צפון קוריאה ורוסיה הסכימו לספק סיוע צבאי מיידי זו לזו אם אחת מהן תתמודד עם מתקפה, כך לפי הנוסח המלא של ההסכם ההיסטורי שפרסמה היום (ה') פיונגיאנג בעקבות ביקורו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין.
דרום קוריאה הגיבה בכינוס ישיבת חירום של המועצה לביטחון לאומי ואמרה שכעת תשקול לשלוח נשק לאוקראינה, צעד שהיא שללה עד כה.
שעות לאחר שפוטין יצא לתחנה הבאה שלו, וייטנאם, פרסמה הטלוויזיה הממלכתית של צפון קוריאה את "האמנה לשותפות אסטרטגית מקיפה", שלמעשה הקימה לתחייה הסכם הגנה הדדי שהופסק בשנות השישים. ההסכם, שפוטין ומנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און חתמו עליו שלשום, כולל גם שיתוף פעולה בנושאי אנרגיה גרעינית, חקר החלל, מזון וביטחון אנרגטי. זהו אחד המהלכים הנועזים ביותר של מוסקבה באסיה זה שנים. בחודש שעבר ביקר פוטין גם בסין, זמן קצר לאחר השבעתו לכהונה חמישית כנשיא.
"במקרה שאחד משני הצדדים הוכנס למצב מלחמה על ידי פלישה מזוינת מצד מדינה או קבוצה של מדינות, הצד השני יספק סיוע צבאי ואחר בכל האמצעים ללא דיחוי בהתאם לסעיף 51 של אמנת האו"ם וחוקי צפון קוריאה והפדרציה הרוסית", נכתב בסעיף 4 של ההסכם. סעיף 51 של אמנת האו"ם מתיר למדינה חברה לנקוט פעולות הגנה עצמית אינדיבידואלית או קיבוצית.
קים הדהד את הצהרתו של פוטין הקושרת במפורש את הקשרים המעמיקים ביניהם ללחימה במדיניות ה"הגמונית והאימפריאליסטית" של המערב וארצות הברית בפרט, לרבות תמיכתה באוקראינה.
בוושינגטון ובסיאול גובר החשש מהעמקת שיתוף הפעולה הצבאי בין רוסיה לצפון קוריאה, ושתי הבירות האשימו את מוסקבה ופיונגיאנג בהפרת חוקים בינלאומיים בעסקאות הנשק ביניהן. פקידים אוקראינים אמרו שמצאו שברי טילים צפון־קוריאניים בתוך ארצם. רוסיה וצפון קוריאה מכחישות כל סחר בנשק ביניהן.
בתום התכנסות המועצה לביטחון לאומי, אמרה דרום קוריאה שהיא תחזק עוד יותר את שיתוף הפעולה הביטחוני עם ארה"ב ויפן. היועץ לביטחון לאומי צ'אנג הו־ג'ין אמר אתמול במסיבת עיתונאים כי סיאול תוסיף 243 פריטים חדשים לרשימת הסחורות האסורות לייצוא לרוסיה, שיביאו את הסך הכולל של הסחורות האסורות ל־1,402, ותבחן את עמדתה בנוגע לחימוש אוקראינה.
לדברי ארטיום לוקין, חוקר באוניברסיטה הפדרלית במזרח הרחוק של רוסיה, ההסכם עם צפון קוריאה יהיה "ברית ההגנה הראשונה של מוסקבה מחוץ למרחב הפוסט־סובייטי".
לוקין הוסיף כי "נותר לראות כמה רחוק וכמה עמוק ילכו רוסיה וצפון קוריאה ביחסי הברית שלהן הפעם. האם כוחות צפון־קוריאנים יופיעו באוקראינה? האם רוסיה תספק סיוע צבאי לצפון־קוריאה בהתנגשויות אפשריות בגבול השנוי במחלוקת בים הצהוב? הכול על השולחן".
צ'ו האן־בום, חוקר במכון הקוריאני לאיחוד לאומי בסיאול, אמר שההסכם הוא ניצחון גדול לרוסיה, ומציב מסגרת חוקית לתמיכה של צפון קוריאה במלחמה הרוסית באוקראינה.
יצוין שהניסוח מאפשר למוסקבה להימנע מסיוע לצפון קוריאה בקרבות גבול או עימותים עתידיים אחרים, אם תבחר בכך.
תודה על התמיכה
בביקורו הראשון בפיונגיאנג מאז שנת 2000 הודה פוטין לקים על התמיכה במדיניות הרוסית. קים אישר את תמיכתו "הלא מסויגת ובלתי מעורערת במדיניות הרוסית בכללותה", כולל במלחמה של פוטין באוקראינה. רוסיה וצפון קוריאה מתמודדות עם בידוד בינלאומי גובר, וארה"ב ובעלות בריתה באסיה חוששות מהתמיכה של רוסיה בצפון קוריאה, המדינה היחידה שערכה ניסויים בנשק גרעיני במאה הנוכחית.
בהסכם נכתב שאף אחד מהצדדים לא יחתום על אמנה כלשהי עם מדינה שלישית שפוגעת באינטרסים של הצד האחר וכי אף צד לא יאפשר למדינה שלישית להשתמש בשטחו כדי לפגוע בצד האחר. שתי המדינות ינקטו פעולות משותפות שמטרתן "לחזק את יכולות ההגנה כדי למנוע מלחמה ולהבטיח שלום וביטחון אזוריים ובינלאומיים", נכתב.
רוסיה, בעלת כוח וטו במועצת הביטחון, תמכה בעיצומים נגד צפון קוריאה שנחקקו לאחר שפיונגיאנג ניסתה נשק גרעיני ב־2006, אך לאחרונה אמרה שיש לשנות את העיצומים הללו. השנה היא הטילה וטו על הארכץ משימת הפקחים לאכיפת העיצומים.
מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן אמר כי "ביקורו של פוטין בצפון קוריאה מראה שרוסיה מנסה נואשות לפתח ולחזק את קשריה עם מדינות שיוכלו לספק את צרכיה במלחמת התוקפנות שבה פתחה נגד אוקראינה". דרום קוריאה הביעה צער על כך שההסכם כלל התחייבות ל"שיתוף פעולה טכנולוגי צבאי", שלדבריה יפר את החלטות מועצת הביטחון של האו"ם על תוכניות הנשק של צפון קוריאה. יפן הביעה "חששות כבדים" מהתחייבותו של פוטין לא לשלול שיתוף פעולה עם פיונגיאנג בנושא טכנולוגיה צבאית.
סין, התומכת הפוליטית והכלכלית העיקרית של צפון קוריאה, פרסמה תגובה רפה. דובר משרד החוץ של סין סירב להגיב ואמר שמדובר ב"עניין דו־צדדי בין רוסיה לצפון קוריאה".
העוזר הנשיאותי האוקראיני מיכאילו פודוליאק אמר בתגובה שרוסיה, חברה קבועה במועצת הביטחון של האו"ם, אפשרה את "הביטול הבוטה ביותר" של כלל העיצומים שהוטלו על צפון קוריאה כדי לעצור את פיתוח הנשק שלה. מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג אמר שההסכם מצביע על התיאום הקיים בין המעצמות הרודניות.