משרד הבריאות היפני הודיע היום (ד') ששיעור הילודה במדינה במצב "אנוש", בעקבות ההכרזה שהוא הגיע לשפל חדש בשנה השמינית ברציפות.
המשרד פרסם נתונים המעידים ששיעור הילודה ביפן – מספר הילדים הממוצע שאישה צפויה ללדת במהלך חייה – עמד על 1.20 בשנה שעברה, הרבה מתחת ל-2.1 ילדים הנדרשים לשמירה על אוכלוסייה יציבה. הנתון ירד מ-1.26 בשנת 2022 והיווה את הירידה השנתית השמינית ברציפות במדינה שבה חיים 124 מיליון בני אדם.
"שיעור הילודה ממשיך לצנוח ונמצא במצב אנוש", אמרה בכירה במשרד הבריאות שאחראית על הנתונים. "גורמים שונים, כמו חוסר יציבות כלכלית וקושי לשלב בין עבודה לגידול ילדים הם הסיבות העיקריות לירידה בשיעור הילודה".
ירידה בשיעור הילודה היא מגמה נפוצה במדינות מפותחות ושיעור הילודה ביפן עדיין גבוה מזה של שכנתה דרום קוריאה, שיש לה את השיעור הנמוך בעולם – 0.72 בלבד.
עם זאת, עם האוכלוסייה המבוגרת ביותר בעולם אחרי מונקו, יפן נואשת לדרכים לעודד גידול באוכלוסייה כדי למנוע משבר דמוגרפי.
הפרלמנט אישר היום תיקונים לחוק שיספקו תמיכה כספית מוגברת להורים, גישה משופרת לשירותי טיפול בילדים והרחבת ההטבות בחופשת הלידה. מדובר במיזם הממשלתי האחרון בסדרה ארוכה שמטרתו להעלות את שיעור הילודה, נושא שראש הממשלה פומיו קישידה הדגיש כסכנה קיומית לחברה היפנית.
בין היוזמות שעלו ביפן להעלאת שיעור הילודה היא אפליקציית היכרויות שפותחה על ידי עיריית טוקיו ותושק כבר בקיץ הקרוב. המשתמשים יידרשו להציג מסמכים המאשרים שהם רווקים לפי החוק ולחתום על תצהיר שהם מוכנים להינשא אם ימצאו את בן או בת הזוג הנכונים.
הצהרות הכנסה נפוצות גם הן באפליקציות היכרויות יפניות, אך טוקיו תדרוש גם תעודת מס הכנסה להוכחת השכר השנתי של המועמד. בנוסף יידרש ראיון כדי לאמת את זהות המשתמש כחלק מתהליך הרישום לאפליקציה, שנמצאת בשלב בדיקות מאז סוף השנה שעברה.