה, ממדינות ארה"ב, בריטניה, גרמניה, פולין, וכן בכירי המשפטנים הבינלאומיים בישראל.
בחוות הדעת נאמר כי מכיוון שנראה כי המעשים הנוראים הנרחבים הללו בוצעו מתוך "כוונה להשמיד, כולה או חלקית" קבוצה לאומית – ישראלים – מטרה שהוכרזה במפורש על ידי חמאס", בחוות הדעת נקבע כי מעשיו של חמאס הם פשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה; כן צויין בחוות הדעת ש"בנסיבות העניין סביר מאוד להניח שמעשי החמאס עולים גם כדי פשע מלחמה של רצח עם".
בנוסף כתבו המומחים כי מלבד הנרצחים והפצועים, ההערכה היא כי למעלה מ-150 בני אדם נחטפו ונלקחו כבני ערובה. "רוב החטופים הם אזרחים, והם כוללים אזרחים ישראלים ולא ישראלים. בין החטופים יש נשים, ילדים, תינוקות, קשישים הזקוקים לטיפול רפואי ואנשים עם מוגבלויות. על פי דיווחים בתקשורת, כמה חטופים נרצחו בעקבות חטיפתם. סרטונים, שפורסמו בעיקר על ידי חמאס, שפורסמו ברשתות החברתיות, מתעדים מעשי עינויים, אלימות מינית, אלימות כלפי ילדים והתנכלות לגופות. מנהיג חמאס סלאח אל-ערורי ואבו עוביידה, דובר עז א-דין אל-קסאם אישרו כי הם מחזיקים חטופים ישראלים. לא נמסר מידע לגבי מיקומם הנוכחי, מצבם ומצבם של בני הערובה. הם מוחזקים ללא כל תקשורת עם העולם, יש כל סיבה להאמין שחייהם וזכויותיהם הבסיסיות נמצאים תחת איום מיידי".
הם קוראים לשחרור מיידי של החטופים ומוסיפים ש"עד עד לשחרור בני הערובה, על חמאס לספק לפי החוק הבינלאומי מידע לגבי החטופים, לרבות מצבם הרפואי, ולספק להם את הטיפול הרפואי הדרוש. המשפט הבינלאומי מטיל חובות זהירות נוספות כלפי נשים וילדים". בנוסף פנו לקהילה הבינלאומית, לרבות כל המדינות והארגונים הבינלאומיים הרלוונטיים. "חייבת לנקוט בכוח את כל האמצעים הדרושים כדי להבטיח שחרור מיידי של כל בני הערובה שבידי חמאס. כל עיכוב בפעולה יגרום לאובדן גדול יותר של חיי אדם ולסבל אנושי מחמיר".
בין החותמים על חוות הדעת פרופ׳ ארווין קוטלר, אוניברסיטת מקגיל, שר המשפטים הקנדי לשעבר, פרופ׳ קאי אמבוס, אוניברסיטת גטינגן, פרופ׳ איל בנבנישתי, יו״ר מכון לאוטרפכט, אוניברסיטת קיימברידג׳, פרופ׳ קלאודיו גרוסמן, אמריקן יוניברסיטי, וושינגטון, חבר הוועדה למשפט בינלאומי, פרופ׳ דיויד לובאן, ג׳ורג׳טאון, פרופ׳ לואיס מורנו אוקמפו, אוניברסיטת סאו פאולו, לשעבר תובע ה-ICC, פרופ׳ שון ד׳ מרפי, אוניברסיטת ג׳ורג׳ וושינגטון, חבר הוועדה למשפט בינלאומי, פרופ׳ אן פיטרס, ראש מכון מקס פלנק למשפט ציבורי השוואתי ומשפט בינלאומי, פרופ׳ סטיבן רטנר, אוניברסיטת מישיגן ועוד. מי שהובילו את המהלך הם היועצים המשפטיים של מטה המשפחות להחזרת החטופים והנעדרים, עו"ד רז נזרי ועו"ד דן אלדד, בסיוע פרופ׳ יובל שני, פרופ׳ עמיחי כהן פורום׳ תמר הוסטובסקי-ברנדס.