איראן הוצאה להורג לפחות 834 בני אדם בשנה שעברה, המספר הגבוה ביותר מאז 2015, כאשר מספר עונשי המוות ממשיך להתגבר ברפובליקה האסלאמית, כך מסרו ביום שלישי שתי ארגוני זכויות אדם. מספר ההוצאות להורג שאיראן ביצעה בתלייה בשנים האחרונות, עלה בכ-43% ב-2022.
זו הייתה רק הפעם השנייה מזה שני עשורים שבה נרשמו למעלה מ-800 הוצאות להורג בשנה, לאחר 972 הוצאות להורג ב-2015, כך נאמר בדו"ח המשותף של "זכויות אדם באיראן" (IHR) ו"יחד נגד עונש מוות".
הארגונים האשימו את איראן בשימוש בעונש המוות כדי להפיץ פחד ברחבי החברה בעקבות ההפגנות שהתעוררו כתוצאה ממותה במעצר המשטרה של מחסה אמיני בספטמבר 2022, שזעזעו את השלטונות במדינה.
"החדרת פחד חברתי היא הדרך היחידה של המשטר להחזיק בשלטון, ועונש מוות הוא הכלי החשוב ביותר שלו", אמר מנהל IHR מחמוד אמירי-מוגדאם בדו"ח, שתיאר את הנתון של 834 כ"מספר מטורף". איראן הוציאה להורג תשעה גברים במקרים הקשורים לתקיפת כוחות הביטחון במהלך ההפגנות של 2022 – שניים ב-2022, שישה ב-2023 ואחד עד כה ב-2024 – לפי ארגוני זכויות האדם.
אבל ההוצאות להורג הוסתרו מאחורי האשמות אחרות, בעיקר במקרים הקשורים לסמים, שעד לשנים האחרונות חלה בהן ירידה. "מדאיגה במיוחד היא ההסלמה הדרמטית במספר ההוצאות להורג הקשורות לסמים בשנת 2023, שעלתה ל-471 בני אדם, יותר מפי 18 יותר מהנתונים שנרשמו ב-2020", נכתב בדו"ח.
בני מיעוטים אתניים, ובמיוחד הבלוך הסוני מדרום מזרח איראן, "מיוצגים יתר על המידה בקרב המוצאים להורג" באישומי סמים. לפחות 167 מבניה בלוך הוצאו להורג בסך הכל, המהווים 20% מסך ההוצאות להורג ב-2023, למרות שהמיעוט מהווה רק כחמישה אחוזים מאוכלוסיית איראן.
"מסר שגוי"
מנהל ה-ECPM, רפאל שנייל-חזן, אמר כי "חוסר התגובה" של סוכנות האו"ם לסמים ופשע (UNODC) שולח "מסר שגוי לרשויות האיראניות".
רוב התליות באיראן מבוצעות בתחומי בתי הכלא, אך בדו"ח נכתב כי בשנת 2023, מספר התליות במדינה שבוצעו בציבור גדל פי שלושה מ-2022, כאשר שבעה אנשים נתלו בפומבי.
לפחות 22 נשים הוצאו להורג, המספר הגבוה ביותר בעשור האחרון, נכתב בדו"ח. 15 מהן נתלו באשמת רצח וארגונים לא ממשלתיים מזהירים זה מכבר שנשים שהורגות בן זוג מתעלל או קרוב משפחה, מסתכנות בתלייה.
בשנת 2023, רק 15 אחוזים מההוצאות להורג שנרשמו הוכרזו על ידי כלי תקשורת איראניים באופן רשמי, כאשר IHR אישרה את שאר ההוצאות להורג עם מקורות משלה.
אמירי-מוגדאם הביעה דאגה שהיעדר מחאה בינלאומית על ההוצאות להורג רק מעודד את הרפובליקה האסלאמית לבצע תליות נוספת. "חוסר העקביות בתגובת הקהילה הבינלאומית להוצאות להורג באיראן היא מצערת ומשדרת מסר שגוי לרשויות", היא אמרה.