מחקר חדש מצא: כלבים מסוג "טרייר סקוטי" שנחשפו לעשן סיגריות בבית היו בסיכון גבוה פי שישה לפתח סרטן שלפוחית השתן מאשר עמיתיהם בבתים ללא עישון.
המחקר ארוך הטווח, שפורסם בכתב העת Veterinary Journal, עקב אחר 120 כלבי טרייר סקוטי במשך שלוש שנים. הגזע ידוע בשיעורים הגבוהים של סרטן שלפוחית השתן: לטריירים סקוטים יש פי 20 סיכון מרוב הגזעים האחרים, ולרוב הכלבים שחולים בסרטן שלפוחית השתן יש את הצורה הפולשנית ביותר של המחלה.

המחקר מומן בחלקו על ידי מענק ממועדון הטרייר הסקוטי של אמריקה. בגלל האחוז הגבוה של סרטן שלפוחית השתן בגזע והחשיפה שלהם לתנאי הסביבה של בעליהם, הטריירים הסקוטיים משמשים לחקר היעילות של גילוי סרטן פוטנציאלי וטיפולים עבור כלבים ובני אדם כאחד.
החוקרים השתמשו בדיווחים של בעלי הכלבים וניתחו את השתן של הכלבים כדי לחפש מטבוליט ניקוטין שמעיד על חשיפה לעשן סיגריות. במהלך תקופת המחקר, 32 כלבים פיתחו סרטן שלפוחית השתן.
טריירים סקוטים שחיו בבתים עם מעשנים היו בסיכון גבוה פי שישה לפתח סרטן מאשר בקבוצת הביקורת, כאשר שבעה מתוך 32 הכלבים עם סרטן שלפוחית השתן חיו עם מעשנים. בדיקת שתן העלתה כי הכלבים שחיים עם מעשנים הראו נתונים כאילו עישנו חפיסת סיגריות ביום, במשך 10 שנים, בהשוואה לעישון של חפיסה אחת ביום, במשך שנה וחצי בלבד, עבור כלבים שלא חלו בסרטן.

סיכון משמעותי נוסף שהתגלה הוא חיים בטווח של קילומטר מאזור עם מים עומדים או ביצה – אזורים שיכולים ללכוד מזהמים או להיות מטופלים בקוטלי חרקים. כלבים שחיו ליד אדמת ביצות היו בסיכון גבוה פי 21.23 לפתח סרטן שלפוחית השתן מאשר כלבים בקבוצת הביקורת. גיל מבוגר והיסטוריה של דלקות בדרכי השתן, היו קשורים גם הם לסיכון גבוה יותר לסרטן.
"אנחנו יודעים שלגנטיקה של טרייר סקוטי יש תפקיד עצום בהפיכתם לפגיעים לסרטן", אמרה לעיתונאים דבורה קנאפ, וטרינרית באוניברסיטת פרדו שהובילה את המחקר. "אם היינו עושים את המחקר הזה עם גזעים מעורבים של כלבים, היו נדרשים מאות על מאות כלבים כדי לחשוף את אותו הסיכון, שכנראה קיים, רק קשה יותר להבחין בו כי הכלבים האלה אינם בעלי נטייה גנטית לחלות בסרטן שלפוחית השתן", היא הוסיפה.
קנאפ אמרה שבעלי כלבים יכולים להפחית את החשיפה לעשן של הכלבים שלהם – ואת הסיכון הפוטנציאלי לסרטן – על ידי הפסקת עישון או עישון בחוץ, והחלפת בגדים ספוגי עשן לפני שהם מבלים עם חיות המחמד שלהם.