ש: אני עייף לעתים קרובות ושמעתי שוויטמין B12 יכול לעזור עם עייפות ולהגביר את רמות האנרגיה בגוף. האם עלי לקחת את הוויטמין כתוסף מזון?
ת: אין תועלת מוכחת לנטילת ויטמין B12 לעייפות, אלא אם יש מחסור שגורם לאנמיה. כדאי להתחיל בבקשה מהרופא סט פשוט של בדיקות דם עבור ויטמין B12 וסמנים ביולוגיים קשורים. מבוגרים מעל גיל 65 וטבעונים נמצאים בסיכון מיוחד למחסור.
אם יש מחסור בוויטמין בגוף, כדאי לקחת תוסף.
לכל שאר האנשים שמחפשים חיזוק אנרגיה, העצה שלי ככלל אצבע ברפואה היא – היכן שאפשר – שפחות זה יותר. אל תיקחו תוסף ללא תועלת מוכחת. במקום זאת, שוחחו עם הרופא שלכם על דרכים אחרות להגברת האנרגיה, כולל ביצוע שינויים באורח החיים או ביצוע בדיקות כדי לשלול בעיות רפואיות פוטנציאליות כגון מחלת בלוטת התריס.
עבור מה ויטמין B12 טוב?
ויטמין B12 הוא ויטמין חיוני המשרת מספר פונקציות ביולוגיות חשובות, כולל בחילוף החומרים וייצור תאי דם בריאים. להלן התחומים שבהם אנו יודעים שתוספי מזון יכולים להיות מועילים:
– עייפות הנגרמת על ידי אנמיה. לעתים קרובות אנשים חושבים על אנמיה הנגרמת על ידי מחסור בברזל, אבל B12 נמוך יכול להוביל באופן קלאסי לאנמיה שבה תאי הדם הופכים לגדולים באופן חריג.
– תסמינים נוירולוגיים מסוימים, כגון בעיות הליכה, חוסר תחושה או בעיות פסיכיאטריות, בגלל מחסור בוויטמין בגוף.
לתסמינים אחרים שאנשים רבים רואים ב-B12 כחומר טוניק – כולל כאבי שרירים, דלקת פרקים, נדודי שינה או חולשה כללית (בהיעדר אנמיה) – יש מעט מאוד, אם בכלל, מדע מאחוריהם.
איך אפשר לדעת אם ה-B12 שלנו נמוך?
התסמין השכיח ביותר של B12 נמוך הוא סימפטום מעט מעורפל: תשישות. שינויים קוגניטיביים, עצבנות ואפילו פרנויה נקשרו גם למקרים של מחסור בוויטמין B12. כך גם נפיחות הלשון.
קבוצות מסוימות נמצאות בסיכון גבוה יותר למחסור בוויטמין ועליהן לדבר עם הרופא לגבי בדיקה של העניין:
– מבוגרים. לכ-15% מהאמריקנים מעל גיל 65 יש מחסור הקשור לירידה בחומצה בקיבה המזדקנת, מה שמקשה על ספיגת ויטמין B12 הקיים באופן טבעי במזונות. קשישים מסוגלים בדרך כלל לספוג תוסף של הוויטמין דרך הפה במזונות מועשרים ללא אותה בעיה.
– טבעונים וצמחונים. במחקר אחד קטן, אצל 40 אחוז מהטבעונים נמצא מחסור בוויטמין B12.
– אנמיה מזיקה או מצבים אוטואימוניים אחרים. באנמיה מזיקה, הגוף מייצר נוגדנים המפריעים לספיגת ויטמין B12. חולים אלה צריכים לקחת טיפול של הוויטמין לכל החיים. מחסור ב-B12 נפוץ יותר גם בקרב אלו עם מצבים אוטואימוניים אחרים כגון ויטיליגו או בלוטת התריס.
– ניתוחי מערכת העיכול. אנשים עם היסטוריה של מעקף קיבה, ניתוחים או מחלות אחרות (כמו צליאק או קרוהן) המשפיעים על אזורים מסוימים במעי יכולים להיות בסיכון גבוה יותר.
– אנשים הנוטלים תרופות מסוימות ארוכות טווח כמו מטפורמין ותרופות להפחתת חומצה. אלו ידועים כמפחיתים את הספיגה של B12.
איך אפשר להעלות את ה-B12 בגוף באופן טבעי?
ויטמין B12 קיים באופן טבעי בחלבונים מהחי, כולל בשר, דגים, ביצים ומוצרי חלב (כבד בקר ידוע כעשיר בו במיוחד).
מי שנמצא בתזונה מן הצומח בלבד, ייתכן שעדיין יוכל לקבל כמות נאותה של ויטמין B12 ממזונות מועשרים, אם כי לא תמיד. ישנם דגנים וסוגים רבים של תחליפי חלב, למשל חלב סויה, המועשרים ב-B12. בשמרים תזונתיים, המשמשים כתבלין במתכונים טבעוניים בשל טעמם הגבינתי, יש גם כן B12 לעתים קרובות .
הצריכה המומלצת של ויטמין B12 במבוגרים היא 2.4 מק"ג. הנה כמה ויטמין B12 נמצא בכמה מזונות נפוצים, כגון ביצים, חזה עוף, סלמון ויוגורט יווני רגיל.
מהי הדרך הטובה ביותר לספוג ויטמין B12?
יש אנשים שמעדיפים זריקת ויטמין B12, בזרוע, שניתן לבצע במרפאה. עבור מי שיש מחסור חמור, הרופאים עשויים להמליץ להתחיל בזריקה, אבל באופן כללי – תוסף פומי של B12 במינון גבוה ממלא את הגוף בוויטמין באותה מידה כמו הזריקות.
האם יש נזק בנטילת ויטמין B12?
רבים מהמטופלים שלי תוהים מה כבר יכול לקרות אם הם פשוט יקחו תוסף מזון ולראות מה קורה. אפילו מינונים גבוהים של גלולות ללא מרשם מכילות בדרך כלל 1,000 מק"ג – נחשבים בדרך כלל בטוחים, מכיוון שהגוף שלנו סופג רק חלק קטן מזה. אבל מחקר שפורסם בשנת 2020 ב-JAMA Network Open מצא שרמות גבוהות יותר של ויטמין B12 בדם היו קשורות לסיכון מוגבר למוות. מחקרים אחרים מצאו קשר בין רמות גבוהות של הוויטמין לבין מחלות לב וכלי דם, כמו גם סיכון מוגבר לשבר בירך.
מה אני רוצה שהמטופלים שלי ידעו
בניגוד לתוספי מזון רבים, ויטמין B12 הוא מקרה מעניין שבו צריכה מיותרת מוּנַעַת על ידי המטופל וגם על ידי הרופא. מחקר משנת 2019 שפורסם ב-JAMA Internal Medicine מצא שרוב זריקות ויטמין B12 נרשמות ללא צורך – כלומר לאנשים ללא כל עדות למחסור. למה זה קורה? יש כנראה מרכיב כלשהו של לחץ להגיב באופן אקטיבי לבקשות של מטופלים, לאור העלייה בפופולריות של B12. כולנו יכולים להרוויח מהיכרות טובה יותר עם המחקר.
הכותבת היא ד"ר טרישה פסריחה, רופאה ובעלת טור בוושינגטון פוסט