מקורות במוסקבה טוענים השבוע כי "הכעס בישראל על אירוח משלחת חמאס במוסקבה הוא כשל בהבנת הנקרא. מעולם לא היה בדיפלומטיה בינלאומית מצב שבו נדרשים לשחרר כל כך הרבה חטופים מכל כך הרבה מדינות. רוסיה היא המדינה היחידה בעולם שיש לה ניסיון עכשווי בשחרור שבויים בעסקת 'כולם תמורת כולם'". דימטרי קוזאק, סגן ראש האדמיניסטרציה הנשיאותית בקרמלין הוא האיש שניהל בהצלחה את העסקה המדוברת.
בישראל שורר כבר שלושה שבועות כעס גדול על רוסיה ועל הנשיא פוטין, שלא מיהר להתקשר ולא הביע תנחומים על הטבח בעוטף עזה. מאז ה־7 באוקטובר עוקבים כאן אחר סדרת התבטאויות קשות של נשיא רוסיה נגד ישראל, כולל השוואה בין המצור על עזה למצור של גרמניה הנאצית על סטלינגרד. הכעס קפץ מדרגה בעקבות ביקורה של משלחת חמאס בשבוע שעבר במוסקבה, שבעקבותיו זומן שגריר רוסיה בישראל, אנטולי ויקטורוב, לשיחת נזיפה במשרד החוץ. הזעם נבע לא רק מעצם הזמנת המשלחת, אלא גם מקבלת הפנים המפוארת ויחסי הציבור שנלוו לה. בעיקר הצילום של ראש משלחת חמאס מוסא אבו־מרזוק עם סגן שר החוץ האיראניֿ עלי באגרי קאני, שהשתתף אף הוא בשיחות של המשלחת עם הנציגים הרוסים. המהלך הזה נתפס כאן כהתגרות מיותרת, סוג של אצבע בעין.
אך לדברי מקורות יודעי דבר, למרות המתח הזה, כבר בימים הראשונים שלאחר הטבח נוצרו מגעים שקטים בניסיון לבדוק אם ישראל מעוניינת בעזרה לשחרור אזרחיה החטופים בעלי דרכון רוסי. אולם לפי המקורות, בעקבות הכעס וההלם הראשוניים לא הייתה בישראל הפניוּת המתאימה לשקול את העניינים בקור הרוח המתבקש. אך ברוסיה המשיכו בבדיקה שקטה. משרד החוץ הרוסי קיבל הנחיה להזמין למוסקבה את משלחת חמאס בראשותו של אבו־מרזוק, סגנו של איסמעיל הנייה. את המהלכים מול הנהגת חמאס ניהל סגן שר החוץ הרוסי מיכאיל בוגדנוב, המכיר היטב את אבו־מרזוק ומנהל עימו קשר שוטף. בשנה האחרונה נפגשו בוגדנוב ואבו־מרזוק שלוש פעמים. לפני שבועיים אף עדכן בוגדנוב את צמרת חמאס בקטאר על רצונו להיפגש. ואכן, עוד לפני יציאת משלחת חמאס למוסקבה נועדו בוגדנוב ואבו־מרזוק פעם נוספת בדוחא בירת קטאר.
המסר שיצא ממשרד החוץ הרוסי בסיום הביקור הוא שבשיחות דרשו הרוסים את שחרורם המיידי של בעלי האזרחות הזרה. על פי הנתונים הרשמיים, בידי חמאס נמצאים שמונה חטופים ישראלים בעלי אזרחות רוסית. אחת מהן, ילנה טרופנוב, הופיעה בסרטון ששחרר השבוע חמאס, עם שתי חטופות נוספות.
הופעתה של ילנה היא סוג של חדשות טובות. עד כה לא היה שום מידע על משפחת טרופנוב. הם לא הופיעו באף סרטון שממנו ניתן להקיש על מה שקרה להם, ולא היה ניתן לאכן את הטלפונים שלהם. אולם מבדיקת זירת החטיפה עולה כי לא היו סימני דם או אלימות מובהקים. גם בסרטון נראתה ילנה בריאה ושלמה, ללא סימני חבלה חיצוניים. מה שנותן אולי פתח לאופטימיות כלשהי לגבי מצבם של שאר בני המשפחה, שנמצאים כנראה כולם בידי ארגון חמאס, גם אם באתרים שונים, וממילא נתונים לאחריותו הבלעדית ואי אפשר יהיה להשתמש בתירוץ שצריך לחפש אחריהם. אפשר אולי להעלות השערה נוספת, ולפיה גם הבחירה בילנה כאחת משלוש הנשים שהופיעו בסרטון היא מסר דומם אך עוצמתי של חמאס לרוסיה, כי יש בעזה קשב לדרישותיה של מוסקבה בעניין אזרחיה החטופים.
ועדיין, כאשר נשאל ראש משלחת חמאס במסיבת עיתונאים על שחרור החטופים בעלי אזרחות רוסית הוא נמנע מהתחייבות גורפת, באומרו כי ייעשו מאמצים בעניין. "לא כל החטופים בידי חמאס", אמר, "הם נמצאים במקומות שונים ובידי גופים ואנשים שונים ברחבי הרצועה". זה גם התירוץ שחמאס עושה בו שימוש מאז השבוע שעבר כדי לדרוש הפסקת אש, בטענה שהוא זקוק לזמן כדי לאתר את כל החטופים.
שמונת החטופים בעלי הדרכון הרוסי הם רק קצה הקרחון מבחינת רוסיה. על פי נתוני דוברת משרד החוץ הרוסי, בעזה יש עוד קרוב ל־600 בעלי דרכון רוסי, שלפחות חלקם משוועים לצאת מן הרצועה. ביום רביעי נפתח לראשונה מעבר רפיח ליציאת בעלי דרכונים זרים. אף שלא היו ביניהם בעלי דרכון רוסי או אמריקני, ייתכן שיש במהלך הזה סימן לבאות.