חוקרים אמרו ביום שני השבוע כי הם עיצבו את הרגל הרובוטית הראשונה עם "שרירים מלאכותיים" – שקיות מלאות בשמן המאפשרות למכונות לנוע בצורה דומה לבני אדם – כשהרגל יכולה לקפוץ בקלילות על מגוון משטחים. לצד מחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature Communications, פורסם סרטון המראה את הרגל הרובוטית הקטנה, כשהיא ללא גוף, קופצת על גבי דשא, חול וסלעים.
החוקרים מקווים שהטכנולוגיה תוכל לשמש בעתיד ליצירת רובוטים דמויי אדם שיסייעו ב"עבודות משעממות" בבית, אמר רוברט קאצשמן, אחד ממחברי המחקר, לסוכנות הידיעות AFP. רובוטים דמויי אדם רגילים נבנים עם מנועים ומפרקים קשיחים ממתכת, בדומה לאלו המשמשים בקווי הייצור במפעלים, הסביר הפרופסור לרובוטיקה מאוניברסיטת ETH ציריך בשווייץ.
בנוסף להיותם יקרים מאוד, רובוטים מאסיביים כאלה עלולים להיות מסוכנים אם ייכנסו לבתים של אנשים. אם אחד מהם "ייפול עליך, זה הולך להיות די כואב", אמר קאצשמן. בעתיד, רובוטים ביתיים צריכים להיות מסוגלים לא רק לשאת דברים כבדים אלא גם "לחבק מישהו או ללחוץ ידיים", הוא הוסיף.
צוות החוקרים השוויצרי קיבל השראה מ-600 השרירים שבגוף האדם כדי ליצור משהו שיכול ללכת ולקפוץ בצורה חלקה וגמישה יותר. לשם כך הם השתמשו ב"שרירים מלאכותיים", הידועים גם כאקטואטורים אלקטרו-הידראוליים.
האקטואטורים הרכים, הדומים לשקיות הקפאה, ממולאים בשמן ואלקטרודות מחוברות אליהם. האופן שבו הנוזל מתכווץ ומתרחב מאפשר למכשיר לחקות בצורה טובה יותר פעולת שרירים של יצורים חיים.
המערכת האלקטרוסטטית גם גורמת לכך שכאשר ברך הרובוט נמצאת במצב מכופף, כמו בעת כריעה, המערכת צורכת פחות חשמל מאשר מנועים מסורתיים, נאמר במחקר. על פי החוקרים, הרגל יכולה להתמודד עם משטחים לא אחידים בצורה גמישה יותר מאשר רגליים רובוטיות המבוססות טכנולוגיות קשיחות. הרגל הצליחה לקפוץ לגובה של כמעט 13 סנטימטרים, שהם 40 אחוזים מגובהה, נאמר במחקר.
המחקר בתחום המאקטורים האלקטרו-הידראוליים הוא יחסית חדש, והתחום החל להתפתח רק לפני כ-6 שנים. הרגל הפשוטה אינה יכולה כרגע לנוע בחופשיות, אלא רק לקפוץ במעגלים, הודו החוקרים. לכן, רובוטים שלמים שיעשו שימוש בשרירים מלאכותיים אלו עדיין רחוקים מלהפוך למציאות. אבל הרכיבים ליצירת השרירים המלאכותיים אינם יקרים, אמר קאצשמן, והוסיף שהוא מקווה שייצור המוני יוכל לזרז את ההתקדמות הטכנולוגית כבר בשנים הקרובות.