בגיבוי האפיפיור פרנציסקוס, הוותיקן פרסם ביום שישי הנחיות חדשות גורפות לגבי "תופעות דתיות בלתי מוסברות", ומעתה ואילך עבור הכנסייה הקתולית – רק הוא יחליט אילו אירועים יוכרזו "על-טבעיים".
ההנחיות, הראשונות מאז 1978, משקפות את הרצון להכחיד רמאויות ואחיזות עיניים ולתת מענה לאופן שבו 1.4 מיליארד קתולים צריכים לראות את הצד המיסטי של אמונתם, בעידן דיגיטלי המואץ על ידי בינה מלאכותית. "הכנסייה דוחה מיסטיקה כוזבת", אמר הקרדינל ויקטור מנואל פרננדס, ראש הדיקסטרה החזקה של הוותיקן לדוקטרינת האמונה, שהוציאה את ההנחיות החדשות.
כמה אירועים על-טבעיים קיבלו מעמד נסי בעולם הקתולי, כמו ה"התגלות" של מריה הבתולה ב-1858 בלורד שבצרפת לילד בן ה-14, מה שיהפוך לימים לסנט ברנדט. בשנת 1917, הנבואה של שלושה ילדי רועים שאמרו שמריה התגלתה לפניהם בפטימה שבפורטוגל, הובילה ל"נס השמש" – כאשר הנאספים דיווחו על הגוף השמימי רוקד בשמים. שתי הערים נותרו אתרי עלייה לרגל עבור מיליוני קתולים – ורווחיים ביותר עבור המקומיים.

בעבר, פסיקות על תקפותן של "תצפיות" כאלה היו סמכותם של הבישופים והיו עשויות להימשך עשרות שנים עד לקביעות סופיות. אבל עם הטכנולוגיה של ימינו, טענות על חוויות מיסטיות מתפשטות מהר יותר ובכמות גדולה יותר מאי פעם.
"אני חושב שהם הבינו איך מהפכת האינטרנט עיצבה מחדש את הקתוליות", אמר מאסימו פאגיולי, תאולוג קתולי באוניברסיטת וילאנובה. "פעם היה שמישהו היה אומר 'ראיתי את המדונה', ואז העיתון המקומי היה מגיע, אחר כך הארצי, ואז אולי בינלאומי. עכשיו כל מי שיש לו טלפון נייד ומתמצא מספיק יכול לגרום לסערה".
הוותיקן אמר שהבישופים "קנו" לעתים קרובות מדי לטענות שווא. כעת, הפסיקות הללו יוותרו למחלקת הדוקטרינה של הוותיקן – שנקראה בעבר משרד האינקוויזיציה – והמאמינים לא יוכרחו להאמין בטענות כאלה. "כולם חופשיים להאמין בהם – או לא", אמר פרננדס.
למעשה, הוותיקן אמר כי הוא יבטל במידה רבה את ההכרזות הסופיות של אירועים כאלה כ"על-טבעיים" באופן רשמי – אם כי במקרים חריגים, אפיפיור מכהן עדיין עשוי להכריז על כך.

בתחילת כהונתו כאפיפיור, פרנציסקוס – שמוצאו מאמריקה הלטינית, בה פולחן קתולי מיסטי משגשג יותר בחלק מהמקומות – נראה כמי שמאמץ את הצד האזוטרי של הכנסייה, כולל גירוש שדים וכוחם של שרידים קדושים. אבל הוא גם הביע ספקנות עמוקה בכמה טענות ל"התגלות". ב-2017, למשל, הוא הטיל ספק בהתגלות מדג'וגורג'ה, או בטענות של שישה בוסנים צעירים שראו את מריה. "אני מעדיף להאמין ב'אמא מדונה'… ולא ב'מדונה שהיא ראש משרד דואר ושולחת הודעות יומיות'", אמר אז האפיפיור.
טענות שווא יכולות גם ליצור מחלוקות בין מאמינים. בעיירה איטלקית הצפונית-מערבית לרומא, הוכרזה לאחרונה טענה על התגלות של מריה כ"לא על-טבעית" על ידי בישוף מקומי, אך לא לפני שהמוני מאמינים שהגיעו למקום התעקשו שהיא מעבירה מסרים אלוהיים נגד נישואים של בני אותו המין והפלות.
הנחיות חדשות היו "צריכות להגיע מזמן", אמר מתיו שמאלץ, פרופסור ללימודי דת בקולג' של הצלב הקדוש בווסטר, מסה. "טענות על תופעות על-טבעיות נפוצות יותר ויותר. נראה שכמעט לכל קבוצת תפילה קתולית יש כביכול איש חזון שמדבר עם מריה. טענה על התגלות על-טבעית יכולה להיות דרך רבת עוצמה לאתגר את סמכות הכנסייה בצורה סמויה".
נאומי דה אנדה, פרופסור חבר לדת באוניברסיטת דייטון, אמרה שהיא רואה את ההנחיות החדשות כמונעות על ידי ניסיון להגן על אנשים מפני הונאות על-טבעיות ולשמור אותם ממוקדים בהוראת הכנסייה. "הכנסייה הקתולית רוצה להישמר מפני אנשים שמפיצים את האירועים האלה. מריה מופיעה על עץ, ואז פתאום אנשים מגיעים כל יום או כל חודש, ואנשים חושבים שזו הדרך לישועה. יש קבוצות שלוקחות את התופעות הללו והופכות אותן לגדולות יותר מתורות הכנסייה, מהפצת הבשורה, וזה יוצר פילוג".

כמעט כל המקרים יחולקו כעת לשש קטגוריות חדשות, המציעות דרגות שונות של הדרכה למאמינים. התופעות המקובלות ביותר יתויגו כ"nihil obstat", שבהן יעודד בישוף "להעריך" את הערך הפסטורלי של חזיון, ויורשה לקדם אותו, אך מבלי להביע "ודאות" לגבי "האותנטיות העל-טבעית שלו" ." בקצה השני של הסקאלה, המקרים יסווגו כ"declaratio de non supernaturalitate", והבישופים יתבקשו להכריז בפומבי על התופעות הנטענות כלא על-טבעיות.
מייקל אוניל, חוקר נסים המופיע בערוץ החדשות הקתולי EWTN, אמר שרק קומץ חזיונות לכאורה במאה ה-20 קיבלו את אישורו של בישוף מקומי. למרות שההתייעלות החדשה יכולה לרמוז על חוסר אמון בסמכות המקומיות, חוקרי כנסייה רבים הציעו שהבישופים עשויים להעריך את ההקלה מהצורך לפסוק במחלוקת אם משהו הוא באמת על-טבעי.
"אני מצפה שהבישופים יקבלו בברכה את הקווים המנחים החדשים האלה, כי תופעה על-טבעית במחוז שלהם היא תמיד משהו שיכול לגרום לבעיות", אמר שמאלץ. "אבל אני גם מצפה שקתולים רבים יתעלמו מהם מכיוון שהרצון לחוות, או לטעון שחווית נס, הוא כל כך חזק".