אישה בטוקיו בשנות ה-50 לחייה הפכה לאחת המטופלות הראשונות שקיבלו תרופה חדשה שאושרה למחלת האלצהיימר, כאשר המכון המטרופוליטן של טוקיו לגריאטריה וגרונטולוגיה, טיפל בה אתמול (ב') עם "לקמבי" (Leqembi).
התרופה החדשה, המשווקת תחת שם המותג "לקמבי", היא הראשונה שהוכרה כמאטה את התקדמות הדמנציה על ידי הסרת חלבון לא תקין בשם עמילואיד-בטא המצטבר במוח. התרופה אושרה על ידי יפן בספטמבר והיא מכוסה על ידי ביטוח הבריאות הלאומי מאז יום רביעי האחרון.
בעלה של האישה החל להבחין בשכחה שלה בסביבות שנת 2020, והיא אובחנה בשלבים המוקדמים של מחלת האלצהיימר בסתיו של השנה שעברה. בדיקות אישרו את הצטברות עמילואיד-בטא במוחה.
ביום שני נבדק מצבה של האישה על ידי ראש תחום הנוירולוגיה במכון. לאחר מכן היא טופלה בתרופה באמצעות טפטוף תוך ורידי במשך יותר משעה. לאחר הטיפול, המטופלת נשארה זמן מה בבית החולים כדי לוודא שאין לה תגובה אלרגית או בעיות אחרות.
"אני מרגישה הקלה לקבל סוף סוף את התרופה", אמרה האישה. "אני רוצה לדאוג לעצמי כדי שאוכל להמשיך את חיי כמו קודם". האישה אמורה להגיע לבית החולים כל שבועיים כדי לקבל עירוי של התרופה החדשה. היא גם תעבור באופן קבוע סריקות MRI.
תרופת הלקמבי פותחה על ידי חברת התרופות היפנית המובילה Eisai, בשיתוף עם חברת תרופות אמריקנית, ומיועדת רק לחולים בשלבים המוקדמים של מחלת האלצהיימר. בדיקות קליניות מצאו כי התקדמות התסמינים הואטה ב-27% בקרב אנשים שקיבלו את התרופה פעם בשבועיים במשך שנה וחצי. עם זאת, לקמבי אינה יעילה בשיקום התפקוד הקוגניטיבי שאבד.
ההערכה היא שמחלת אלצהיימר אחראית ל-60% עד 70% ממקרי הדמנציה בעולם. עמילואיד-בטא – הנחשב כפוגע בתאי עצב ובכך גורם לניוון מוח – מצטבר בהדרגה במוח במשך 10 עד 20 שנים לפני שתסמינים כמו פגיעה בזיכרון מתחילים להופיע, כך מאמינים מומחים.
ארגון הבריאות העולמי מעריך שיש כיום כ-55 מיליון חולי דמנציה ברחבי העולם.