אזרחי אל-סלבדור יצאו היום (א') לקלפיות כדי לבחור נשיא. לפי סקרי דעת קהל, צפוי ניצחון מוחץ לנאיב בוקלה, הנשיא המכהן בן ה-42 שהתבדח שהוא "הדיקטטור המגניב בעולם". הוא ידוע בלבישת ז'קט עור, מומחיות ברשתות החברתיות ומתקפה חסרת תקדים על הכנופיות האלימות של המדינה. אך אם הוא כל כך פופולרי, מדוע בחירתו תיחשב לשערורייתית?
בוקלה רץ לנשיאות חרף איסור חוקתי על בחירתו מחדש של נשיא. מבקריו חוששים שהמדינה הענייה במרכז אמריקה צועדת לעבר מצב חד-מפלגתי, בדומה למצב בניקרגואה, ונצואלה וקובה.
לתומכיו יש גישה אחרת לחלוטין: הם רואים מנהיג שהמדיניות הנוקשה שלו הביסה את הכנופיות הרצחניות. בוקלה מושווה לעיתים קרובות לדונלד טראמפ – עוד פוליטיקאי כריזמטי שהביע נכונות להתעלמות מנורמות דמוקרטיות מקובלות.
הנה כל מה שצריכים לדעת בנושא.
מי זה נאיב בוקלה?
בוקלה הוא אחד המנהיגים הפופולריים ביותר בעולם. סקרי דעת קהל מצביעים דרך קבע על אחוזי תמיכה שחוצים את 80 האחוזים. הוא בן דור ה-Y ממוצא פלסטיני שבדרך כלל מסתובב בג'ינס וכובע מצחייה, ועבד כמנהל שיווקי לפני שנבחר לראש עיריית סאן-סלבדור מ-2015 ל-2018. הוא זכה במרוץ לנשיאות ב-2019 והפך למנהיג הצעיר ביותר באמריקה הלטינית, תוך שהוא מוחץ את המערכת הפוליטית הדו-מפלגתית שהייתה קיימת במדינה מאז המלחמה בין מורדים שמאלנים לממשלה השמרנית בשנים 1979-1992.
כמו טראמפ, בוקלה הוא בדרן מומחה: הוא הקסים את אזרחיו באימוץ ביטקוין כמטבע רשמי, אירח תחרויות מיס עולם ובנה "מגה-כלא" כדי שיחזיק 40 אלף חברי כנופיות. אין ספק שהצלחתו הגדולה ביותר היא פירוקם של ארגוני הפשע הללו. אמריקה הלטינית הולכת וחוששות מסכנת הפשיעה המאורגנת, ופוליטיקאים משתמשים במעשיו של בוקלה באל-סלבדור כמודל להצלחה בנושא.
בוקלה מחץ את הכנופיות. מה רע?
לפי תומכיו אין רע בכלל. כנופיות אם-אס-13 ורחוב 18 הרגו מאות אלפי בני אדם, סחטו עסקים וביתרו את המדינה לאזורי השפעה מתחרים שנשלטו בכוח ובטרור.
אך ממשלתו של בוקלה השתמשה בכוחות חירום כדי לצאת למבצע נגד הכנופיות, תוך הקפאת זכויות והליכי בית משפט מסוימים. היא עצרה למעלה מ-75 אלף חשודים – ובכך הפכה את אל-סלבדור בת 6 מיליון האזרחים למדינה עם אחוז הכלואים הגבוה בעולם (מאז שוחררו כ-7,000 איש).
לפי ארגוני זכויות אדם, אזרחים רבים נעצרו ללא סיבה ותועדו מקרים של עינויים והרג של עשרות אסירים. מועמדו של בוקלה לסגן הנשיא, פליקס אולואה, אמר לאחרונה לסוכנות הידיעות AP שנעשו טעויות במבצע נגד הכנופיות, אך "מדינת משטרה לא קיימת". הממשלה מתכוונת לערוך משפטים המוניים של עד 900 איש בכל פעם.

בתוך כל הקלחת הזו נותרה שאלה: האם הצלחת הממשלה הייתה אודות למדיניות הקשוחה שלה – או האם היא נשאה ונתנה עם הכנופיות. ממשלתו של בוקלה נדרה שלא לחמול על פושעים, אך היא שחררה באופן סודי מנהיג בכיר באם-אס-13 שידוע בשם "קרוק" ("פושע") ב-2021, על פי אתר התחקירים אל-פארו. ממשלתו של בוקלה גם ביצעה הסכם עם חבר כנופיה אחר שהבטיח ללכוד את קרוק מחדש לפני הבחירות היום באמצעות עובדה משותפת עם קרטל חליסקו המקסיקני, כך לפי אל-פארו (קרוק נעצר על ידי הרשויות המקסיקניות ונשלח למשפט בארה"ב). ממשלתו של בוקלה מכחישה ששוחחה עם הכנופיות.
מה מונח על כף המאזניים של הבחירות באל-סלבדור?
פעילים למען דמוקרטיה חוששים שקדנציה שנייה של בוקלה תוביל לריכוז גדול עוד יותר של כוחות ממשלתיים בידיו. אדוארדו אסקובר, ראש ארגון אזרחי מקומי, חוזה שלמדינה תהיה "מפלגה הגמונית" ושמפלגות אופוזיציה "יהפכו לקישוטים".
לקראת הבחירות, מפלגת הרעיונות החדשים של בוקלה החזיקה בכשני-שליש מ-84 מושבי הקונגרס, ובעלות בריתה החזיקו עוד כמה. אך חוק רפורמה שעברה בשנה שעברה תקטין את הקונגרס ל-60 מושבים בלבד. כך יתכן שמפלגת הרעיונות החדשים עשויה לזכות כמעט בכולם.
מפלגתו של בוקלה כבר השתמשה ברוב המוחץ שלה כדי להדיח שופטים בבית המשפט העליון ולהסיר מתנגדים ממערכת המשפט. המחוקקים אישרו מצב חירום בן חודש במרץ 2022 בעקבות הסלמה פתאומית באלימות כנופיות. מאז הם האריכו אותו 22 פעמים.
מבקריו של בוקלה אומרים שיהיו אפילו פחות איזונים ובלמים במדינה שבה הרשויות כבר מטרידות עיתונאים, מנהיגי אופוזיציה ומגיני זכויות אדם, ושהממשלה מונעת גישה לנתונים כמו סטטיסטיקות על פשע. בוקלה מציין שבקרב האזרחים ישנה תמיכה מוחצת בצעדיו.
אוסקר פיקרדו, מנהל מכון המדע, הטכנולוגיה והחדשנות באוניברסיטת פרנסיסקו גאווידיה, אמר שהוא חושש מעלייתה של דיקטטורה כמו בניקרגואה השכנה: "נראה לי שניקרגואה היא מראה טובה עבורנו ועבור העתיד שלנו".
כיצד בוקלה יכול לרוץ שוב אם החוקה אוסרת על כך?
בשנת 2021 שופטים בבית המשפט העליון שנבחרו על ידי מחוקקים שנאמנים לבוקלה פסקו שנשיא יכול לרוץ לקדנציה שנייה בת חמש שנים, כל עוד הוא לא היה בתפקיד "בתקופה שמיד לפני הבחירות". כדי למלא את פסק הדין הזה, בוקלה השעה את עצמו מתפקידו בדצמבר.
מדינות רבות באמריקה הלטינית אוסרות על בחירה מחדש מיידית לקדנציה נוספת בגלל ההיסטוריה שיש לאזור עם מנהיגים שמתבצרים בתפקידם והופכים לדיקטטורים. ממשל ביידן גינה את הפסיקה כלא חוקתית באופן מובהק ואמר שהיא "פוגעת בדמוקרטיה".
איך נראים יחסיו של בוקלה עם ארצות הברית?
זה מורכב. וושינגטון בעלת יחסים קרובים עם המדינה מאז שנות השמונים, כאשר ממשלת ארה"ב השקיעה מיליארדי דולרים במלחמה נגד המורדים. יותר מרבע מכל תושבי אל-סלבדור עברו לארצות הברית, והגירה בלתי חוקית היא חשש אמריקני רציני.
בוקלה נהנה מיחסים קרובים עם טראמפ, וקרא לו "מאוד נחמד ומגניב" במהלך ביקור בבית הלבן ב-2019. היחסים הפכו לקרירים יותר כשביידן נכנס לתפקיד. הממשלה תקף את ממשלתו של בוקלה פעמים רבות בכך שהיא שוחקת את הדמוקרטיה, והטיל עיצומים על שלושה מעוזריו הבכירים על שחיתות לכאורה ומו"מ סודי עם הכנופיות.
בחודשים האחרונים נראה היה שהממשל נמנע מביקורת פומבית על המדינה. בריאן ניקולס, בכיר במחלקת המדינה, נפגש עם בוקלה באוקטובר. כשנשאל על הבחירה מחדש של הנשיא, ניקולס אמר שהמצביעים הסלבדורים יכולים "להחליט האם הם מסכימים עם ההליך או לא". בכירים לשעבר בממשלי ארה"ב אומרים שממשל ביידן שינה את גישתו למנהיג הסלבדורי בגלל הפופולריות הגדולה שלו והסיכוי הכמעט ודאי שייבחר מחדש. בכירים בממשל טוענים שהם המשיכו להביע חששות לגבי זכויות אדם באופן פרטי.