סקרלט ג'והנסון מאשימה: OpenAI גנבו את הקול שלי

השחקנית האמריקנית איימה להגיש תביעה נגד חברת הבינה המלאכותית שיצרה את ChatGPT בטענה שהשתמשו ללא רשותה בקול שלה כדי לדובב את הבוט החדש שלהם

סקרלט ג'והנסון

סקרלט ג'והנסון. צילום: EPA

You have access.

השחקנית האמריקנית סקרלט ג'והנסון איימה אמש (ב') להגיש תביעה נגד OpenAI, בטענה שענקית הבינה המלאכותית העתיקה את הקול שלה לאחר שסירבה להעניק עליו רישיון.

מנכ"ל OpenAI סם אלטמן ביקש מג'והנסון בספטמבר להיות הקול של מערכת הבינה המלאכותית של החברה, אמרה השחקנית בהצהרה שמסרה לוושינגטון פוסט, אך היא סירבה. במהלך מאי שעבר, יומיים לפני ש-OpenAI תכננה להשיק את הבוט המדבר שלה, אלטמן פנה אל ג'והנסון שוב וביקש ממנה לשקול מחדש את החלטתה. לפני שהספיקה להגיב, OpenAI פרסמה הדגמה של טכנולוגיית האודיו המשופרת שלה, הכוללת קול בשם "סקיי". רבים טענו שהקול הקוקטי – שפלרטט עם עובדי OpenAI בהשקה – נשמע בדיוק כמו של דמותה של ג'והנסון בסרט "היא" משנת 2013, שבו היא דובבה עוזרת בינה מלאכותית סופר-אינטליגנטית.

"כששמעתי את הקטע שפורסם, הייתי המומה, כעסתי ולא האמנתי שאלטמן יפתח קול שנשמע דומה כל כך לשלי שהחברים הכי קרובים שלי, כמו גם כלי החדשות, לא הצליחו להבחין בהבדל", אמרה ג'והנסון. "אלטמן אפילו רמז שהדמיון מכוון, וצייץ מילה אחת 'היא' – רפרנס לסרט שבו דיבבתי בוט, סמנתה, שיוצרת מערכת יחסים אינטימית עם בן אדם".

סקיי היה אחד מחמשת הקולות ש-OpenAI חשפה בספטמבר כשהוסיפה מצב שיחת שמע ל-ChatGPT. כלי תקשורת כמו הוושינגטון פוסט ציינו בזמנו שסקיי נשמעת דומה לג'והנסון.

בראיון בספטמבר שאלנו את פיטר דנג, סמנכ"ל מוצרי צרכנים ב-OpenAI, האם הקול נועד להידמות לזה של השחקנית. "לא, למעשה יש לנו חמישה קולות שונים. הכול שאלה של העדפה אישית", טען דנג.

OpenAI השעתה את האפשרות לבחור בקול סקיי בתחילת השבוע, והכריזה על השינוי בפוסט בבלוג שכותרתו "כיצד נבחרו הקולות של ChatGPT". החברה אמרה שהיא פתחה בחיפוש נרחב וסקרה הקלטות של 400 מדובבים. היא אמרה שהיא שילמה "מעל התעריפים המובילים בשוק" לחמישה שנבחרו להשתתף.

"הקול של סקיי הוא לא של סקרלט ג'והנסון, והוא מעולם לא נועד להידמות לשלה. ליהקנו את המדובבת שמאחורי קולה של סקיי לפני כל פנייה לג'והנסון", אמר אלטמן בתגובה. "אנו מצירים שלא תקשרנו טוב יותר עם  ג'והנסון".

הסיפור של ג'והנסון מדגיש את המנגנון המשפטי המצומצם שזמין למי שטוענים שבינה מלאכותית משתמשת בדמותם או בקולם ללא רשות. בשיחות בסתיו שעבר, כתבה ג'והנסון, אלטמן "אמר לי שהוא מרגיש שעל ידי השמעת הקול שלי במערכת, אני אוכל לגשר על הפער בין חברות טכנולוגיה ואנשי קריאייטיב ולעזור לצרכנים להרגיש בנוח עם השינוי הסיסמי הנוגע לבני אדם ובינה מלאכותית. הוא אמר שהוא מרגיש שהקול שלי ינחם אנשים. דחיתי את ההצעה".

לדברי מומחים משפטיים, חוק זכויות היוצרים הפדרלי לא הבשיל כדי להגן על קולו של אדם מפני בינה מלאכותית, והחוקים המקומיים משתנים לפי מדינה. קבוצה של סנאטורים משני המפלגות פרסמה בשנה שעברה הצעת חוק שמטרתה למנוע מאנשים להשתמש בבינה מלאכותית כדי לשחזר קולו של מוזיקאי או דמותו של שחקן, למעט מקרים מסוימים כמו פרודיה. טנסי העבירה חוק דומה במרץ.

OpenAI מתמודדת עם גל של תביעות משפטיות של מחברים כולל כותב "משחקי הכס" ג'ורג' ר"ר מרטין, וארגוני חדשות כולל הניו-יורק טיימס והשיקגו טריביון, שטוענים שהחברה הפרה את חוק זכויות היוצרים שלהם על ידי שימוש בתוכן שלהם כדי להכשיר את הבינה המלאכותית שלה. OpenAI שכרה צוות משפטי לטיפול בשורה של אתגרים משפטיים, כולל חקירה של ועדת הסחר הפדרלית אם היא הפרה את חוקי הגנת הצרכן.

ג'והנסון אמרה שיש צורך ב"שקיפות" ו"חקיקה הולמת": "בתקופה שבה כולנו מתמודדים עם חיקויים והגנה על המראה שלנו, העבודה שלנו, הזהויות שלנו, אני מאמינה שאלו שאלות שראויות לבהירות מוחלטת".