אזרחי איראן יצאו לקלפיות שלשום (ו') כדי לבחור בנציגים לפרלמנט הלאומי ולגוף שיבחר את המנהיג העליון הבא של איראן. המצביעים נדרשו לקבל החלטה בזמן שהמדינה מתמודדת עם מגוון משברים: משבר כלכלי שהולך ומחריף, מתיחות מחריפה במזרח התיכון וההשלכות של תנועת הפגנה המונית שהוצתה ב-2022 כתוצאה ממותה של צעירה לאחר שנעצרה על ידי משטרת המוסר של המדינה. התוצאות הרשמיות עוד לא פורסמו, וזה הזמן להסביר כל מה שצריך לדעת.
האם הבחירות באיראן משנות?
אם אחוז הצבעה נמוך הוא אינדיקטור לחוסר שביעות רצון נרחב, הרי שהבחירות עשויות להציע הצצה נדירה לדעת הקהל בשעה חיונית לעתיד המדינה. מבקרי המשטר קראו להחרים את הבחירות, אך מנהיגי איראן הזהירו ש"הצבעה חלשה" לא תועיל לאף אחד. "הימנעות מהצבעה לא תוביל לשום דבר ולא תפתור אף אחד מהבעיות של המדינה", אמר האייתוללה עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, לאספה של מצביעים צעירים בשבוע שעבר, לפי דיווח בסוכנות החדשות הממשלתית האיראנית.
"אם ההצבעה תהיה חלשה, כולם יפגעו", הוסיף. "אני לא מאשים אף אחד, אבל אני מזכיר לכולם שעלינו להתייחס לבחירות מנקודת המבט של האינטרסים הלאומיים של כולנו".
אחת הדמויות הבכירות ביותר שקוראות לחרם על הבחירות היא פעילת זכויות הנשים הכלואה נרגס מוחמדי, זוכת פרס הנובל לשלום לשנת 2023. בהצהרה שפורסמה ברשתות החברתיות , מוחמדי קראה לבחירות "מיצג שווא"; היא טענה ש"הדיכוי האכזרי וחסר הרחמים" של המשטר הופך את החרם ל"חובה" מוסרית ופוליטית.
מדוע שהאיראנים יחרימו את הבחירות?
איראנים רבים עדיין מזועזעים מהדיכוי הממשלתי האלים של ההפגנות הלאומיות שהוצתו לפני מעט יותר משנה בעקבות מותה במעצר של מהסא אמיני בת ה-22 לאחר שנעצרה על ידי משטרת המוסר בספטמבר 2022, לכאורה משום שסירבה לחבוש חג'אב כראוי. יותר מ-500 איש נהרגו ואלפים נפצעו ונאסרו.
מאז שהחלה המחאה, הממשלה העצימה את דיכוי חופש הדיבור וההתנגדות הפוליטית. מספר ההוצאות להורג עלה, הדיכוי הדתי הוחרף והשימוש בטקטיקות אלימות עולה, כך לפי ארגוני זכויות אדם ופעילים מקומיים.
במקביל, הכלכלה האיראנית ממשיכה לצנוח. המחירים עולים בחדות ושווי המטבע הלאומי מידרדר. מומחים אומרים ששחיתות וניהול לקוי פוגעים מזה שנים בכלכלה האיראנית, אך המצב הוחרף על ידי העיצומים הקשים שהטילה ארצות הברית אחרי שממשל טראמפ יצא מהסכם הגרעין ב-2018, וחוסר יציבות אזורי בעקבות מלחמת ישראל-חמאס שנפתחה באוקטובר, ותפקידה של איראן במצב. בעבר קשיים כלכליים באיראן תדלקו כעס והפגנות נגד הממשלה, במיוחד נגד מעמד הביניים.
עבור מי מצביעים?
יותר מ-15 אלף איש התמודדו על 290 מושבים בפרלמנט, ו-144 אנשים התמודדו על 88 מושבים במועצת המומחים. טכנית לפרלמנט ישנה הסמכות לפקח על הנעשה בזרוע הביצועית של המדינה ולהצביע על הסכמים עם מדינות זרות, אך למעשה המנהיג העליון הוא שאחראי על המדינה.
המנהיג העליון – תפקיד שניתן לכל החיים – נבחר על ידי מועצת המומחים. מומחים משרתים שמונה שנים; חמינאי, המנהיג הנוכחי, בן 84. "המועצה הבאה ככל הנראה תקבל לידיה את האחריות לבחור את מחליפו של חמינאי", אמרה המומחית הפוליטית האיראנית מארי עבדי.
האם הבחירות היו הוגנות וחופשיות?
מומחים ומבקרים הזהירו שהבחירות ע עלולות להיות הבעייתיות ביותר עד היום. איסורים גורפים הוטלו על פוליטיקאים רבים ומנעו מהם להתמודד. הנשיא לשעבר חסן רוחאני, אחד המועמדים שנפסלו, הזהיר שהנוהג "יפגע באמון של האומה במערכת הפוליטית". גם הנשיא לשעבר מוחמד ח'אתמי העביר בתקשורת המקומית ביקורת על המשטר ואמר שהבחירות "רחוקות מלהיות חופשיות, פתוחות ותחרותיות".
ההיסטוריון ערש עזיזי, מרצה בכיר באוניברסיטת קלמסון, תאר את פסילת המתמודדים כ"פגיעה נרחבת בזכות הבחירה". במאמר שפרסם לאחרונה כתב עזיזי שחמינאי פועל "למלא את מוסדות המדינה אך ורק בתומכיו הנלהבים ביותר".
מתי יפורסמו התוצאות?
התוצאות הרשמיות נספרות ברגעים אלו ויתפרסמו בימים הקרובים.