נורווגיה, ספרד ואירלנד הודיעו אתמול (ד') שהן מכירות במדינה פלסטינית, והצטרפו בכך ל-140 מדינות שכבר עושות זאת. אחרי ששלוש המדינות האירופיות עשו זאת, ישראל החזירה את השגרירים בהן ארצה.
למרות שהמהלך סמלי בלבד ואין לו משמעות פרקטית לעת עתה, המדינות אמרו שהן מקוות שההכרה תקדם מהלכים לקראת פתרון שתי המדינות.
זה מה שצריך לדעת על המדינות ברחבי העולם שמכירות במדינה פלסטינית, ומה משמעות הדבר.
אילו מדינות כבר מכירות ב"פלסטין"?
ישנן 140 מדינות המכירות במדינה פלסטינית, על פי רשימה שהופיעה במכתב שנשלח בחודש שעבר לאו"ם ממדינות ערביות ומוסלמיות. רבות מהמדינות – כולל סין, הודו, מלזיה ורוסיה – החלו להכיר במדינה פלסטינית בנובמבר 1988, כאשר המועצה הלאומית הפלסטינית הכריזה על באופן עצמאי על מדינת פלסטין.
מקסיקו הייתה האחרונה להכיר במדינה פלסטינית, כאשר עשתה זאת ביוני 2023. הכרות אחרות מהשנים האחרונות כוללות את שבדיה ב-2014, תאילנד ב-2012 וברזיל ב-2010.
מבין מדינות ה-G20, עשר מדינות (ארגנטינה, ברזיל, סין, הודו, אינדונזיה, מקסיקו, רוסיה, ערב הסעודית, דרום אפריקה וטורקיה) מכירות במדינה פלסטינית בעוד שתשע מדינות אחרות (אוסטרליה, קנדה, צרפת, גרמניה, איטליה, יפן, קוריאה הדרומית, בריטניה וארצות הברית) לא. החבר הנוסף ברשימה, האיחוד האירופי, לא מכיר במדינה פלסטינית.
מדוע ספרד, נורווגיה ואירלנד החליטו לעשות זאת?
מנהיגי ספרד, נורווגיה ואירלנד אמרו שהחלטותיהם להכיר במדינה פלסטינית היו מאמץ לפעול למען פתרון שתי המדינות.
ראש ממשלת נורווגיה ג'ונאס גאהר סטור אמר כי "בעיצומה של מלחמה, עם עשרות אלפי הרוגים ופצועים, עלינו לשמור בחיים את האלטרנטיבה היחידה שמציעה פתרון מדיני לישראלים ולפלסטינים כאחד: שתי מדינות שחיות זו לצד זו, בשלום ובביטחון".
שר החוץ האירי, מיכאל מרטין, אמר כי ההכרה של ממשלתו במדינה פלסטינית תיכנס לתוקף ב-28 במאי. "יש להצדיק את זכותו של העם הפלסטיני להגדרה עצמית, לשלום, לכבוד ולמדינה. הגיע הזמן לפלסטין לתפוס את מקומה בין אומות העולם", אמר מרטין, והוסיף כי עם המלחמה שמתחוללת בעזה, "רק מסלול פוליטי יכול להביא סוף קבוע לאלימות".
חמאס והרשות הפלסטינית בירכו על ההכרזות. בישראל, לעומת זאת, באופן טבעי, כעסו על כך מאוד. שר החוץ ישראל כץ אמר כי הוא מחזיר ארצה את השגרירים בספרד, נורווגיה ואירלנד, וכי ישראל "לא תשתוק מול אלה שמערערים על ריבונותה ומסכנים את ביטחונה".
מהי עמדת ארה"ב לגבי מדינה פלסטינית?
ארצות הברית אמרה שהיא תומכת בהקמת מדינה פלסטינית כחלק מפתרון שתי המדינות, אך דוחה את הרעיון שיש להכיר במדינה פלסטינית באופן חד צדדי.
"הנשיא תומך גדול בפתרון שתי המדינות והיה לאורך כל הקריירה שלו", אמרה דוברת המועצה לביטחון לאומי, אדריאן ווטסון, "אך הוא מאמין שמדינה פלסטינית צריכה להתממש באמצעות משא ומתן ישיר בין הצדדים, לא באמצעות הכרה חד-צדדית". בחודש שעבר, ארה"ב הייתה הווטו היחיד על החלטת מועצת הביטחון של האו"ם לקבל את הרשות הפלסטינית – המוגדרת כיום כמדינה משקיפה שאינה חברה – כחברה מלאה באו"ם.
"ההצבעה שלנו אינה משקפת התנגדות למדינה פלסטינית; היינו מאוד ברורים שאנחנו תומכים בזה ומבקשים לקדם את זה בצורה משמעותית", אמר נציג ארה"ב רוברט ווד לאחר שארה"ב הייתה אחת מתשע מדינות שהצביעו נגד החלטה נפרדת של העצרת הכללית של האו"ם הנותנת הרשאות נוספות לנציגי האו"ם הפלסטינים. "במקום זאת, זוהי הכרה שהקמת מדינה תבוא רק מתהליך הכולל משא ומתן ישיר בין הצדדים".
לרשימה המלאה של המדינות שמכירות ושאינן מכירות במדינה פלסטינית, לחצו כאן.