איקראם קאכיר סיימה להשתמש בחולצה בצבעי לבן וכחול, אז היא מוסרת אותה חזרה ובחרת במקומה פריט לבוש דומה – הפעם בצבע ורוד בוהק. ברוכים הבאים ל"ספריית האופנה" של אמסטרדם.
מדובר במרכז הפיזי היחיד בעולם שנועד להשכרת בגדים חדשים ומשומשים. "ארון הבגדים המשותף והגדול" בבירת הולנד, בעצם מהווה תגובה לבזבוז ולזיהום שמייצרת תעשיית האופנה. ספריית האופנה מציעה מאות מכנסיים, מעילים ואוברולים בצבעים מגוונים, ממוינים לפי מותג או סגנון, ולכל אחד מוצמדת תווית המציינת מחיר מבצע או את עלות שכירת הפריט ליום אחד.
מחיר השכירות היומי נע בין 50 סנט של יורו לבין כמה יורו ליום, תלוי בנאמנות הלקוח – כלומר באיזה תדירות הוא או היא שוכרים בגדים וכמה בגדים הם נותנים להשכרה דרך החנות.
בשביל קאכיר, מנהלת קמפיין עמותה בת 37, הרעיון הוא "פשוט ממש טוב. זאת דרך מעולה המאפשרת לך ללבוש בגדים חדשים ועדיין להימנע מלפגוע ולזהם את כדור הארץ". לפי קרן אלן מקארתור, המתמקדת בצמצום פסולת וזיהום סביבתי, בכל שנייה נשרפים או מוטמנים בגדים במזבלות – בכמות הזהה למשאית מלאת בגדים. בנוסף, לפי דיווח האו"ם לשנת 2022, תעשיית הטקסטיל היא גורם מזהם משמעותי האחראי לפליטה של 2-8 מאחוזי הפחמן העולמיים.
בנוסף, בעידן האופנה המהירה, האדם הממוצע רוכש בגדים בכמות הגבוהה ב-60 אחוזים מאשר לפני 15 שנים, בעוד שבכל פריט נעשה שימוש רק לחצי מכמות הזמן, כך לפי האו"ם.
הנתונים האלה הניעו את אליסה ג'אנסן לפתוח יחד עם שתי אחיותיה את "LENA – ספריית האופנה", באזור מרכזי ופופולרי במרכז אמסטרדם. "פתחנו כבר בשנת 2014, כי תעשיית האופנה היא אחת התעשיות המזהמות ביותר בעולם", אמרה ג'אנסן.
למדוד לפני שקונים עוד
שירותיה של ספריית האופנה לא מוגבלים רק למיקום הפיזי שלה באמסטרדם, והיא מנהלת מספר נקודות איסוף והחזרת בגדים הממוקמות בערים נוספות בהולנד, לצד אתר מקוון המאפשר לבחון את המלאי הקיים מהבית.
בכרזה התלויה מעל הדלפק ומכונות הכביסה של הספרייה, נכתב הסלוגן שמסכם את הפילוסופיה של הספרייה: "מלאי בגדים מתחדש. טוב לכדור הארץ. התנסות עם מגוון סגנונות. למדוד לפני שקונים עוד". ג'אנסן התחילה את הקריירה שלה בחנויות בגדי ווינטג', ולכן היא מספרת בגאווה שהיא "תמיד עבדה במחזור בגדים". עם זאת, עסקי הווינטג' לא אפשרו לה לרכוש בגדים חדשים, מה שהפך לדעתה את המבחר להומוגני וחסר גיוון. "זאת הנקודה בה חשבתי על הרעיון של לחלוק בגדים באמצעות ארון בגדים משותף וגדול", היא מספרת.
הלקוחות יכולים להירשם לשירות של ספריית האופנה תמורת תשלום חד פעמי של 10 יורו, המאפשר להם לשאול או לקנות בגדים מהקולקציה. נכון לעכשיו – לספרייה יש יותר מ-6,000 מנויים, "אבל לא כולם שוכרים בגדים באופן קבוע או בתדירות גבוהה", מודה ג'אנסן.
בראש סדר העדיפויות של ג'אנסן עומדת איכות הבגדים שהיא מציעה בספרייה, ולכן היא נותנת עדיפות למותגים הנחשבים לעמידים יותר. "לא תמצאו כאן שום פריט של אופנה מהירה", היא אומרת תוך הבעת ביקורת כלפי הטרנד הנפוץ כיום – קניית בגדים בזול וזריקתם לאחר שימוש אחד בלבד.
הספרייה הייתה "הראשונה מסוגה בעולם" כשהיא נפתחה לפני תשע שנים, אומרת ג'אנסן. לאחר מכן נפתחו יוזמות דומות באוסטרליה, בריטניה, קנדה, צרפת, סקנדינביה ושוויץ, אך ג'אנסן מציינת כי הסניפים הסקנדינביים נסגרו מאז.
בנוגע לקושי בבניית עסק רווחי המבוסס על מודל שכירות יומי נמוך, מודה ג'אנסן כי "לקח לנו קצת זמן לפתח מודל עסקי רווחי". עם זאת, נראה שהמיקום המרכזי והפופולרי בו ממוקמת הספרייה, מצליח למשוך כיום המון נשים, בעיקר בגילאי 25-45, "שרוצות לעשות החלטות ברות קיימא, ועדיין רוצות ללבוש בגדים יפים".
אינדאה דוניסי, בלוגרית יין בת 35, מהווה דוגמה קלאסית לקהל היעד של הספרייה. "האמת שזה פשוט מאוד נוח", היא אומרת בעודה מודדת בלייזר בצבע ורוד פוקסיה. דוניסי, שגרה ממש מעבר לפינה בה ממוקמת החנות, שוכרת באופן קבוע בגדים מהספרייה במטרה ללבוש אותם לאירועים מתוקשרים. עם זאת, היא מציינת כי אם הייתה גרה רחוק יותר – כנראה שלא הייתה חוצה את העיר כדי לשכור בגד מהספרייה.
ועדיין, ג'אנסן מקווה שהיוזמה שלה לבסוף תעניק השראה ליוזמות נוספות כמו גם להגדלת קהל הלקוחות הקיים. "אני באמת מאמינה שזה העתיד של האופנה. צריכת הבגדים שלנו, לא תוכל להימשך לאורך זמן כפי שהיא מתנהלת כיום,", היא אומרת, "אני מקווה שמותגי בגדים גדולים אפילו יפתחו יוזמות כאלה בעצמם, כדי שתמיד תהיה לנו האפשרות לשכור בגד במקום לקנות אותו".