באולימפיאדת פריז שתיפתח בעוד כחודש, מעורבים כ-10,500 ספורטאים מ-200 מדינות או אזורים. אבל האולימפיאדה היא יותר מסתם כיף ומשחקים.
האולימפיאדה היא עסק ענק שמייצר הכנסות של מיליארדי דולרים לוועד האולימפי הבינלאומי (IOC). היא גם מקור להשפעה גיאופוליטית הנראית דרך הדירוג בטבלאות המדליות, נוכחותם של מנהיגי העולם בטקס הפתיחה וההמנונים הלאומיים של זוכי מדליות זהב.
הנה מבט על איך פועלים ה-IOC והאולימפיאדה.

זה עסק, לא ארגון צדקה
הוועד האולימפי הבינלאומי הוא גוף לא ממשלתי ללא מטרות רווח, שבסיסו בלוזאן, שוויץ. הוא מייצר 91% מהכנסותיו ממכירת זכויות שידור (61%) וחסויות (30%). ההכנסה עבור מחזור ארבע השנים האחרונות של משחקי החורף והקיץ שהסתיימו עם אולימפיאדת טוקיו ב-2021, עמדה על 7.6 מיליארד דולר. ה-IOC אומר שהוא מחזיר 90% מההכנסה שלו לספורט, למרות שספורטאים מקבלים ישירות רק נתח קטן. ייתכן שישנו מהלך שישנה את זה.
ה-IOC פתח מטה חדש ב-2019 בעלות מדווחת של כ-190 מיליון פרנק שוויצרי, או כ-200 מיליון דולר. המדינות המארחות קוטפות את רוב ההצעות לביצוע האולימפיאדה. העלות למשחקי טוקיו נרשמה רשמית ב-13 מיליארד דולר. יותר ממחצית מהסכום כוסה על ידי גופים ממשלתיים ביפן. קשה לעקוב אחר העלויות האולימפיות, אבל דו"חות ממשלת יפן העלו שהעלויות האמיתיות עשויות להיות פי שניים מהרשימה.

חברות והטבות
ה-IOC מורכב מכ-100 חברים. החברים בוועד בוחרים בעצמם את הקולגות שלהם והחברה הארוכה ביותר בו היא הנסיכה נורה מליכטנשטיין. לפחות חצי תריסר בני מלוכה אחרים חברים ב-IOC. עם זאת, רוב הסמכות נתונה לנשיא תומאס באך – עורך דין מגרמניה שגם הוא חבר – ויו"ר הדירקטוריון שלו.
חברי ה-IOC הם מתנדבים מבחינה טכנית, אם כי כל ההוצאות של באך מכוסות על ידי הוועד הדו"ח השנתי של הוועד אומר שזה הסתכם ב-370,000 דולר בשנת 2022. זה כלל "שיפוי" שנתי של 275,000 יורו, או כ-295,000 דולר. גם חובות המס שלו בסך 163,000 דולר בשוויץ שולמו גם כן. חברי ה-IOC מקבלים דמי יום בשווי של בין 450-900 דולר כדי להשתתף בפגישות ולנסוע במחלקה ראשונה וללון במלונות חמישה כוכבים.

מתנדבים ללא שכר
מתנדבים ללא תשלום עוזרים ל-IOC ולמארגנים מקומיים לנהל את המשחקים האולימפיים. בדרך כלל הם מקבלים מדים, אוכל כשהם עובדים וכמה עלויות הובלה קלות. לינה נכללת לעתים רחוקות. פריז מחפשת 45,000 מתנדבים. טוקיו חיזרה בתחילה אחרי 80,000. בדרך כלל, רק בעלי אמצעים יכולים להתנדב. באולימפיאדת 2016, ריו דה ז'נרו התקשתה למצוא מתנדבים מכיוון שרבים מהעניים בעיר לא יכלו לעבוד בחינם. חלקם התייצבו ביום הראשון, אספו את המדים ולא חזרו.
ניתן לראות במערכת המתנדבים ניצול כלכלי. אם למתנדבים היו משלמים שכר מינימום של 10 דולר לשעה, העלות הנוספת יכולה להגיע עד 100 מיליון דולר. כמה מתנדבים בפריז איימו לא להופיע כדי להביע את מורת רוחם מההוצאות האולימפיות ורפורמות הפנסיה הצרפתיות.

ספורט ופוליטיקה מתערבבים
ב-IOC אומרים שהאולימפיאדה מתעלה על הפוליטיקה. אבל במציאות, המשחקים הם מאוד פוליטיים. ראוי לציין כי ל-IOC יש מעמד של משקיף באו"ם, המעיד על תפקידו העצמאי בעולם. מדען המדינה ז'ול בויקוף ציין בספרו האחרון "בשביל מה האולימפיאדה", שספורטאים צועדים בטקס הפתיחה לפי מדינה. הם יכולים היו באותה מידה, הוא מציין, לצעוד מקובצים לפי ענפי ספורט. אבל זה יפחית את היסוד הלאומני, מפתח לפופולריות של המשחקים, בהם השתמש אדולף היטלר באולימפיאדת ברלין ב-1936 כדי לקדם את האג'נדה שלו.

האם אירוח האולימפיאדה שווה את זה?
ה-IOC נהג להכריז על מארחת המשחקים שבע שנים מראש. ב-2015, כשהיה אמור להכריז על מארחת אולימפיאדת החורף 2022, היו ל-IOC רק שני מועמדים לא סבירים: בייג'ין ואלמטי, קזחסטן. בירת סין ניצחה בהצבעה צמודה. מדינות רבות באירופה, כולל שבדיה, גרמניה ושוויץ, נשרו בגלל עלויות גבוהות.
מאז, הוועד ביטל את שיטת הצעות האירוח הישנה. היו לו רק שני מתמודדים ב-2017 למשחקי קיץ 2024: פריז ולוס אנג'לס. הוא העניקה לפריז את המשחקים הללו וללוס אנג'לס את 2028. בשנת 2021, הוא העניקה לבריסביין, אוסטרליה, את משחקי 2032 – 11 שנים מראש – בעיקר בגלל חבר ה-IOC המשפיע ג'ון קוטס.
מחקר אולימפי של ויקטור מתסון ורוברט ביידה, שני פרופסורים בקולג' אמריקני, הגיע למסקנה ש"ברוב המקרים, האולימפיאדה היא הצעה לערים המארחות להפסיד כסף". המחקר ב-Journal of Economic Perspectives פורסם ב-2016 ובכירי IOC אומרים ששינויים אחרונים במערכת ההצעות יעזרו בכך. טיעון מרכזי הוא שהאולימפיאדה מאוד יקרה ועלולה לבטל את סדרי העדיפויות בהשקעה של מדינות, כמו בתי ספר ובתי חולים.

שערוריות ושחיתות
האולימפיאדה הסתבכה לעתים קרובות בשערוריות או בשחיתות, אולי בשל הסכום הגדול של כספי הציבור המעורבים ודד-ליינים דחופים. משחקי טוקיו האחרונים כללו שערוריית שוחד על חוזים, חסויות ועל האירוח עצמו. לאולימפיאדת ריו דה ז'נרו 2016 אזל הכסף כשהיא נפתחה. חבר ה-IOC דאז, קרלוס נוזמן, שעמד בראש המשחקים, נעצר באשמת שחיתות זמן קצר אחרי שהאולימפיאדה הסתיימה.
משחקי החורף 2014 בסוצ'י, רוסיה, היו בסימן שערוריית סימום בניהול המדינה וכיסוי. שחיתות בהליך ההצעה במשחקי החורף בסולט לייק סיטי 2002 אילצה כמה רפורמות אתיות. כמו כן, מארגני אולימפיאדת החורף של נאגנו ביפן 1998, דיווחו כי השמידו רשומות פיננסיות מפלילות שהראו שהם הוציאו מיליונים על בידור מפואר עבור חברי ה-IOC.