מדענים יפעלו לתעל את הכוח החדש והעצום של מחשבים קוונטיים לטובת כלל האנושות במכון חדש שנפתח בג'נבה ביום שלישי. המכון הקוואנטי הפתוח קורא לחוקרים מרחבי העולם למצוא את היישומים העתידיים המבטיחים ביותר של הטכנולוגיה המתפתחת במהירות – ולהבטיח שהם יהיו פתוחים ונגישים לכולם.
"למחשוב קוונטי יש פוטנציאל לשנות כמעט הכל", אמר פטר בראבק-לטמאה, יו"ר פלטפורמת המדע והדיפלומטיה GESDA שהגה את הפרויקט. הוא אמר ל-AFP כי הטכנולוגיה העתידית צפויה להיות "חזקה פי 1,000 עד 10,000 מכוח המחשוב שיש לנו היום", והתעקש שזה חיוני להתחיל לחשוב היטב כיצד לשלוט בה ולהבטיח שהיא תשמש לטובה.

במהלך הטקס שנערך אתמול (שלישי) במעבדה של אירופה CERN, שם שוכן מאיץ החלקיקים הגדול בעולם ושם ישוכן המכון במהלך תקופת הפיילוט של שלוש שנים, מומחים ערכו סיכומים לאחר יום של סדנאות המתמקדות בחזונות השונים לתפקיד שימלא.
"סיכון עצום"
"חשוב להרהר על הדואליות של הטכנולוגיה", אמר במפגש אוז' אידוגאן ממעבדת SDG המנוהלת על ידי האו"ם. "זה יכול להיות נכס לעתיד, אבל זה יכול להיות סיכון עצום". יושבת ראש CERN, פביולה ג'יאנוטי, אמרה כי מעבדת המחקר הגרעינית היא המקום המושלם עבור המרכז, אשר ייהנה מניסיונו הארוך ב"התאמת החידושים המדעים והטכנולוגים לטובת החברה".

מחשוב קוונטי משלב התקדמות בהבנה המדעית של העולם התת-אטומי עם חידושים בתורת המידע, ויכול לפתור בעיות מתמטיות בלתי אפשריות עבור המחשבים הקונבנציונליים של ימינו. בעוד שמחשבים מסורתיים מעבדים מידע בביטים שיכולים להיות מיוצגים על ידי 0 או 1, מחשבים קוונטיים משתמשים בקיוביטים, שיכולים להיות שילוב של שניהם בו זמנית, מה שמאפשר להם לפתור בעיות מורכבות יותר.
חוקרים מאמינים שהמחשבים הקוונטים המסחריים הראשונים נמצאים במרחק של עד עשור, והטכנולוגיה לא צפויה להיות מפותחת במלואה לפני 2050 בערך.
פטר בראבק-לטמאה, המנהל הוותיק לשעבר של ענקית המזון השוויצרית נסטלה, אמר שחשוב לוודא שטכנולוגיה כל כך חזקה נשלטת בצורה פתוחה ושקופה ולא תורשה להיות מוחזקת על ידי קומץ חברות טכנולוגיה ענקיות. כשהמחשוב קוונטי עדיין בפיתוח, יש "זמן לחשוב מה תהיה ההשפעה של הטכנולוגיות החדשות הללו… ומהם השיקולים האתיים".

המכון יחפש יישומים של הטכנולוגיה שיכולים לקרב את העולם ליעדי הפיתוח ברי הקיימא של האו"ם. סימולציות וחישובים של מחשוב קוונטי עשויים, למשל, לעזור לקבוע כיצד להפחית את הפחמן הדו חמצני באטמוספרה כדי לעזור לרסן את שינויי האקלים. הטכנולוגיה יכולה גם לחזות דפוסים של עמידות לאנטיביוטיקה, ולזהות תרכובות כימיות חדשות ויעילות יותר למאבק בחיידקים קטלניים.
במטרה להאיץ את החיפוש אחר היישומים הטובים ביותר של הטכנולוגיה, GESDA שילבה כוחות עם גוגל וקבוצת הטכנולוגיה ללא מטרות רווח XPrize והשיקה ביום שלישי תחרות הקוראת לחוקרים בכל מקום להגיש הצעות. התחרות בת שלוש שנים תתגמל את הצוותים שיגישו את הפרויקטים הטובים ביותר, עם פרסים בסך 5 מיליון דולר.