כשהנשיא הנבחר של אינדונזיה עלה לבמה בפורום ביטחון אזורי גדול בסוף השבוע, נראה היה שהוא נמצא במקום אחר לגמרי. 15 הדקות הראשונות של הנאום שנשא פראבוו סוביאנטו, שהוא גם שר ההגנה האינדונזי הנוכחי, התרכזו כמעט לחלוטין במלחמה בעזה.
סוביאנטו קונן על "התקריות קורעות הלב" וה"טרגדיות" של פלסטינים ש"נקלעו" למלחמה הישראלית נגד ארגון הטרור חמאס. הוא קרא לחקור את האחראים ל"אסון ההומניטרי" המתחולל בעזה ובירך על המאמצים של ממשל ביידן לעזור לתיווך הסכם שעשוי להוביל להפסקת אש.
נשיא אינדונזיה הבא אמר שהמדינה בעלת הרוב המוסלמי הגדולה בעולם תהיה מוכנה לסייע בשמירה על השלום במזרח התיכון. "אנחנו מוכנים לתרום כוחות משמעותיים למען השלום, כדי לשמור ולפקח על הפסקת האש העתידית הזו, כמו גם לספק הגנה וביטחון לכל הצדדים", הוא אמר.
סוביאנטו לא היה לבד. מבין הנוכחים בפורום הדרום-מזרח אסיאתי, רבים הפנו את תשומת הלב למלחמה בעזה. היא השפיעה על הליכים בסינגפור, כאשר מנהיגים, דיפלומטים ואינספור אנליסטים מרחבי האזור הצביעו על המסלול המדאיג של "הסכסוך והצל שהוא מטיל" על דאגות גיאופוליטיות אחרות. שר ההגנה של מלזיה, מוחמד חאלד נורדין, דחה את "מעשי רצח העם" של ישראל והפציר במארגני הפסגה – המכון הבינלאומי למחקרים אסטרטגיים (IISS), הבריטי – להזמין נציג פלסטיני לפורום בשנה הבאה.
הנושא הפלסטיני הוא נושא לוהט במדינות דרום מזרח אסיה כמו אינדונזיה ומלזיה, שבהן יש אהדה אסלאמית גדולה. אבל המחיר של המלחמה עורר זעם במדינות רבות מחוץ למערב: ראשית, כתוצאה מתמונות וסרטונים רבים המציגים את הסבל האזרחי ושנית, כתוצאה משותפותן של ממשלות המערב – במיוחד ארצות הברית – בגיבוי לישראל.
אי השקט מהמלחמה בעזה הוביל גם לחוסר סבלנות ממנהיגים מערביים בחזיתות אחרות. לאחר שנשא נאום בנוגע לפלישה הרוסית לארצו, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי התעמת עם משתתפת קמבודית, שביקרה את הגיבוי המוצהר שלו לישראל. דבריה אילצו את זלנסקי להשמיע קריאה הן לישראל לכבד את החוק הבינלאומי והן לפתרון שתי המדינות. גורמים סינים שנכחו בסינגפור מיהרו להעלות את עניין הסובלנות של ארה"ב להתעללות לפעולותיה הצבאיות של ישראל, וכנראה משתמשת במלחמה בניסיון להסיט את תשומת הלב מהביקורת על תפקידה שלה בתמיכה בפלישה הרוסית לאוקראינה.
אמיל הוקיים, מומחה למזרח התיכון ב-IISS, אמר כי "הניתוק" בין גורמים אסיאתיים לעמיתיהם במערב בסוגיית המלחמה בעזה היה ברור בסוף השבוע, כאשר תושבי המערב "לא מוכנים לעומק הרגשות לגבי עזה באזור" ולהיקף התסכול בשיח האסיאתי מצביעות מערבית. זה היה בגדר "נקודה מתה" עבור המערב, הוא אמר לי, וזה לא משנה שלגורמים אסיאתיים יש גם נקודות מתות וצביעות משלהם". הוקיים הוסיף כי עזה עשויה לשמש כבלגן, כהסחת דעת, אבל זה לא מפחית מהעובדה שתושבי המערב נאבקים בניסיונם לגייס תמיכה לדעותיהם ה'נורמטיביות' לגבי הסדר מבוסס הכללים"
בראיון בשולי הפורום, גינה חוסה ראמוס-הורטה, נשיא מזרח טימור, את "ההפצצה" של ישראל על עזה, את "התרוקנות השטח של אנשיה, הפצצת בתי חולים ואוניברסיטאות", ואת המשברים ההומניטריים. "אני לא בטוח לומר אם אני מזועזע או נגעל מכך שכל כך הרבה מדינות מערביות עדיין לא מוצאות את ההגינות, המוסר והאומץ לזעוק כנגד ישראל ונתניהו", הוא אמר. חתן פרס נובל קרא לעצמו "ידיד מאוכזב" של וושינגטון, אך הוסיף כי המלחמה בעזה "מערערת באמת את האמינות של ארה"ב" על הבמה העולמית.
כמה גורמים מערביים שהשתתפו בפסגה הכירו ישירות במתיחות. ג'וזפ בורל, הדיפלומט הבכיר של האיחוד האירופי, אמר שחשוב לממשלות המערב "להימנע מהאשמה של 'המוסר הכפול'" – התייחסות להשוואות בין הוקעה אמריקנית ואירופית של פעולות רוסיה באוקראינה לבין גישתם הקשוחה יותר כלפי ישראל. הוא דחק במדינות לתמוך בחקירה הפוטנציאלית של בית הדין הפלילי הבינלאומי נגד נתניהו בגין פשעי מלחמה לכאורה, כמו גם ללחוץ על ישראל לציית לפסיקות של בית הדין הבינלאומי לצדק כדי להגן על חיי פלסטינים.
ריצ'רד מרלס, סגן ראש ממשלת אוסטרליה, אמר גם הוא שישראל "חייבת לציית" להוראות המחייבות של בית הדין הבינלאומי. "אם הצו אמור לחול בכל מקום, הוא צריך לחול בכל מקום", אמר מרלס בישיבת מליאה.
באסיה, מדינות רבות נזהרות מסין שנעשית יותר ויותר אסרטיבית. אבל הם מרככים את דאגותיהם בהכרה שבייג'ין היא השחקן הכלכלי הבולט באזור ושותפה שאי אפשר להתעלם ממנה. ממשל ביידן, בינתיים, מחזק בחריצות את שותפויות הביטחון שלו ברחבי דרום מזרח אסיה, אך ממשלות רבות עדיין נאלצות להתמודד עם דעת קהל שאינה תמיד ידידותית לארצות הברית.
"מה שקורה הוא שארה"ב עצמה מקשה יותר ויותר על מדינות קטנות להבין ולהתחבר למדיניות ולעמדות שלה", אמרה סוזנה ג'ספ, מנכ"לית קרן אסיה-ניו זילנד. "מצד אחד, הם אומרים עד כמה הסדר מבוסס הכללים אמין, ומצד שני, מדינות ברחבי דרום מזרח אסיה רואות מה קורה בעזה ותמיכה של ארה"ב בפעולות ישראליות".
שהרימן לוקמן, מומחה לאבטחת אסיה במכון למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים בקואלה לומפור, בירת מלזיה, אמר שהצדקנות של ארה"ב לגבי הסדר מבוסס הכללים "הולכת לעצבן אנשים" בתקופה שבה רבים באזור רואים בפעולות "שירות עצמי" בלבד. "כשדרום אפריקה לוקחת את ישראל לבית הדין הבינלאומי, האם זו לא מחויבות לסדר מבוסס הכללים? אבל לא, ה-ICJ מקבל גינוי על ידי ארצות הברית", הוא אמר.
"אני מאמין מאוד שהנוכחות של אמריקה היא קריטית ליציבות באסיה", הוסיף לוקמן. "אבל, בטווח הארוך, זה יכול להתקיים רק אם מדינות שותפות יכולות 'למכור' את יחסיהן עם ארה"ב לציבור שלהן".