האם תומך של דונלד טראמפ שרף את ביתו בזמן שניסה להצית דגל גאווה? האם מכון חשיבה שמרני המליץ על "דרכוני וסת" למעקב אחר הריונות? האם המועמד לסגן הנשיא של קמלה האריס הושמץ על ידי קבוצת הפוטבול המקצועית של מדינתו?
אל תתבלבלו. זו סאטירה. אבל אין כאן מקום לצחוק. בבחירות הקרבות לנשיאות ארצות הברית, תוכן סאטירי משמש להפצת דיסאינפורמציה, כשהוא מוצג ברשתות החברתיות כאמיתי, דבר היוצר בלבול בקרב הציבור.
המרכז ללימוד חדשות (NLP) מתאר את התופעה כ"סאטירה גנובה" – שבה תוכן סאטירי מנותק מהקשרו המקורי ומוצג כמידע אמיתי, ללא גילוי ברור שמדובר בהומור. "אנשים שלא מבינים את הבדיחה, לוקחים את הדברים כפשוטם", אמרה האנה קובינגטון, בכירה במרכז, ל-AFP.
אחת הדוגמאות לכך היא טענה כוזבת שהופצה ברשתות החברתיות לפיה קבוצת הפוטבול מינסוטה וייקינגס תקפה את מושל המדינה, טים וולז, שמתמודד לסגנות הנשיא מטעם המפלגה הדמוקרטית, למרות שהקבוצה לא פרסמה כל הצהרה בנושא.

הטענה נלקחה מדף הפייסבוק של "קו ההגנה האחרון של אמריקה" – רשת אתרי סאטירה בבעלות כריסטופר בלייר. באתר זה מובהר כי "שום דבר בעמוד הזה אינו אמיתי". לדברי בלייר, אנשים משתפים את התוכן כיוון שהוא תואם את תפיסת עולמם, אך לא בהכרח מתוך אמונה במידע.
בפוסט סאטירי נוסף, נטען בטעות שאדם תומך טראמפ שרף את ביתו בטעות בזמן שניסה לשרוף דגל גאווה של קהילת ה-LGBTQ. טענות שקריות נוספות כללו המלצה של מכון הריטג', ארגון שמרני המקושר לטראמפ, להחיל "דרכונים למחזור חודשי" לניטור הריונות – טענה שהמכון הכחיש בתוקף.
בעוד שסאטירה יכולה לעורר צחוק, החוקרים מזהירים מהסיכון בכך שהיא מתפרשת בטעות כדיסאינפורמציה. קובינגטון הדגישה את החשיבות של סימון ברור של תוכן סאטירי כדי לשמור על ההקשר המקורי.
במקביל, אילון מאסק, הבעלים של הפלטפורמה X (לשעבר טוויטר) ותומך בטראמפ, ספג ביקורת לאחר ששיתף סרטון "דיפ פייק" המחקה את קמלה האריס, סגנית הנשיא, באמירה מזויפת. הסרטון סומן במקור כפרודיה, אך מאסק לא טרח לציין זאת בשיתוף שלו.
כיוון שאין מדיניות קבועה בפלטפורמות לגבי תוכן כזה, קוראת קובינגטון לציבור לוודא את האמת לפני שהם משתפים תוכן סאטירי.