נשיא ברזיל, לואיז אינסיו לולה דה סילבה, הנודע בשם "לולה", טען אמש (ד') כי יותר מ-12 מיליון ילדים מתו ברצועת עזה ובישראל בעקבות מלחמת חרבות ברזל.
בהסתמך על מסמכים שהסתובבו באינטרנט, אמר מנהיג השמאל בברזיל כי "12.3 מיליון ילדים מתו ברצועת עזה ובישראל בגלל המלחמה", בוועידה ממשלתית בנושא זכויות ילדים ובני נוער בבירה ברזיליה, כך דווח בגל"צ. העובדה שהאוכלוסייה של מדינת ישראל ורצועת עזה יחד עמדה ב-2023 עמד על כ-11 מיליון איש, לא הפריעה ללולה לטעון את שטען.
לא זו בלבד, אלא הנתון שצוטט על ידי לולה גם גדול פי 375 ממספר ההרוגים במלחמה שפרסם משרד הבריאות בעזה, המנוהל על ידי חמאס, אשר עצמו אינו עורך הבחנה בין מחבלים לאזרחים, ואשר דיוקם הוטל בספק על ידי מומחים ברחבי העולם.
שר החוץ ישראל כץ הכריז בפברואר על לולה כ"פרסונה נון גרטה" – אישיות בלתי רצויה – בשל השוואתו בין מלחמת ישראל בחמאס לבין השואה. כץ, בנם של ניצולי שואה מרומניה, אמר לשגריר ברזיל פדריקו מאייר במהלך סיור שנערך ביד ושם בירושלים כי ישראל "לא תשכח ולא תסלח" עד שהנשיא יביע חרטה על דבריו.
"אני רוצה לומר לך כאן שהדברים שהשמיע הנשיא לולה כשהשווה בין המלחמה הצודקת של מדינת ישראל נגד חמאס שרצחה וטבחה יהודים לבין היטלר והנאצים – הם בושה מוחלטת ומתקפה אנטישמית קשה על היהודים ועל מדינת ישראל", אמר כץ לשגריר הברזילאי באנדרטת השואה. "בשמי – ובשם כל אזרחי ישראל – אמור לנשיא לולה שלא נסלח לו ושהוא פרסונה נון גרטה בישראל עד שיחזור בו מהצהרותיו ויתנצל". לאחר מכן, השגריר קיבל נזיפה חמורה ממשרד החוץ הישראלי.
ב-18 בפברואר, לולה השתתף בוועידת האיחוד האפריקני באתיופיה ואמר כי "מה שקורה ברצועת עזה הוא לא מלחמה, זה רצח עם. מה שקורה ברצועת עזה עם העם הפלסטיני לא קרה באף רגע אחר בהיסטוריה. למעשה, זה קרה: כשהיטלר החליט להרוג את היהודים".
בהסלמה נוספת של המתיחות הדיפלומטית, נשיא ברזיל הזכיר לאחר מכן את שגריר שלו בישראל, מכיוון שהיחסים הבילטרליים בין המדינות נכנסו למשבר מלא. לולה זימן את השגריר בחזרה לברזיל "להתייעצויות", על פי הודעת משרד החוץ של המדינה. שר החוץ הברזילאי, מאורו ויירה, ציין את "חומרת ההצהרות" של גורמים ישראלים וזימן את שגריר ישראל לפגישה בריו דה ז'נרו.
ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהאשים את לולה ב"אנטישמיות ארסית", אמר בפברואר כי נשיא ברזיל ביזה את זכרם של 6 מיליון היהודים שנרצחו בשואה.