חיות שיודעות לנשום דרך העכוז, יונים שמנחות טילים ותולעים פיכחות שמתחרות בתולעים שיכורות: אלו חלק מהתגליות המדעיות המוזרות שזכו השנה בפרסי איג נובל, החלופה המשעשעת לפרסי הנובל.
פרס איג נובל הוא פרס מדעי הומוריסטי, המהווה פרודיה על פרס נובל. הפרס המוענק מדי שנה לאנשי מדע שערכו מחקרים "שבתחילה גורמים לך לצחוק, ואחר כך גורמים לך לחשוב", על פי הצהרת מארגני הפרס. במרבית המקרים, המאמרים שזיכו את כותביהם בפרס נחשבים למשעשעים, מוזרים או סתם חסרי ערך.
הפרסים הוענקו ביום חמישי בערב בטקס סוער ב-MIT בארצות הברית. הנה 10 הזוכים באירוע שמתקיים חודש לפני הענקת פרסי הנובל האמיתיים.

ריח רע מהפה
פרס איג נובל בפיזיולוגיה הוענק לחוקרים מיפן ומארה"ב על הגילוי כי הרבה יונקים יכולים לנשום דרך פי הטבעת שלהם במצבי חירום. הם קיבלו את הרעיון למחקר לאחר שגילו במחקר קודם כי דגים ממשפחת הלוקוסיים יכולים לנשום אוויר דרך המעיים שלהם.
החוקרים גילו כי גם עכברים, חזירים וחולדות מסוגלים לנשום כך, והציעו כי ניתן להשתמש במעיים כ"איבר נשימה חלופי". הם אפילו הציעו שהטכניקה הזו יכולה לשמש לאספקת חמצן למטופלים במצבי חירום כאשר חסרים מכשירי הנשמה, כמו בתקופת מגפת הקורונה.

טילים מונחי יונים
פרס איג נובל לשלום הוענק לפסיכולוג האמריקאי המנוח, ב.פ. סקינר, על כך שאימן יוני דואר לכוון טילים במהלך מלחמת העולם השנייה. "פרויקט יונה" בוטל בשנת 1944, למרות שהניסוי היה מוצלח. "תקראו לזה רעיון משוגע אם תרצו; אבל מעולם לא איבדתי אמון ברעיון הזה", כתב סקינר בשנת 1960.

קנאת הצמחים מפלסטיק
פרס איג נובל בבוטניקה הוענק למחקר שמצא כי צמחים אמיתיים מחקים את צורתם של צמחים מפלסטיק בקרבתם. החוקר, פליפה ימאשיטה מאוניברסיטת בון בגרמניה, אמר כי ההשערה שלהם היא שלצמח ה-Boquila שהם חקרו "יש סוג של עין שיכולה לראות". "אין לנו מושג איך הם עושים את זה," אמר בצחוק בטקס. "אני צריך משרה", הוסיף.
הטלת מטבעות
פרס איג נובל בהסתברות הוענק לחוקרים שהטילו מטבע 350,757 פעמים. בהשראת קוסם, גילו החוקרים שהצד שהיה פונה כלפי מעלה לפני ההטלה ניצח בסביבות 50.8 אחוזים מהפעמים. במהלך 81 ימי עבודה שכללו רק הטלת מטבעות, הצוות נאלץ להשתמש במכשירי עיסוי כדי להרגיע את הכתפיים הכואבות.
החוקר הראשי, פראנטישק ברטוש, אמר ל-AFP שהצוות נרגש להיות זוכי פרס איג נובל. "למרות שזה פרס 'פרודיה', זה נחמד מאוד שהמחקר שלנו זכה לפרסום", הוא אמר. "אני מקווה שזה משעשע ואולי גם ייתן השראה לדור חדש של מדענים".
המפתח האמיתי לאריכות ימים
פרס איג נובל בדמוגרפיה הוענק על מחקר שגילה שאנשים מפורסמים שידועים באריכות ימיהם חיים במקומות שבהם יש "רישום גרוע של פטירות ולידות". החוקר האוסטרלי סול ג'סטין ניומן הקריא שיר בטקס שהסתיים במסקנה שהדרך האמיתית לאריכות ימים היא "לעבור למקום שבו תעודות הלידה נדירות, ללמד את ילדיכם איך לקבל כספי פנסיה במרמה ולהתחיל לשקר".
מרוץ תולעים שיכורות
פרס איג נובל בכימיה הוענק לצוות שהשתמש בניתוח כרומטוגרפי מורכב להפריד בין תולעים שיכורות לתולעים פיכחות. החוקרים הדגימו את המחקר על ידי שחזור מרוץ על הבמה בין תולעת פיכחת שנצבע באדום לבין תולעת כחולה שהם שיכרו. התולעת הפיכחת ניצחה.

כיוון צמיחת השיער
פרס איג נובל באנטומיה הוענק לצוות חוקרים מצרפת וצ'ילה שמצא שכיוון צמיחת השיער של רוב האנשים הוא בכיוון השעון – אך בחצי הכדור הדרומי, כיוון הצמיחה נגד כיוון השעון נפוץ יותר.
כאב מרפא
פרס איג נובל ברפואה הוענק לחוקרים אירופאים שהראו שתרופות פלצבו שגורמות לתופעות לוואי כואבות יכולות להיות יעילות יותר מאשר תרופות פלצבו שאינן גורמות כאב.
דג מת שוחה
פרס איג נובל בפיזיקה הוענק למדען מארה"ב, ג'יימס ליאו, על כך שהדגים והסביר את יכולות השחייה של דג פורל מת. "גיליתי שדג חי זז יותר מדג מת", אמר ליאו כשהוא קיבל את הפרס.

חתול מפוחד עומד על פרה
פרס איג נובל בביולוגיה הוענק לחוקרים המנוחים פורדייס אילי וויליאם אי. פיטרסן מארה"ב על ניסוי משונה במיוחד שנערך ב-1941. הם פוצצו שקית נייר ליד חתול שעמד על גב פרה, כדי "לחקור כיצד ומתי פרות פורקות את החלב שלהן".