האגמים העמוקים של שוויץ ידועים ביופיים, כאשר הם מעטרים גלויות רבות ברחבי העולם. כעת, הממשלה השווייצרית חשפה שרבים מהאגמים במדינה משמשים כמקומות אחזקת תחמושת, חלקם כבר יותר מ-100 שנה.
בזמן שהיא מחפשת פתרונות, סוכנות הרכש הביטחונית של המדינה הכריזה על תחרות: שלושת הרעיונות הטובים ביותר לאיך להיפטר מהתחמושת באגמים, יזכו בפרס כספי של 50,000 פרנק שוויצרי – או כ-58,000 דולר.

מ-1918 עד 1964 השליכו השוויצרים אמצעי לחימה רבים אל תוך האגמים ברחבי המדינה, כולל אגם לוצרן, אגם תון, אגם ברינץ ואחרים. חלק מהאמצעים היו עודפים, בעוד שאחרים היו מיושנים, פגומים או אפילו במצב מושלם. הם שוכנים בערך 150-210 מטרים מתחת לפני השטח של האגמים, נאמר בהודעת התחרות.
הממשלה ציינה כי ניטור מתמשך לא מצא שהתחמושת השקועה משחררת זיהומים, אך היא עדיין רוצה לפתור את המצב כעת, למקרה שזיהום האגמים יהפוך לדאגה בעתיד. המטרה היא "לערב יותר ויותר את האקדמיה והתעשייה בשיקולים כיצד ניתן לבצע שחזור ידידותי לסביבה ובאופן בטוח של התחמושת באגמים עמוקים, אם זה אי פעם יהפוך לבעיה", נכתב בהצהרה.

שוויץ מבצעת ניתוחי מים ומשקעים מאז 2006, כדי להבטיח שהתחמושת לא משפיעה על המערכת האקולוגית העדינה של האגמים. האומה מתמודדת עם השאלה איך להוציא את התחמושת מהאגמים כבר 20 שנה לפחות. כל הרעיונות שעלו במהלך הערכה דומה ב-2005 היו מובילות לתנועה מסיבית של בוצה באגמים, שהייתה מערערת את המערכת האקולוגית הרגישה שלהם. התחמושת מכוסה "בשכבת משקעים דקה" בעובי של עד שישה מטרים, נאמר בהצהרה. הזזת המשקעים עלולה להוביל לדלדול החמצן, שכבר דל בעומק זה, דבר שיפגע במערכות האקולוגיות של האגם.
נושאים נוספים בסילוק התחמושת ממקומות החזקתם כוללים חוסר ראות מתחת למים, סכנת פיצוץ, עומק המים וגודל ומשקל התחמושת, שחלקם שוקלים עד 50 ק"ג. גם מגוון המתכות המשמשות לבניית התחמושת מעורר בעיות; חלקו עשוי מברזל והוא מגנטי, אך רכיבים אחרים עשויים מנחושת או אלומיניום. הסוכנות השוויצרית ביקשה שכל הנרשמים לתחרות יכירו באתגרים הללו לפני הגשת הרעיונות.
Video: אגם ברינץ באלפים השוייצריים. צילום: זאבי פילזר
חלק מ-4,500 טון התחמושת (כמות משוערת) באגם נוישאטל במערב המדינה, מגיע מתרגילים של חיל האוויר השוויצרי בעיירה פורל שלמרגלותיו, כך חשף מחקר משנת 2004. תרגילים כאלה הושעו באזור בשנת 2021. מקור נוסף לתחמושת היה פיצוץ במחסן תחמושת באגם רוטסי הסמוך ללוצרן באוקטובר 1916. הפיצוץ "העיף רימוני יד לתוך האגם וסביבתו", לפי מחקר תחמושת אחר. יותר מ-8,000 רימונים עדיין נמצאים במים, בעוד כ-1,500 נמצאו.
התחרות מקבלת מועמדויות עד ה-6 בפברואר, והזוכים יוכרזו באפריל. בהצהרה צוין כי רעיונות שהוצגו על ידי הזוכים לא ייושמו באופן מיידי אלא יוכלו לשמש אותם להפעלת פרויקטי מחקר.