לראשונה מאז הפלת משטר האפרטהייד בדרום אפריקה ב-1994, מפלגת הקונגרס הלאומי האפריקני (ANC) תצטרך לחפש שותפה או שותפות קואליציוניות כדי לשלוט, לאחר שאיבדה חלק גדול מכוחה ולא הצליחה להשיג רוב בבחירות הלאומיות בשבוע שעבר. הדרמה הולידה תרחישים שונים באשר לעתידה של המערכת הפוליטית בדרום אפריקה, כולל קואליציה פוטנציאלית של המפלגה עם השמאל הקיצוני עוד יותר או שבירה למרכז. כל מה שצריך לדעת
האם רמפוסה יודח?
ה-ANC, מפלגתו ההיסטורית של נלסון מנדלה, זכתה ב-40 אחוז מהקולות בלבד, התוצאה הגרועה ביותר שלה מאז הבחירות הדמוקרטיות ב-1994 עם סיום האפרטהייד. בכך היא נותרה ללא רוב בפרלמנט. פרשנים פוליטיים אומרים שזה עלול להוביל לכך שמנהיג המפלגה ונשיא דרום אפריקה, סיריל רמפוסה, יאלץ להתפטר, כיוון שהוא יצא מהבחירות מוחלש מאוד. אך מנהיגי ה-ANC אמרו ביום ראשון שהמפלגה לא תיכנע ללחצים להדחתו מצד כוחות פוליטיים אחרים. "זה לא יקרה", אמר פיקילה מבאלולה, מזכיר המפלגה, במסיבת עיתונאים.
בארבעת מחזורי הבחירות האחרונים, חלקה של ה-ANC בהצבעה הלך וירד אך מעולם לא ביותר מחמישה אחוזים ממחזור בחירות אחד לשני.
אם רמפוסה ישרוד את הכישלון, הוא יהיה אחראי על ניהול משא ומתן להקמת קואליציה עם מפלגה אחרת בניסיון להבטיח רוב בפרלמנט, אך פרשנים אומרים שהוא עלול להתקשות למלא קדנציה שנייה.
מועמדים פוטנציאליים להחלפתו הם פוליטיקאים אחרים מה-ANC כמו סגן הנשיא פול משטילה או גוודה מנטשה, שאחראי כעת על משרד המכרות והאנרגיה. בכל מקרה ה-ANC תצטרך לפעול במהירות מכיוון שהחוקה אומרת שעל האסיפה הלאומית החדשה להתכנס בתוך 14 ימים מהכרזת תוצאות הבחירות כדי לבחור נשיא חדש.
מיהן השותפות הקואליציוניות הפוטנציאליות?
ל-ANC לא תהיה ברירה אלא להתמקח על תמיכה מצד אחת או שתיים משלושת היריבות הגדולות שלה: הברית הדמוקרטית (DA), מפלגת מרכז-ימין שמונהגת גם על ידי לבנים, אומקונטו ווסיזווה (MK), בראשות הנשיא לשעבר ג'ייקוב זומה, או לוחמי החופש הכלכליים המרקסיסטיים (EFF).
המחיר של עסקה עם כל אחת מאלה יהיה ככל הנראה ויתורי מדיניות משמעותיים מצד ה-ANC, וכן הצעת כמה תפקידים בכירים בממשלה או בפרלמנט לשותפות.
כמה פרשנים אומרים שה-ANC כנראה לא תבחר בברית הדמוקרטית כשותפה הקואליציונית היחידה שלה. מפלגת החירות של אינקתה (IFP), מפלגה שמרנית המזוהה עם הזולו שבסיס כוחה הוא בקוואזולו-נטאל, זכתה בכמעט ארבעה אחוזים מהקולות ויכולה להוכיח את עצמה כשימושית בהשגת המספרים הנדרשים להקמת קואליציה.
"אני כמעט בטוחה שהם לא ילכו רק עם הברית הדמוקרטית. הם כנראה ילכו גם עם מישהו כמו ה-IFP רק בגלל התפיסה שהברית הדמוקרטית היא מפלגה לבנה", אמרה הפרשנית הפוליטית מלני ורוורד.
"זו תפיסה מאוד חזקה, ולכן אני חושבת שהם יעדיפו שיהיה איזון בקואליציה עם ה-IFP או עם כמה מפלגות קטנות אחרות", הוסיפה.
ברית עם ה-DA תועדף על ידי משקיעים, אף שלדברי מומחים קשה לדמיין סידור יציב בתרחיש כזה, ודרום אפריקה עלולה להתמודד עם תקופה של תנודתיות ממשלתית חסרת תקדים.
ה-EFF, בראשות יוליוס מלמה, מנהיג לשעבר של אגף הצעירים של ה-ANC, עשויה להיות מתאימה יותר ל-ANC מאשר ה-DA, אך היחסים מתוחים בין מלמה לבכירים ב-ANC. עם 9.5 אחוזים מהקולות, ה-EFF אמרה באפריל שהיא תשתף פעולה עם ה-ANC אם תקבל את תפקיד שר האוצר. ה-ANC לא חשף את מחשבותיו על כל תרחיש.
קלף ה-MK
עסקה עם ה-MK, שהפכה למפלגה השלישית בגודלה עם 14.6 אחוזים, תהיה גם היא קשה לעיכול עבור ה-ANC, שנאבקה לנקות את המוניטין שלה לאחר שערוריות השחיתות בעידן זומה. "מה שאנחנו יודעים עכשיו הוא שה-ANC נמצאת בדילמה משולשת", אמר סיזווה מפופו-וואלש, פרשן פוליטי באוניברסיטת ויטווטרסראנד ביוהנסבורג.
לדבריו למרות היריבות המרה, ה-EFF וה-MK, שהתפצלו ממפלגת השלטון, מתאימות יותר מבחינה אידיאולוגית ל-ANC. קואליציה עם ה-DA, מצד שני, תדרוש חציית הקווים של הפוליטיקה הדרום אפריקנית. "כל אחת מהקואליציות הללו חסרת תקדים פוליטית", סיכם.
אך המצב הופך למסובך עוד יותר משום שה-MK הכריזה שוב ושוב שלא תיכנס לשום קואליציה שבה רמפוסה יישאר בתפקידו כראש הממשלה, ואיימה לערער על תוצאות הבחירות בבית המשפט אף שזכתה לתוצאות טובות מהצפוי.