מפקד צבא בנגלדש, ווקר-אוז-זמאן, אמר היום (שני) כי "יקים ממשלת ביניים" לאחר שראש הממשלה התפטרה וברחה מהבירה לנוכח הפגנות מחאה. "אני לוקח אחריות מלאה", אמר הגנרל, לבוש במדים צבאיים, אם כי לא היה ברור מיד אם הוא יעמוד בראש הממשלה זמנית.
"נקים ממשלת ביניים", אמר ווקר בשידור לאומה בטלוויזיה הממלכתית, והוסיף כי ראש הממשלה שֶק הסינה ואזֶד התפטרה. "המדינה סבלה הרבה, הכלכלה נפגעה, אנשים רבים נהרגו – הגיע הזמן להפסיק את האלימות", הוסיף. "אני מקווה שאחרי הנאום שלי, המצב ישתפר". הוא אמר שהוא ישוחח עם הנשיא כדי להקים את ממשלת הביניים וניהל שיחות עם מפלגות האופוזיציה העיקריות ואנשי החברה האזרחית – אבל לא עם מפלגת "ליגת אוואמי" של הסינה.

ווקר הוא קצין חי"ר שבילה כמעט ארבעה עשורים בצבא, שירת שני סבבים כשומר שלום של האו"ם וכן במשרד ראש הממשלה. "אם המצב ישתפר, אין צורך בהכרזה על מצב חירום", הוא אמר, ונשבע שהרשויות החדשות "יעמידו לדין את כל האחראים לרציחות" בעקבות שבועות של הפגנות סטודנטים בהם נהרגו רבים. "עכשיו המשימה של הסטודנטים היא לשמור על קור רוח ולעזור לנו", הוא אמר. עטור מדליות על מדיו הירוקים, הקצין המתון למראה מונה בתחילת השנה לתפקיד הבכיר ביותר בצבא – ראש מטה הצבא.
מוקדם יותר היום פורסם כי 15 שנות שלטונה של ראש ממשלת בנגלדש, שק הסינה, במדינה הסתיימו היום כשהיא נמלטה לאחר שבועות של הפגנות קטלניות. הסינה ניסתה מאז תחילת יולי לדכא את ההפגנות ארציות נגד ממשלתה, אך היא ברחה לאחר ההפגנות ביום ראשון בהן מתו כמעט 100 בני אדם.
הסינה, בת 76, נמלטה מהמדינה במסוק, אמר מקור המקורב למנהיג לסוכנות הידיעות הצרפתית זמן קצר לאחר שהמפגינים הסתערו על הארמון שלה בדאקה. המקור אמר שהיא עזבה בשיירה, אך לאחר מכן הוטסה החוצה מבלי לומר את היעד שלה.

"לא לאפשר לממשלה לא נבחרת לעלות לשלטון"
המונים צוהלים הניפו דגלים, חלקם רקדו על גבי טנק ברחובות ביום שני בבוקר לפני שמאות פרצו את שערי מעונה הרשמי של הסינה. ערוץ 24 של בנגלדש שידר תמונות של המונים רצים לתוך המתחם, מנופפים למצלמה בזמן שהם חוגגים. אחרים ניפצו פסל של אביה של הסינה, שייח' מוג'יבור רחמה, גיבור העצמאות של המדינה.
לפני שהמפגינים הסתערו על המתחם, בנו של הסינה הפציר בכוחות הביטחון במדינה לחסום כל השתלטות. "חובתכם היא לשמור על ביטחון העם שלנו ועל המדינה שלנו ולקיים את החוקה", אמר בנה, סאג'יב ווזד ג'וי, בפוסט בפייסבוק כשהוא שוהה בארה"ב. "זה אומר לא לאפשר לשום ממשלה לא נבחרת לעלות לשלטון לדקה אחת, זו חובתכם".

כוחות הביטחון תמכו בממשלת הסינה לאורך תקופת ההפגנות, שהחלה בחודש שעבר, שמחו נגד מכסות עבודה בשירות המדינה ולאחר מכן הסלימה לקריאות רחבות יותר להתפטרות הסינה. לפחות 94 בני אדם נהרגו ביום ראשון, כולל 14 שוטרים, ביום הקטלני ביותר של תקופת ההפגנות. מפגינים ותומכי ממשלה ברחבי הארץ נאבקו זה בזה במקלות ובסכינים, וכוחות הביטחון פתחו באש.
האלימות של היום העלתה את המספר הכולל של ההרוגים מאז החלו ההפגנות בתחילת יולי ל-300 לפחות, לפי דיווח של AFP המבוסס על המשטרה, פקידי ממשל ורופאים בבתי חולים.
"מחאה אחרונה"
הצבא הכריז על מצב חירום בינואר 2007 לאחר תסיסה פוליטית נרחבת והקים ממשלה זמנית שנתמכת על ידי הצבא למשך שנתיים. הסינה שלטה בבנגלדש החל מ-2009 וזכתה בבחירות הרביעיות ברציפות שלה בינואר לאחר הצבעה ללא אופוזיציה אמיתית. ממשלתה הואשמה על ידי ארגוני זכויות אדם בשימוש לרעה במוסדות המדינה כדי לבסס את אחיזתה בשלטון ולהדוף את ההתנגדות, לרבות באמצעות הרג ללא משפט של פעילי אופוזיציה.
ההפגנות החלו בתגובה לתוכנית מכסות ששמרה יותר ממחצית מכלל המשרות הממשלתיות לקבוצות מסוימות. ההפגנות הסלימו למרות שהתוכנית צומצמה על ידי בית המשפט העליון בבנגלדש.

חיילים ושוטרים עם כלי רכב משוריינים בבירה דאקה חסמו הבוקר כבישים המובילים למשרדה של הסינה באמצעות גדר תיל, אבל ההמונים הציפו את הרחובות והפילו את המחסומים. העיתון "ביזנס סטנדרד" העריך כי עד 400,000 מפגינים היו ברחובות, אך אי אפשר היה לאמת את הנתון.
"הגיע הזמן למחאה הסופית", אמר אסיף מחמוד, אחד ממנהיגי המערכה הארצית לאי-ציות אזרחי. במספר מקרים אתמול, חיילים ושוטרים לא התערבו ולא ניסו לבלום את ההפגנות, שלא כמו בחודש האחרון שההפגנות הסתיימו שוב ושוב בתגובות קטלניות.
המחאה נגד הממשלה זכתה לתמיכה רחבה מכל שכבות החברה במדינה הדרום אסייתית המונה כ-170 מיליון איש, כולל כוכבי קולנוע, מוזיקאים וזמרים.